Ziare.com

Dosarul Mohammad Munaf, judecat in SUA, in martie

Vineri, 22 Februarie 2008, ora 09:14

   

Dosarul Mohammad Munaf, judecat in SUA, in martie
Curtea Suprema a Statelor Unite va audia, pe 25 martie, cazul lui Mohammad Munaf si al lui Shawqi Omar, se arata intr-un comunicat al Brennan Center for Justice.

Munaf, cetatean irakiano-american, a fost condamnat la moarte in Irak pentru rapirea a trei ziaristi romani si se afla inca in custodia fortelor americane, iar Shawqi Omar este un cetatean american arestat de fortele SUA in Irak in 2004, transferat in mai multe baze americane din Orientul Mijlociu.

Curtea Suprema urmeaza sa decida daca oficialii militari pot aresta si detine un cetatean american, fara proces, in baza calitatii lor de "agenti" ai unei entitati multinationale si daca acestia pot preda un cetatean american unui alt guvern, in conditiile in care acesta risca sa fie torturat si ucis.

Guvernul american afirma ca, deoarece razboiul din Irak s-a desfasurat sub auspiciile ONU, tribunalele americane nu au jurisdictie in acest caz.

In cazul in care va fi predat guvernului irakian, Munaf urmeaza sa fie executat, dar autoritatile americane declara ca tribunalele din SUA nu au jurisdictie nici asupra acestui caz.

Centrul Brennan a depus petitii Habeas Corpus pentru Omar si Munaf in 2005 si, respectiv, 2006. Pana in ianuarie 2008, la o luna dupa ce Curtea Suprema a acceptat sa audieze cazul, cei doi nu au avut acces la avocati americani.

Munaf nu poate fi predat autoritatilor irakiene, cel putin pana la examinarea cazului sau de catre Curtea Suprema a Statelor Unite.

Centrul Brennan reprezinta apararea lui Munaf si are ca scop aducerea acestuia in fata unei instante americane, in virtutea faptului ca acesta este cetatean american.

Administratia americana a refuzat, pana in prezent, dreptul acestuia de a fi judecat de un tribunal american, argumentand ca, desi este detinut de fortele americane din Irak, el se afla in custodia Fortei Multinationale din aceasta tara.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti, in 28 martie 2005, in Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile si a fost arestat de armata americana, dupa eliberarea lor, fiind banuit de complicitate.

Citeste mai multe despre dosar mohammad munaf judecat SUA martie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 719 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor