Ziare.com

Doi experti straini au vizitat Bucurestiul in legatura cu aderarea la Schengen

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 17:48

   

Doi experti straini au vizitat Bucurestiul in legatura cu aderarea la Schengen
Doi experti straini din Slovenia si Germania au fost joi si vineri la Bucuresti, intr-o vizita de pre-evaluare in domeniul protectiei datelor personale, in contextul demersurilor de pregatire ale Ministerului Administratiei si Internelor de aderare la Spatiul Schengen.

Potrivit comunicatului MAI, actiunea a fost organizata de Departamentul Schengen din cadrul M.A.I. si s-a desfasurat in colaborare cu Oficiul European de Asistenta Tehnica al Comisiei Europene - TAIEX si cu sprijinul unor reprezentanti ai Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, M.A.E. si M.J.L.C, informeaza NewsIn.

Aceasta pre-evaluare a vizat aspecte teoretice si practice privind prelucrarea datelor cu caracter personal la nivelul autoritatilor romane cu atributii in aplicarea legii. Astfel, autoritatile romane continua sa se pregateasca in perspectiva vizitei de evaluare Schengen in domeniul protectiei datelor personale, care va avea loc in luna aprilie 2009, mai arata comunicatul.

Autoritatile romane si bulgare s-au intalnit, marti, 13 ianuarie, la Ruse pentru a stabili unele detalii tehnice despre organizarea si coordonarea comuna a vizitelor de evaluare Schengen, care se vor desfasura in cele doua state pe parcursul anului 2009.

Intalnirea de marti a vizat atat aspecte tehnice si punctuale referitoare la organizarea vizitei in domeniul cooperare politieneasca, ce va avea loc in luna martie, cat si aspecte generale referitoare la coordonarea viitoarelor vizite de evaluare Schengen. De altfel, intalnirile bilaterale dintre Romania si Bulgaria fac parte dintr-un amplu proces de colaborare intre cele doua tari, in vederea atingerii obiectivului comun de a adera la spatiul Schengen in martie 2011.

Concret, in cadrul intalnirii de lucru de marti s-au discutat chestiuni legate de semnarea acordului intre Romania si Bulgaria privind cooperarea politieneasca transfrontaliera in materie penala, precum si a acordului privind transformarea Biroului de contact Giurgiu in Centru de Contact.

Delegatia romana a fost condusa de Tiberiu Trifan, seful Departamentului Schengen, delegatia bulgara fiind reprezentata de catre Kalin Slavov, ministru-adjunct in Ministerului Internelor din Bulgaria.

Seful Departamentului Schengen din Romania a subliniat, in conferinta de presa de la Ruse, faptul ca aderarea la spatiul Schengen in martie 2011 reprezinta prioritatea absoluta a celor doua guverne si ca cele doua tari se afla intr-o stransa colaborare pentru organizarea misiunilor de evaluare. "Timpul ramas este foarte scurt, dar avem incredere ca impreuna cu partenerii nostri vom reusi sa ne indeplinim obiectivul", a declarat Trifan.

Romania va fi evaluata, din 2009, timp de doi ani, pe parcursul a sapte vizite, una pentru fiecare domeniu al acquis-ului Schengen: cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre si SIS/SIRENE (Sistemul Informatic Schengen).

Romania si-a fixat, impreuna cu Bulgaria, obiectivul de a adera in 2011 la spatiul Schengen. Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertatii depline de circulatie a cetatenilor romani in interiorul acestui spatiu prin eliminarea totala a frontierelor.

Conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la spatiul Schengen au in vedere securizarea frontierelor externe conform standardelor Schengen, realizarea Sistemului Informatic Schengen care asigura legatura directa cu bazele de date ale Uniunii Europene, crearea conditiilor pentru intregrarea in sistemul european comun de vize - ceea ce presupune dotarea ambasadelor sau a consulatelor Romaniei din acest spatiu la standarde Schengen - si realizarea conditiilor necesare pentru cooperarea politieneasca si judiciara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1018 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sper la o aderare rapida

Cu toate ca nu mai este decat o chestiune de timp, trebuie sa facem totul ca la carte, pentru a nu intarzia procesul.

In orice caz o stire buna.

 

xxx

de la sofia la Lisabona doar cu buletinu..fain!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor