Dilema presei de la Moscova: De ce romanii considera Rusia dusmanul nr. 1

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 21:19
14027 citiri
Dilema presei de la Moscova: De ce romanii considera Rusia dusmanul nr. 1

Komsomolskaia Pravda a publicat miercuri si joi un material cu tema "De ce romanii considera Rusia dusmanul lor nr. 1?", un amplu reportaj realizat de trimisul publicatiei ruse la Bucuresti, care a stat de vorba cu mai multi jurnalisti, experti si politicieni, intre care Vadim Tudor.

"Noi ii uram pe rusi si, hai sa vorbim deschis, v-am detestat dintotdeauna", spune un jurnalist roman pentru publicatia rusa Komsomolskaia Pravda, care a publicat miercuri si joi un material cu tema "De ce romanii considera Rusia dusmanul lor nr. 1?".

Corespondentul publicatiei ruse a facut o vizita la Bucuresti pentru a intelege "in ce mod fostele republici socialiste s-au transformat intr-un avanpost al NATO si de promovare a democratiei spre Est".

Corespondentul publicatiei ruse precizeaza ca a avut o discutie cu jurnalista romana Elena Vijulie, redactor la sectia politic a unui "cunoscut ziar din Romania", astfel ca jurnalista "a putut sa vorbeasca deschis" pe acest subiect.

"Aceasta ura este irationala si distrugatoare pentru noi insine", continua Elena. "Ne otraveste ca veninul. in aceasta (ura) nu e nimic personal: in Romania nu vei avea niciodata probleme la nivel casnic pentru ca esti rusoaica, aici oamenii sunt binevoitori fata de straini. Pentru noi dusmanul este indepartata Rusie, care se asociaza cu toate ororile secolului XX: totalitarismul, comunismul si teroarea rosie, cu ocuparea Basarabiei. Pentru toate acestea acuzam Rusia", a explicat ea.

"Dar si noi va putem aduce acuze sangeroase pentru secolul XX", o contrazice jurnalista rusa. "Tinem minte armata romana, care a ajuns impreuna cu Hitler pana la Stalingrad si soldatii romani care au ucis mii de cetateni sovietici. Insa, crede-ma, rusii fata de romani au o atitudine calma. Pentru noi nu sunteti nici prieteni si nici dusmani. Poate problema este ca rusii pot ierta mai usor?, se intreaba jurnalista rusa in discutia cu colega din Romania.

"Probabil, stim foarte putine despre voi, cei din prezent", spune Elena. (...)

"Ura fata de rusi" - un trend?

"In Romania exista un 'trend politic' la moda - ura fata de rusi", a declarat pentru publicatia rusa consilierul politic roman Mircea Popa, mai scrie Komsomolskaia Pravda.

"Aceasta este pozitia unanim acceptata pe care o impartasesc toti politicienii populisti. Despre rusi - ori de rau, ori nimic. Cu cat mai mult ii certati pe rusi, cu atat mai multe puncte obtineti de la electorat. Astfel se comporta, spre exemplu, presedintele Traian Basescu. Rusia pentru noi este un adevarat diavol, istoricii romani ne spun ca in nici un caz sa nu aveti de a face cu rusii!

Cand presedintele Senatului, Mircea Geoana, in primavara trecuta, a facut o vizita particulara la Moscova, in Romania a fost un mare scandal, fiind auzite replici precum: 'Mana Kremlinului!', 'Spionul Moscovei!', 'S-a vandut rusilor!'. Iar presedintele tarii i-a cerut lui Geoana sa raspunda public: ce poate sa faca o persoana decenta in Rusia? Oamenii nostri de afaceri demonizeaza businessul rusesc, cu rusii nu poti lucra - vor minti, incurca, lasa", explica Mircea Popa. (...)

Frica de moarte

"Fiecare a treia persoana din Romania va va spune ca se teme de rusi pana la moarte", spune, la randul sau, fostul premier moldovean din anii 1990-1991, Mircea Druc, care in prezent se afla in Romania.

"Mie nu-mi este frica de rusi. (...) Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost exterminata elita politica romaneasca de comunisti si aici (in Romania - n.r.) oamenii asociaza teroarea cu venirea rusilor. Atunci cand le explic ca ucigasii au fost ucrainenii, ungurii, bulgarii si evreii, ei imi raspund sa fie chiar si unguri, pentru noi oricum sunt rusi", explica Druc.

"Oricat de ciudat ar fi, Rusia totusi este simpatizata de generatiile mai varstnice ale Romaniei, care au trecut prin 'ororile comunismului', cei care au acum aproximativ 60 de ani. Tanara generatie insa, care nu a vazut niciodata rusi in carne si oase, are o atitudine inflexibila si vede lumea prin ochelarii alb-negri al 'ideilor democratice', ale caror lentile ar trebui de mult verificate la optica. (...) ", mai spune el.

Revolutiile portocalii

"Ei (tinerii - n.r.) arata la fel in Serbia, Bosnia, Ungaria, Polonia, Romania si Bulgaria: barbati de 35-40 de ani, imbracati in costume scumpe, cu incaltamintea curata, toti au acelasi model (...)", se spune in reportaj. In acest context, articolul atinge subiectul "revolutiilor portocalii".

"Ucraina este un stat artificial", a declarat pentru publicatia rusa presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, care este membru al Parlamentului European, scrie Komsomolskaia Pravda.

"Ucraina detine teritorii romanesti, vorbesc despre Bucovina de Nord", a precizat el.

"Iuscenko este agentul american al falsei 'revolutii portocalii'. Nu-mi place 'sistemul portocaliu'. Nu sunt convins nici de evenimentele din aprilie de la Chisinau, banuesc ca presedintele Romaniei Traian Basescu a fost implicat in ele. in ceea ce priveste Ucraina, consider ca aceasta ar trebui tinuta sub controlul comunitatii internationale, bineinteles cu implicarea Rusiei. (...)", a spus Tudor.

"Proiectul portocaliu in Ucraina in prezent treneaza", spune consilierul politic Mircea Popa. "Pentru ca la intrevederea din iulie dintre Medvedev si Obama au fost stabilite noile reguli ale jocului: Occidentul nu se implica in Ucraina, dar primeste Moldova", considera Popa. "Dar in cazul in care, in pofida intelegerilor, Occidentul va spori prezenta in Ucraina, atunci Rusia va contribui la dezintegrarea ei", adauga el.

"Avem multe dorinte istorice, insa vulnerabilitatea Romaniei consta in faptul ca nu are nicio politica orientata spre Est si se uita cu incapatinare spre Vest", declara jurnalistul roman Corneliu Vlad. "Daca vrem sa rezolvam problemele cu R. Moldova, nu putem face acest lucru fara Rusia. Cheia Republicii Moldova este la Moscova", a adaugat el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#romani dusman Rusia, #reportaj Rusia Romania, #ura Rusia, #revolutii portocalii , #frauda