Cum se fura in Romania? (I): Politia ridica din umeri. Cine ne apara de hoti?

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 16:14
6724 citiri
Cum se fura in Romania? (I): Politia ridica din umeri. Cine ne apara de hoti?

Vrei sa faci afaceri in Romania? Cumperi o bucata de teren pe care ridici un schelet metalic (dupa ce umbli luni de zile ca sa obtii autorizatiile necesare) si pui pe el un banner publicitar (pe care ai cheltuit sume importante). Si ce daca?

Oricine are chef sa iti fure bannerul peste noapte nu are de ce sa se teama. In Romania, hotul este protejat si incurajat de indolenta sau incompetenta autoritatilor, de birocratie si chiar de litera interpretabila a legii. Iar cel hartuit si pus pe drumuri este tot proprietarul roman.

Poate ca, atunci cand treceati pe langa un schelet metalic gol, situat pe marginea drumului, gandeati ca de vina este criza, care nu a mai lasat companiilor bani pentru publicitate. Asa am crezut si eu, insa am aflat ca, de fapt, de vina sunt hotii - as putea sa spun la drumul mare, avand in vedere ca bannerele care am descoperit ca au fost furate erau amplasate pe soselele importante.

Daca e pe marginea drumului, nu mai e proprietate privata?

Dar, sa o luam cu inceputul: panourile publicitare sunt amplasate pe marginea drumului pe suprafete de teren care sunt proprietate privata. Companiile care instaleaza atat structura metalica, dar si bannerele detin in proprietate terenul sau il inchiriaza pe perioade lungi.

In consecinta, furtul bannerelor este similar cu orice furt din "curtea casei" sau asa ar trebui sa fie perceput. Experienta unor companii care se confrunta cu furtul sistematic de bannere ne arata insa ca respectarea proprietatii in Romania este facultativa, iar recuperarea bunurilor furate este un cosmar.

Sa luam cazul unei companii care are instalate panouri publicitare intre Bucuresti si Pitesti. La jumatatea lunii octombrie, au fost instalate 10 bannere pe 5 panouri, cu o valoare totala de aproximativ 10.000 de euro. La numai cateva zile de la instalare, bannerele incep sa dispara, in mai putin de doua saptamani fiind aproape toate furate.

Ce cosmar! Dupa ce s-au plimbat un an pe la toate autoritatile care si-au stors creierii ca sa gaseasca o taxa in plus de platit sau o documentatie de intocmit (ca sa se poata obtine autorizatia de constructie ... pentru un panou publicitar), niste cioflingari si-au batut joc (si ei) de toata aceasta munca.

Cu incredere in lege si autoritati, reprezentantii companiei urmeaza traseul legal: semnaleaza in scris furturile la posturile de politie locale. Evenimentele nu starnesc nicio emotie celor responsabili cu aplicarea legii. De fapt, prima reactie a acestora a fost "Dumneavoastra incalcati legea fiindca nu asigurati paza acestor panouri!" Va puteti imagina sute de paznici stand pe camp zi si noapte, sprijiniti in cot de stalpii de sustinere si privind gales cum trec masinile pe sosea?

Din cele 3 posturi de politie la care se semnaleaza furturile, numai unul dintre agentii locali se deplaseaza la un panou pentru o cercetare amanuntita, gaseste urme si emite si o ipoteza de lucru. In rest - nimic, nici macar o tura prin talciocurile mai apropiate sau prin comune pentru a vedea daca bannerele respective au aterizat pe vreun cotet sau pe vreun acaret cu acoperisul stricat. Iar in ce priveste ipoteza respectiva ... cine sa o mai si dovedeasca?

Pagubitii au o banuiala: nu oricine se poate catara la zece metri inaltime, pe timpul noptii, ca sa taie niste bannere legate zdravan cu cordelina. Politia este insa mai lejera in presupuneri: dupa ei, bannerele au fost luate de vant (un politist chiar isi amintea precis ca vazuse de curand un banner albastru cu alb "atarnand" in vant) sau au fost furate din razbunare de o firma concurenta (si ca urmare pagubitii ar trebui sa isi rezolve rapid presupusele conflicte cu presupusii razbunatori).

Disperati, pagubitii insista pentru a organiza, impreuna cu politia locala, o panda la unul dintre panourile ramase intregi, presupunind ca acesta va fi urmatorul vizat.

Comandantul Politiei din Gaesti se arata initial receptiv la propunerea companiei, dupa care este coplesit de apropierea alegerilor, iar politistii locali dau din umeri, in ziua in care trebuia organizata panda, spunand ca nu stiu nimic. Proprietatea? Un moft. Salariul pe care il incaseaza inclusiv din impozitele platite de firma bucuresteana? Un detaliu. Simtul datoriei? Un sentiment necunoscut.

Hotilor putin le pasa de Politie

In paralel cu demersurile pentru identificarea hotilor, reprezentantii companiei pagubite decid sa inlocuiasca bannerele furate cu unele noi. Astfel, la inceputul lunii decembrie, reinstaleaza toate bannerele (care de data aceasta au fost gaurite - ciur pentru ca sa nu ii mai atraga pe cei care doreau sa le foloseasca pe post de acoperis).

Hotii insa nu se lasa impresionati si sunt foarte eficienti: incurajati de "paralizia" politiei, fura din nou bannerele la cateva zile dupa montare, intr-o singura noapte.

In noaptea aceea, un reprezentant al firmei care se indrepta spre Craiova a oprit in dreptul fiecarui panou, intre orele 2 si 3. In mod ciudat, de pe unul din panourile in dreptul carora s-a oprit, nu a disparut decat un banner, ceea ce face loc ipotezei ca hotii se aflau "la lucru" chiar in momentul acela. Aceasta ipoteza nu va starni ulterior in niciun fel interesul politiei.

In mod evident, hotilor nu le-a fost teama ca Politia ar putea cerceta furtul anterior sau ca ar fi putut sa fie cu ochii pe ei. Au furat din nou nestingheriti bannerele, a caror demontare si al caror transport nu se realizeaza usor: panourile au o inaltime maxima de 10 metri, ceea ce necesita utilizarea unei scari, a unei masini speciale sau a unor tehnici specifice alpinistilor. Un banner impachetat incape cu greu in portbagajul unui Logan.

Nu poti sa nu te intrebi de cine se simteau protejati hotii, daca nu s-au sfiit sa fure, peste noapte, si al doilea rand de bannere? (D. R.)

Credeti ca politia ii proteja pe hoti?

Cum vi se pare atitudinea politiei cand spune ca e vina pagubitului, ca ar fi trebuit sa puna paza la banner?

Mai merita sa incerci sa faci afaceri in mod corect in Romania?

Cititi maine episodul doi din "cum se fura in Romania". Ping pong Politie - Procuratura, investigatii facute chiar de pagubit, politia refuza sa intervina, incompetenta, indiferenta, ineficienta si timp pierdut. Toate acestea pe banii pagubitului.

Ziare.com va invita la dezbatere: Stiti alte cazuri de cum se fura in Romania, cu complicitatea autoritatilor sau nestingheriti de acestea? Spune-ne povestea ta pe redactia@ziare.com si aceasta poate deveni un episod al serialului "Cum se fura in Romania. Proprietatea e un moft?"

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#furt bannere publicitare autostrada, #investigatii furt bannere publicitare , #frauda