Deutsche Welle: In Romania, a primi spaga a devenit un act onorant

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 09:17
3700 citiri
Deutsche Welle: In Romania, a primi spaga a devenit un act onorant
Foto: Gazeta de Sud

Sustinerea de care se bucura primarii arestati in Romania din partea concetatenilor lor pare de neinteles pentru locuitorii celorlalte tari din Uniunea Europeana, care au ajuns sa creada ca pentru romani a primi mita a devenit un act onorant.

Jurnalistii de la Deutsche Welle comenteaza astfel manifestarile de simpatie organizate in Ramnicu-Valcea si Craiova dupa arestarea celor doi primari PD-L, Mircia Gutau, respectiv Antonie Solomon.

"Aproximativ 25.000 de semnaturi, printre care si cea a unui academician, s-au strans pe petitia care cerea cinstirea primarului condamnat. O mobilizare declansata nu de realizarile edilului-sef, ci de condamnarea acestuia", comenteaza sursa citata.

La fel, arestarea primarului Craiovei in casa caruia s-a descoperit "o cutie de carton in care se odihneau 200.000 de euro" este comentata de jurnalistii de la Deutsche Welle, care amintesc de manifestarile de protest organizate de olteni pentru eliberarea acestuia din inchisoare, precum si slujbele tinute la biserica in acelasi scop.

"In Romania, actul primirii de mita s-a integrat atat de bine in mentalul colectiv incat, pentru anumite parti ale comunitatilor locale, el nu mai este asimilat domeniului penal, ci unui fenomen fiziologic rusinos - pentru ca nu se face la vedere - dar normal si sanatos. A-ti mitui primarul echivaleaza cu administrarea unui diuretic care stimuleaza functionarea aparatului administrativ. Primarul care respinge spaga este exceptia", mai comenteaza jurnalistii citati.

In opinia acestora, cei doi primari nu se bucura de sustinere pentru ca ar fi cu adevarat iubiti de concetatenii lor, ci pentru ca acestia din urma "spera astfel sa inlature imprevizibilul din viata lor".

"Exista inca destui cetateni care ar fi dispusi sa renunte la libertarea si onestitatea lor pentru a dobandi o oarecare siguranta materiala. Mentalitatea iobagului legat de mosie pare sa fi supravietuit foarte bine trecerii anilor si pentru ca reflexele democratice in Romania au avut prea putin parte de o intarire de tip pavlovian", conchid jurnalistii citati.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#mita primari, #Antonie Solomon arestat, #Mircia Gutau condamnat, #manifestari sustinere primari arestati , #frauda