DIICOT cerceteaza penitenciarele Jilava si Slobozia in cazul Camataru

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 13:39
2474 citiri
DIICOT cerceteaza penitenciarele Jilava si Slobozia in cazul Camataru
Foto: Arhiva

DIICOT s-a autotsesizat dupa ce Nutu Camataru a ramas cu regim semideschis de executare a pedepsei la Penitenciarul Slobozia, iar o alta ancheta priveste Penitenciarul Jilava, ca urmare a faptului ca acesta a fost introdus pe lista activitatilor educative.

In concret, Ion Balint, zis Nutu Camataru, apare pe lista detinutilor scosi la activitati educative, ceea ce a determinat Administratia Nationala a Penitenciarelor sa sesizeze Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, au declarat miercuri, pentru NewsIn, surse judiciare.

Totodata, DIICOT s-a autosesizat dupa ce Comisia de la Penitenciarul Slobozia, care stabileste regimul de executare a pedepsei, a decis sa mentina regimul semideschis in cazul lui Nutu Camataru, au mai declarat sursele judiciare.

Atat sesizarea ANP, cat si autosesizarea DIICOT sunt recente, au precizat sursele.

Potrivit legii, in ceea ce priveste regimul semideschis, acesta se aplica initial persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 5 ani. In mod exceptional, natura si modul de savarsire a infractiunii, precum si persoana condamnatului pot determina includerea persoanei condamnate in regimul de executare imediat inferior ca grad de severitate.

Persoanele condamnate care executa pedeapsa in regim semideschis sunt cazate in comun, se pot deplasa neinsotite in interiorul penitenciarului, presteaza munca si desfasoara activitatile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala sub supraveghere, in grupuri, in spatii din interiorul penitenciarului care raman deschise in timpul zilei.

Nutu Camataru a obtinut in prima instanta eliberarea conditionata, tocmai pentru ca a fost "disciplinat si staruitor in munca, a fost receptiv la actiunile cu caracter cultural educativ si a dat dovezi temeinice de indreptare", arata magistratii Judecatoriei Slobozia in motivarea sentintei din 15 decembrie.

De asemenea, magistratii sustin ca Nutu Camataru a avut un comportament corespunzator pe perioada detentiei, fiind sanctionat o singura data. Instanta mai arata ca interlopul a fost recompensat de 9 ori, a participat la activitati socio-educative, a participat la competitii si concursuri sportive si a fost implicat in programe specifice antidrog sau de prevenirea consumului de tutun.

Cu referire la activitatile desfasurate de Nutu Camataru pe durata detentiei in Penitenciarul Jilava, magistratii mai arata ca acesta a contribuit la redactarea revistei penitenciarului si a organizat un campionat de fotbal.

Pe langa interesul manifestat pentru "activitatile cultural, educative si spotive", magistratii au mai tinut seama si de faptul ca Nutu Camataru a mentinut legatura cu familia sa, "dand dovezi temeinice de indreptare".

Comisia speciala din Penitenciarul Slobozia va lua din nou in discutie, pe 25 februarie, cererea lui Nutu Camataru de eliberare conditionata, dupa ce Tribunalul Ialomita a decis, miercuri, ca interlopul ramane in arest.

Termenul de 25 februarie a fost fixat de Comisia de la Penitenciarul Slobozia, dupa ce aceasta a amanat discutarea cererii lui Nutu Camataru, pentru ca pe numele sau existau mai multe rapoarte privind comportamentul in detentie.

El a cerut atunci instantei eliberarea conditionata, dupa ce Comisia speciala a refuzat sa puna in discutie cererea sa.

Tribunalul Ialomita a decis, insa, miercuri, sa respinga cererea lui Nutu Camataru de a fi eliberat conditionat, dupa ce procurorii au facut recurs impotriva sentintei Judecatoriei Slobozia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#autosesizare DIICOT, #pedeapsa Nutu Camataru, #penitenciar Slobozia, #penitenciar Jilava , #frauda