Documentatia in procesul transmisiei TVR in R. Moldova, depusa la CEDO

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 20:35
1043 citiri
Documentatia in procesul transmisiei TVR in R. Moldova, depusa la CEDO
Foto: Brandient

Romania a depus, vineri, la CEDO, contributia sa in dosarul privind retransmiterea programelor TVR in Republica Moldova, dupa ce Curtea solicitase Romaniei sa sprijine, ca parte terta, televiziunea publica in acest proces si sa comunice Curtii punctul sau de vedere.

Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a aprobat, la sfarsitul anului, continuarea demersurilor judiciare pentru obtinerea recunoasterii dreptului de retransmitere a programelor TVR 1 in Republica Moldova, prin formularea unei cereri in acest sens la CEDO (Curtea Europeana pentru Drepturile Omului).

Ca urmare a demersului TVR, CEDO a comunicat ca a solicitat Guvernului Republicii Moldova sa prezinte explicatii in scris cu privire la acest caz, pana la data de 26 februarie 2009.

De asemenea, CEDO a transmis o scrisoare Guvernului Romaniei, in care acesta este invitat sa sprijine, ca parte terta, televiziunea publica in acest proces si sa comunice Curtii punctul sau de vedere.

Potrivit unor surse guvernamentale, Romania ar fi raspuns vineri solicitarii CEDO. Acest demers al Romaniei vine in contextul in care relatiile cu R. Moldova sunt foarte tensionate. Romania a fost acuzata de Chisinau ca s-ar fi aflat in spatele manifestatiilor calificate drept o "tentativa de lovitura de stat".

In consecinta, autoritatile moldovene l-au expulzat pe ambasadorul roman de la Chisinau si pe un alt diplomat cu rang de ministru-consilier si nu a dat, pana in prezent, niciun raspuns privind acreditarea unui alt ambasador roman. Mai mult, R. Moldova a impus, de joi noapte, vize cetatenilor romani.

De asemenea, numerosi jurnalisti romani au fost retinuti de politie, interogati abuziv si apoi nevoiti sa paraseasca R. Moldova.

Decizia SRTv de a se adresa CEDO a fost luata dupa ce, in 10 iunie 2008, Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova i-a respins recursul impotriva celor doua decizii ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova prin care s-a interzis retransmiterea programelor TVR1 pe frecventa de stat nr. 2, pentru care avea licenta pana in 2011.

In aceste conditii, SRTv considera interzicerea dreptului TVR de a retransmite programele in Moldova un amestec abuziv in dreptul sau de proprietate.

Retransmiterea TVR1 in Republica Moldova a fost sistata in toamna lui 2007, dupa ce autoritatea de reglementare in audiovizual a scos la concurs cea de-a doua frecventa nationala pe care era retransmis TVR1, in pofida faptului ca SRTv detinea o licenta valabila pentru utilizarea acestei frecvente pana in 2011.

Motivul invocat a fost neonorarea obligatiilor de catre SRTv. Mai multi membri ai CCA si reprezentanti ai societatii civile din Moldova au declarat ilegala aceasta decizie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#retransmisie TVR Moldova, #depunere documentatie CEDO , #frauda