Dosarul Loteria I va pleca la CCR, a decis instanta suprema

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 12:35
612 citiri
Dosarul Loteria I va pleca la CCR, a decis instanta suprema
Foto: Romania Libera

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca dosarul Loteria I, in care George Copos este judecat in legatura cu spatiile comerciale vandute Loteriei, sa fie trimis la Curtea Constitutionala.

Decizia a fost luata dupa ce avocatii au ridicat o exceptie referitoare la un articol din Codul de procedura penala. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Completul de 9 judecatori.

Avocatii lui George Copos au sustinut, marti, ca instanta suprema este competenta sa sesizeze Curtea Constitutionala cu exceptia ridicata in acest dosar privind un articol din Codul de procedura penala.

La termenul de marti, avocatii au invocat neconstitutionalitatea prevederilor articolului 40, care se refera la competenta in caz de schimbare a calitatii inculpatului.

"Cand competenta instantei este determinata de calitatea inculpatului, instanta ramane competenta sa judece chiar daca inculpatul, dupa savarsirea infractiunii, nu mai are acea calitate, in cazurile cand fapta are legatura cu atributiile de serviciu ale faptuitorului sau cand s-a dat o hotarare in prima instanta", prevede articolul 40 din Cpp.

Avocatii lui Copos au sustinut ca articolul criticat incalca prevederile articolului 72 din Constitutia Romaniei, care stipuleaza ca, in cazul deputatilor si senatorilor care sunt trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Avocatii au precizat ca, in acesta situatie, exista un conflict de legi, mai ales ca procurorii au cerut ca instanta suprema sa-si decline competenta in favoarea judecatoriei, deoarece Copos nu mai este parlamentar.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a fixat un termen provizoriu de judecata, pentru 26 martie, in cazul in care dosarul nu va fi trimis la CCR.

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, pentru evaziune fiscala, in 2006, pe George Copos - fost vicepremier in cabinetul Calin Popescu Tariceanu, Roza Gilio Giuzepe - cetatean roman, actionar la SC Ana Electronic SA, SC Ana Gup SA si Ana Pan SA, administrator unic la SC Rom Tour G.M. IMPEX SRL, si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID" si Ioan Stelian Ratiu - administrator la SC Transilvania International.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata, pentru complicitate la evaziune: Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie (CA) in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana , in prezent consilier in cadrul CNLR, si membru fondator al Fundatiei "PRORAPID", si Gabriel Rogoveanu - agent imobiliar Euroest Invest SRL.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada iulie - decembrie 2004, George Copos si Giuzepe Gilio Roza, impreuna cu Nicolae Cristea si Gabriel Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata catre stat a unor impozite in valoare de peste un milion de euro (aproximativ 39,5 miliarde lei vechi).

Ei sunt acuzati de procurorii anticoruptie ca au ascuns sursa impozabila din tranzactia prin care Ana Electronic a vandut 38 de spatii comerciale catre Loteria Romana.

Procurorii sutin ca George Copos si Giuzepe Roza au vandut fictiv cele 30 de spatii comerciale, catre 12 persoane fizice, imediat ce firma Ana Electronic a primit de la Loteria Nationala instiintarea potrivit careia compania nationala accepta achizitionarea celor 38 de spatii oferite de firma lui Copos.

Pretul de vanzare, de la Ana Electronic la sotii Ginea, a fost de aproape patru ori mai mic decat pretul la care au fost cumparate, ulterior de Loterie.

"Dupa circa 7-10 zile, aceleasi spatii comerciale au fost revandute de persoanele interpuse catre Compania Nationala Loteria Romana (CNLR), la aceeasi valoare cu cea trecuta in oferta initiala a SC ANA ELECTRONIC SA si aprobata de AGA din cadrul CNLR, adica 211.407.008.288 lei vechi. Persoanele fizice interpuse nu au vazut aceste 12 spatii, inculpatul Gheorghe Copos fiind cel care le-a propus cumpararea lor, spunandu-le ca CNLR este interesata de achizitionarea spatiilor, insa la preturi mult mai mari. De altfel, cei doi interpusi nu aveau banii necesari platii, acestia achitand catre SC Ana Electronic contravaloarea spatiilor, abia dupa ce au primit o parte din bani de la CNLR".

In cazul in care vanzarea, respectiv cumpararea celor 38 de spatii comerciale s-ar fi derulat in mod direct intre Ana Electronic si Loterie, explica procurorii, "Ana Electronic ar fi datorat un impozit pe profit in cuantum de 25 la suta aferent unor venituri de 211,407 miliarde lei vechi si nu aferent veniturilor inregistrate de SC ANA ELECTRONIC SA in urma vanzarilor fictive catre interpusi, in suma totala de numai 53,562 miliarde lei vechi (de aproape patru ori mai mica).

Citește și:
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...
Klaus Iohannis susține aderarea Ucrainei la NATO. Mesajul de ultimă oră al președintelui României
Klaus Iohannis susține aderarea Ucrainei la NATO. Mesajul de ultimă oră al președintelui României
Președintele României, Klaus Iohannis, a postat pe Twitter un mesaj legat de cererea Ucrainei privind aderarea în regim de urgență la Alianța Nord Atlantică. ”Împreună cu...