Dosarul Romsilva II nu se va intoarce la DNA

Joi, 21 Februarie 2008, ora 15:30
3865 citiri
Dosarul Romsilva II nu se va intoarce la DNA

Inalta Curte de Casatie a respins joi ca nefondate exceptiile invocate de inculpatii din dosarul Romsilva II prin care acestia solicitau restituirea cauzei la DNA, informeaza NewsIn.

Curtea Suprema a fixat termen pentru continuarea judecatii la data de 7 martie. La termenul din 23 ianuarie, avocatii inculpatilor din dosarul in care a fost trimis in judecata si fostul sef al Romsilva, deputatul Ion Dumitru au invocat doua exceptii.

La termenul de miercuri al procesului, avocata unuia din inculpatii din dosar, Liviu Mihai Daia, fost director al Directiei Tehnice din Romsilva si membru in Consiliul de Administratie, a cerut restituirea cauzei la DNA invocand exceptia necompetentei procurorului care a instrumentat dosarul.

Mai exact, avocata lui Daia a sustinut ca procurorul de caz nu are gradul de procuror de Parchet de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care i-ar fi fost necesar ca sa activeze in cadrul DNA. Si avocatii celorlalti inculpati au sustinut acest punct de vedere, iar Inalta Curte va decide asupra exceptiei pe 13 februarie.

Cea de-a doua exceptie ridicata se referea la faptul ca rechizitoriul a fost confirmat tot de procurorul sef al Sectiei a II-a, iar acesta nu ar fi avut voie in conditiile in care acesta a confirmat si primul rechizitoriu prin care a fost trimis in judecata actualul deputat Ion Dumitru.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, pe 3 iulie 2007, trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati pentru comiterea infractiunilor abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata: Ion Dumitru fost manager - director general al Regiei Nationale a Padurilor (RNP) - Romsilva, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, Dumitru Bunea, fost director al Directiei Investitii din cadrul RNP si membru in Consiliul de Administratie, Elena Dumitru - fost director al Directiei Economice din cadrul RNP si membru in Consiliul de Administratie.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata pentru comiterea infractiunilor de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, Liviu Mihai Daia, fost director al Directiei Tehnice din cadrul RNP si membru in Consiliul de Administratie, Constantin Corduneanu, fost director fond forestier si membru in Consiliul de Administratie, Sorin Vintila, consilier juridic in cadrul RNP, Mirel Dumitrache, fost sef Serviciu Investitii Dezvoltare din cadrul RNP si Bogdan Stanciu, administrator la SC Eufrat SRL Targu Jiu.

Potrivit procurorilor, din probele administrate de procurori au reiesit urmatoarele: in cursul lunii iulie 2003 S.C. Severom Trans S.R.L, care ar fi societate fantoma, a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulica pe senile la o valoare in vama de 6.250 USD.

In fapt, asa cum a reiesit ulterior din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un sasiu de tanc tip T34 care avea in fata montata o lama reglabila in "V", iar in partea din spate un brat hidraulic dotat la capat cu gheare. Asa cum a fost stabilit pe parcursul urmaririi penale, vehiculul era destinat indepartarii, respectiv asezarii de obstacole, de catre trupele de geniu.

Utilajul consuma in jur de 80 de litri de motorina pe ora, neincadrandu-se sub nici o forma in normele europene privind poluarea si consumul. Pentru a putea fi folosit la aplicatii civile, in mod evident, beneficiarul trebuia sa evalueze posibilitatile tehnologice ale acestuia, raportul pret/economicitate/eficienta si sa analizeze atent daca ar fi fost util unui domeniu sau altul. Vehiculul nu era insotit de nici un fel de document in afara celor vamale si a facturii, respectiv nu avea carte tehnica, certificat de calitate sau conformitate emis de producator, certificat de garantie, certificat de omologare etc. Din iulie 2003 si pana in anul 2004 utilajul nu a fost utilizat in nici un fel.

In anul 2004, inculpatul Ion Dumitru, pe atunci director general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva a acceptat discutarea in consiliul de administratie, a unei propuneri de achizitionare prin licitatie a utilajului respectiv.

Propunerea fusese intocmita de membri din conducerea regiei, cu acordul sau, dupa ce firma care detinea in realitate utilajul - Eufrat SRL- facuse o oferta de vanzare regiei Romsilva. Anterior, Directia Silvica Targu Jiu testase utilajul constatand ca este necorespunzator activitatilor din domeniul forestier. La intocmirea notei de fundamentare si a caietului de sarcini nu numai ca au fost ignorate aspectele de natura tehnico-economica, mai mult, au fost trecute caracteristici menite sa alunge firmele concurente, iar pretul de achizitie propus era identic cu cel din oferta.

Probatoriul administrat a aratat ca achizitia utilajului a avut loc cu in conditiile nerespectarii legislatiei privind achizitiile publice, a legii finantele publice, a legii controlului financiar preventiv propriu, precum si cu incalcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum si a regulamentului intern al RNP.

Acest lucru a dus la cumpararea unui produs inutil si necorespunzator calitativ, cu un adaos de 1.744%, paguba in dauna Regiei Nationale a Padurilor ridicandu-se la 8.685.695.760 ROL, suma cu care Regia s-a constituit parte civila in cauza.

Prin acelasi rechizitoriu inculpatii Ion Dumitru si Dumitru Bunea sunt acuzati ca in cursul lunii octombrie 2004 au impus unui numar de cinci directii silvice achizitionarea de arme tranchilizante si accesorii.

Directorilor celor cinci directii silvice li s-a inmanat o mapa cuprinzand documente gata intocmite in numele acestor directii precum si contracte ce trebuiau semnate cu SC Hunter VIP Exim SRL din Bucuresti, administrata de invinuitul Florea Alfred.

Procurorii DNA spun ca nu a existat nicio hotarare a Consiliului de Administratie al RNP, referate ori note de fundamentare si nici studii de specialitate care sa stabileasca necesitatea achizitionarii si repartizarii in teritoriu a armamentului pe zone geografice si in functie de activitatile specifice. Potrivit procurorilor, directiilor silvice li s-a impus achizitionarea unui numar de 20 de arme tranchilizante si accesorii din import la un pret total de 16.737.000.000 ROL.

Din analiza facuta rezulta ca armele si accesoriile au fost cumparate cu adaosuri intre 71,71% si 479,39% peste cele mai mari adaosuri practicate de furnizarii de pe piata libera. Inculpatii au impus achizitionarea de la Hunter VIP Exim SRL in conditiile in care in Romania existau in anul 2004, 152 de societati comerciale, cluburi si asociatii autorizate sa importe si sa comercializeze arme, dintre care 27 numai in Bucuresti.

Lipsa totala de fundamentare a achizitiei a avut efecte, in sensul ca din cele 20 de arme cumparate, 16 nu au fost utilizate niciodata de la data achizitionarii si pana in prezent, intrucat nu au fost necesare.

Conform legislatiei in vigoare, institutiile abilitate sa actioneze in vederea ameliorarii fondului cinegetic sunt altele decat Romsilva, respectiv Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS), oficiile cinegetice din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic si vanatoare.

De asemenea, la nivelul Ministerului Agriculturii Alimentatiei si Padurilor (MAAP) exista un fond de protectie a vanatului care putea fi accesat de institutiile abilitate, iar activitatea se desfasura cu acordul directiei specializate din MAAP si Autoritatea Sanitar Veterinara. Pe parcursul cercetarilor inculpatii nu au putut sa documenteze in fata organelor de urmarire penala utilitatea in concret a acestor arme, raportat la atributiilor lor specifice.

In cauza, procurorii anticoruptie au dispus disjungerea fata de invinuitul Alfred Florea si fata de alte persoane pentru care cercetarile vor continua.

Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#DNA, #curtea suprema, #Romsilva, #proces , #frauda