Decretul de reinvestire a lui Morar la conducerea DNA, contestat in instanta

Duminica, 01 Noiembrie 2009, ora 16:48
1370 citiri
Decretul de reinvestire a lui Morar la conducerea DNA, contestat in instanta
Foto: Arhiva

Procurorul Gabriela Ghita cere Curtii de Apel Bucuresti constatarea nulitatii absolute a decretului prezidential 296 din 12 februarie, prin care Daniel Morar a fost reinvestit in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si, in consecinta, anularea acestuia.

Fostul procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, arata, in actiunea depusa in instanta, ca a solicitat presedintelui Romaniei, pe 4 februarie, respingerea propunerii Ministerului Justitiei, de reinvestire lui Daniel Morar in functia de procuror sef al DNA, pe motiv ca acesta nu indeplineste criteriile prevazute de lege referitoare la "competenta, aptitudini si buna reputatie".

"In plus", arata procurorul Ghita, "este nedemn de a fi avocat cel care a savarsit abuzuri prin care au fost incalcate drepturi si libertati fundamentale ale omului, stabilite prin hotarare judecatoreasca".

In acest sens, Gabriela Ghita invoca in actiune speta lui Aurel Liviu Ciupe, fost director general al Directiei Generale a Domeniului Public Cluj, arestat "abuziv" de Morar si achitat definitiv de instannta suprema. In hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) se mentioneaza ca Ciupe a fost privat "pe nedrept de libertate" timp de aproximativ patru luni, pentru care a primit daune materiale si morale in valoare de aproximativ 1.300.000.000 de lei vechi. De asemenea, intr-un dosar penal privind aceeasi persoana, Completul de 9 judecatori al ICCJ a constatat "interceptarea nelegala a convorbirilor telefonice si interpretarea abuziva a probelor in scopul invinuirii nedrepte", arata Gabriela Ghita.

Pe de alta parte, Gabriela Ghita sustine, in actiune, ca presedintele Traian Basescu s-a aflat intr-un conflict de interese atunci cand l-a reinvestit pe Morar, avand in vedere "solutia de scoatere de sub urmarire penala sub pretextul (fals) al inexistentei unui prejudiciu" (n.r. in dosarul Flota). "Se impune constatarea ca presedintele Basescu a comandat procurorului general Laura Codruta Kovesi si procurorului sef al DNA Daniel Morar inscenarea juridica impotriva subsemnatei in scopul eliminarii unuia dintre procurorii care au avut relatii de serviciu cu dosarul Flota", arata procurorul Ghita.

Procesul va continua pe 5 ianuarie 2010, la Curtea de Apel Bucuresti.

Gabriela Ghita, procuror la Parchetul General, a fost trimisa in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pe 6 mai 2008, alaturi de procurorii Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru, Sterian Guli, notarul Gheorghe Bucur si judecatorul Gheorghe Cerbeanu, in legatura cu fraudarea concursului pentru functiile de conducere din Parchete din toamna anului 2007. In consecinta, pe 8 mai 2008, Sectiile pentru judecatori si procurori ale CSM au decis suspendarea din functie a procurorilor Gabriela Ghita si Sterian Guli si a judecatorului Gheorghe Cerbeanu, pana la o decizie definitiva a instantei de judecata.

Inainte a de fi trimisa in judecata de DNA, Gabriela Ghita, presedinte al Comisiei la concursul pentru functii in parchete la acel moment, a dat in judecata Directia, pe 18 decembrie 2007, pentru nerespectarea prezumtiei de nevinovatie in dosarul fraudarii concursului pentru procurori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Daniel Morar DNA, #Daniel Morar sef DNA, #Directia Nationala Anticoruptie , #frauda