Ziare.com

Curtea de Conturi a transmis Parchetului concluziile in cazul Sterling

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 18:16

   

Curtea de Conturi a transmis Parchetului concluziile in cazul Sterling
Curtea de Conturi informeaza Parchetul de pe langa ICCJ si Parlamentul ca, in urma analizei documentelor aferente contractului cu Sterling, a constatat abateri ale ANRM de la legalitate, precum si existenta unor fapte care incalca legea penala, si recomanda Guvernului revizuirea contractului.

Raportul Curtii de Conturi (CC) efectuat la Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), privind modul de incheiere si derulare a Acordului petrolier cu Compania Sterling Resources Ltd, a fost transmis Camerei Deputatilor pe 23 martie 2010 si desecretizat, in urma deciziei Curtii din 1 aprilie 2010.

Potrivit documentului, CC a constatat la ANRM "abateri de la legalitate si regularitate", precum si "fapte pentru care exista indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale", procesul verbal in privinta celor din urma fiind transmis, in 4 martie 2010, spre solutionare Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cazul Sterling, la tribunal: Tariceanu e hot! Boc e iresponsabil!

Curtea de Conturi precizeaza ca raportul va fi transmis si Guvernului, caruia i se solicita mandatarea/imputernicirea ANRM pentru reanalizarea actului aditional nr. 11/2008 la Contractul de explorare si impartire a productiei (Contactul EPSA), in baza aspectelor consemnate in raport, si luarea masurilor ce se impun pentru intrarea in legalitate.

De asemenea, CC solicita Executivului completarea Legii petrolului nr.238 si a normelor metodologice aferente, in privinta "conditionarii incheierii acordurilor petroliere".

Curtea de Conturi verifica impactul Acordului Sterling

Astfel, CC transmite Guvernului sa completeze actul normativ in sensul acordarii dreptului de folosinta asupra terenurilor necesare efectuarii operatiunilor petroliere prin acordurile petroliere numai cu acceptul proprietarilor de drept si in conditiile legii.

In plus, Curtea de Conturi cere modificarea legii in privinta activitatilor aferente transferului de tehnologie si perfectionare profesionala stabilite prin acordurile petroliere, in sensul virarii sumelor aferente intr-un cont distinct, deschis la Trezoreria statului si utilizarea sumelor de catre autoritatea competenta, asa cum se procedeaza pentru aceeasi activitate in cazul Licentelor miniere conform Legii minelor nr. 85/2003.

Totodata, se solicita limitarea perioadei de explorare, fara drept de prelungire. "Continuarea etapei de explorare sa se faca numai in baza incheierii unui nou Acord petrolier", se arata in documentul transmis Guvernului. O alta modificare vizata de CC se refera la introducerea expresa a unor sanctiuni pentru agentii economici care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica si care sunt neatestati tehnic.

Curtea mai cere includerea de catre ANRM, in buget, la capitolul "Venituri", a sumelor aferente pregatirii profesionale si transferului de tehnologie, stabilite in Acordurile petroliere incheiate.

Initial, Curtea de Conturi a clasificat acest raport ca "secret de serviciu". Pe 30 martie 2010, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a fost informat despre primirea documentului. La solicitarea presedintelui Camerei, Roberta Anastase, Secretariatul General a transmis CC solicitarea de analizare a posibilitatii declasificarii raportului, pentru a putea fi distribuit deputatilor, spre informare. La 1 aprilie 2010, Curtea de Conturi a raspuns favorabil.

Sursa: rNews

Articol citit de 2148 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Confirmarea ABUZULUI lui TARICEANU....

....in contractul cu Sterling Resourse, este acum documentata.
Dl BOC a avut dreptate in cazul Sterling.
Curtea de conturi nu este apanajul PD-L !

 

Benefic.

Ies la iveala matrapazlacurile facute sub guvernarea liberala DE TRISTA AMINTIRE PENTRU TARA!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor