Cum votam la referendum

Duminica, 22 Noiembrie 2009, ora 08:16
4999 citiri
Cum votam la referendum

Cu ocazia alegerilor prezidentiale de duminica este organizat si un referendum national cu privire la reducerea numarului de parlamentari si trecerea la un parlament unicameral.

In lista de alegatori de la sectia de votare, vei semna de doua ori, daca vrei sa votezi si la referendum: o data pentru a primi buletinul de vot pentru alegerile prezidentiale si a doua oara daca vrei sa ridici si cele doua buletine de vot pentru referendum.

Asadar, daca votezi si la referendum vei avea la dispozitie 3 buletine de vot: unul pentru alegerea presedintelui, altul cu privire la reducerea numarului de parlamentari si al treilea cu privire la schimbarea sistemului si trecerea la Parlament unicameral.

Primul buletin de vot de la referendum are culoarea neagra si contine intrebarea: "Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral?" In momentul de fata in Romania exista doua camere ale Parlamentului: Camera Deputatilor si Senatul.

In functie de raspunsul tau, va trebui sa aplici stampila de votat pe una din cele doua optiuni de vot, DA sau NU, din buletinul de vot.

Al doilea buletin de la referendum are culoarea albastra si se refera la reducerea numarului de parlamentari. Acesta contine intrebarea "Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300?" In momentul de fata in Romania exista un numar 334 locuri pentru deputati si 137 pentru senatori.

In functie de raspunsul tau, va trebui sa aplicati stampila de votat pe una din cele doua optiuni de vot, DA sau NU, din buletinul de vot.

Pe fiecare buletin de vot, aplica stampila "VOTAT" o singura data, in interiorul chenarului ce contine varianta de raspuns preferata.

Daca nu aplici stampila in niciunul dintre chenare sau o aplici in ambele, buletinul tau de vot va fi anulat la numaratoare si votul tau irosit.

Ziare.com te indeamna sa mergi la vot si sa iti exprimi optiunea atat pentru alegerile prezidentiale, cat si pentru referendum.

Citește și:
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Sorin Grindeanu, somat să oprească „petrecerea cu muzică şi brânzeturi fine” din trenul regal pe 1 decembrie. „Blasfemie lăutărească”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, îi cere ministrului Transporturilor să stopeze o petrecere privată, cu muzică lăutărească, ce ar urma să fie organizată în vagoanele...
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Funcția obținută de Marcel Ciolacu în rândul social-democraților europeni. „Acest post mă onorează”
Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 26 noiembrie, că numirea sa ca vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est reprezintă o...