Cum votam la referendum

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 08:16
4818 citiri
Cum votam la referendum

Cu ocazia alegerilor prezidentiale de duminica este organizat si un referendum national cu privire la reducerea numarului de parlamentari si trecerea la un parlament unicameral.

In lista de alegatori de la sectia de votare, vei semna de doua ori, daca vrei sa votezi si la referendum: o data pentru a primi buletinul de vot pentru alegerile prezidentiale si a doua oara daca vrei sa ridici si cele doua buletine de vot pentru referendum.

Asadar, daca votezi si la referendum vei avea la dispozitie 3 buletine de vot: unul pentru alegerea presedintelui, altul cu privire la reducerea numarului de parlamentari si al treilea cu privire la schimbarea sistemului si trecerea la Parlament unicameral.

Primul buletin de vot de la referendum are culoarea neagra si contine intrebarea: "Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral?" In momentul de fata in Romania exista doua camere ale Parlamentului: Camera Deputatilor si Senatul.

In functie de raspunsul tau, va trebui sa aplici stampila de votat pe una din cele doua optiuni de vot, DA sau NU, din buletinul de vot.

Al doilea buletin de la referendum are culoarea albastra si se refera la reducerea numarului de parlamentari. Acesta contine intrebarea "Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300?" In momentul de fata in Romania exista un numar 334 locuri pentru deputati si 137 pentru senatori.

In functie de raspunsul tau, va trebui sa aplicati stampila de votat pe una din cele doua optiuni de vot, DA sau NU, din buletinul de vot.

Pe fiecare buletin de vot, aplica stampila "VOTAT" o singura data, in interiorul chenarului ce contine varianta de raspuns preferata.

Daca nu aplici stampila in niciunul dintre chenare sau o aplici in ambele, buletinul tau de vot va fi anulat la numaratoare si votul tau irosit.

Ziare.com te indeamna sa mergi la vot si sa iti exprimi optiunea atat pentru alegerile prezidentiale, cat si pentru referendum.

Citeste si:
Octavian Berceanu, amenințat în timpul unui interviu acordat după demiterea de la Garda de Mediu: ”Există Dumnezeu. Răul ți se întoarce împotrivă” VIDEO
Octavian Berceanu, amenințat în timpul unui interviu acordat după demiterea de la Garda de Mediu: ”Există Dumnezeu. Răul ți se întoarce împotrivă” VIDEO
Octavian Berceanu (USR-PLUS) a fost revocat de premierul Florin Cîțu din fruntea Gărzii de Mediu luni, 20 septembrie. La doar două zile după, în timpul unui interviu, acesta a primit un...
Împărăția etichetelor false, sau cine conduce România cu adevărat
Împărăția etichetelor false, sau cine conduce România cu adevărat
Cine conduce România? Cîțu? Aspirantul la șefia PNL se dă, ca Superman, omnipotent, dar nu e decât o etichetă falsă, din puzderia caracterizând viața politică a unei țări, vai,...
Sursa: Ziare.com