Dan Voinea: Documentele declasificate vor lamuri implicarea domnului Iliescu la Revolutie

Marti, 09 Martie 2010, ora 20:41
6395 citiri
Dan Voinea: Documentele declasificate vor lamuri implicarea domnului Iliescu la Revolutie
Foto: interactiuni.ro

Generalul Dan Voinea, procurorul care s-a ocupat timp de multi ani de dosarele Revolutiei, considera ca prin declasificarea unor documente, decisa marti de Executiv, vor putea fi elucidate multe mistere ale acestui eveniment iar victimelor li se va face dreptate.

"Documentele declasificate sunt probe importante pentru a stabili cu certitudine ce forte au fost implicate in decembrie 1989 impotriva manifestantilor anticomunisti. Sunt probele scrise, care emana de la institutiile statului implicate in aceasta represiune. Ele erau foarte necesare. Este meritul actualei guvernari ca a decis declasificarea lor pentru a stabili o data pentru totdeauna adevarul", a declarat Voinea intr-o interventie la Realitatea FM.

Incadrarea juridica este la "infractiuni contra umanitatii"

Intrebat daca se poate ajunge si la o raspundere penala in cazul in care vor fi identificati vinovatii, generalul a raspuns: "Sigur ca da. La numarul mare de victime, morti, raniti si lipsiti de libertate ilegal, aproape 8.000 de victime, incadrarea juridica este la 'infractiuni contra umanitatii' si aceste infractiuni sunt imprescriptibile. Deci ele pot avea si efect in procesul penal care este pe rol acum, dosarul nu a fost inchis si vor fi avute in vedere de catre anchetatori".

Generalul Dan Voinea a explicat ca in aceste jurnale de lupta declasificate marti "scrie foarte clar cine a dat ordinul, cine l-a primit, unde au fost dislocate fortele de represiune" iar aceste informatii vor fi folosite pentru a se identifica cei raspunzatori.

"Ele au fost tinute secrete pentru ca o buna parte din cei implicati in represiune au facut parte din structurile de putere post-decembriste si nu au avut niciun interes ca sa desecretizeze aceste documente. Vor fi afectati in masura in care vor fi trasi la raspundere penala. (...)Probabil ca aceste documente vor aduce lamuriri cu privire la gradul de implicare a domnului Iliescu (...) desi ordinele se dau pe linie militara, nu civila. O sa vedem cine a dat ordin, in numele cui, cine le-a primit? Pe linie militara trebuie judecate in primul rand", a mai explicat Dan Voinea.

Generalul Stanculescu va trebui sa dea explicatii cu privire la gradul de implicare a domnului Iliescu

Intrebat in ce masura ar mai putea fi vorba despre o raspundere penala, generalul a raspuns: "Nu pot sa ma pronunt acum, dar s-ar putea pentru ca trebuie audiati cei care au dat ordinele si sa vedem cine a luat acele hotarari de represiune dupa 22 decembrie, pentru ce a fost nevoie sa moara atatia oameni, de ce a trebuit sa se intervina militar impotriva manifestantilor dupa 22, sau sa ocupi cu militarii principalele institutii ale statului".

Fostul procuror a tinut sa precizeze ca majoritatea personajelor importante de la Revolutia din Decembrie sunt in viata si vor fi chemate la noi audieri, in lumina acestor noi informatii.

"Incepand cu generalul Stanculescu care a comandat operatiunile militare in calitate de ministru al Apararii in 22, autointitulat, si care trebuie sa explice de ce a facut operatiuni militare dupa 22 decembrie, care au costat viata atator militari si civili", a mai punctat generalul.

In opinia sa, chiar daca au trecut 20 de ani de la acele aveniment, termenul de prescriptie ar trebui sa se reesaloneze pentru ca "institutiile statului au tinut aceste documente".

"Si asa cum s-a procedat cu crimele comunismului care nu puteau fi cercetate in timpul lui Ceausescu, de ce nu s-ar proceda si acum la fel? Asa ar fi normal si corect, pentru a face dreptate victimelor", a conchis Dan Voinea.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dan Voinea Revolutie, #declasificare dosare Revolutie, #Iliescu Revolutie, #Stanculescu documente declasificate , #frauda