Dosarul "Valiza" nu se intoarce la DNA

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 14:04
912 citiri
Dosarul "Valiza" nu se intoarce la DNA

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins, miercuri, cererile avocatilor din dosarul "Valiza", care solicitasera instantei restituirea cauzei la DNA, pentru refacerea urmaririi penale, si ridicarea sechestrului de pe banii oferiti jucatorilor de la Universitatea Cluj.

Niciuna dintre persoanele judecate in acest dosar nu a fost prezenta la instanta suprema. Avocatul lui George Becali a declarat recurs impotriva deciziei de mentinere a sechestrului pe banii confiscati. In schimb, decizia de respingere a inapoierii cauzei la DNA este definitiva.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fixat pentru 3 martie urmatorul termen.

Avocatii inculpatilor din dosarul "Valiza" au cerut judecatorilor instantei supreme, in decembrie 2009, restituirea dosarului la procurori, in vederea urmaririi penale si ridicarea sechestrului asigurator de pe suma de 1.700.000 de euro, care se presupune ca reprezenta mita pentru jucatorii Universitatea Cluj.

Aparatorii au sustinut ca o parte dintre actele de urmarire penala au fost efectuate de organe necompetente, ca la dosar nu exista un proces verbal care sa ateste ca invinuitilor li s-a prezentat materialul de urmarire penala si ca dosarul a fost disjuns prin rechizitoriu fata de Anton Dobos, cercetat pentru luare de mita, disjungere care ar face ca urmarirea penala sa nu fie completa.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput, pe 26 noiembrie 2009, judecarea dosarului "Valiza", in care europarlamentarul George Becali este acuzat de dare de mita, dupa ce Curtea de Apel Cluj si-a declinat competenta in favoarea instantei supreme, pe motiv ca patronul Stelei a devenit europarlamentar in vara acestui an.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, in data de 18 decembrie 2008, pe Gigi Becali, finantatorul echipei Steaua, pe Teia Sponte, vicepresedinte al Consiliului de Admnistratie al FC Steaua, si pe Victor Piturca, antrenorul echipei nationale de fotbal, in dosarul "Valiza".

In judecata au mai fost trimisi Florentina Alina Ciul, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de favorizare a infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie si fals in inscrisuri sub semnatura privata (doua fapte), Radu Marino, acuzat de favorizare a infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie si fals in inscrisuri sub semnatura privata (doua fapte), si Raul Volcinschi, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie.

1,7 milioane de euro pentru a se apara corect

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in data de 11 mai 2006, Gigi Becali, in calitate de finantator si actionar al F.C."Steaua Bucuresti" S.A., a promis fiecarui jucator de fotbal al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 - 10.000 euro, pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca constand in apararea corecta a sanselor de joc si obtinerea unui rezultat favorabil, in meciul cu echipa F.C. "Rapid Bucuresti", programat la 12 mai 2006, in cadrul etapei a 27-a din Campionatului National de Fotbal - Divizia A.

In data de 7 mai 2008, asupra lui Teia Sponte, aflat in Cluj-Napoca, a fost gasita suma de 1,7 milioane de euro, care a fost indisponibilizata de procurori prin instituirea sechestrului asigurator, in baza art.163 din Codul de procedura penala, raportat la art.255 alin. 4, Cod penal.

Teia Sponte a sustinut ca banii aceia erau dati de George Becali pentru a cumpara terenuri in Cluj si nu pentru a premia jucatorii Universitatii Cluj in eventualitatea in care acestia castigau meciul cu CFR Cluj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Becali dosar Valiza, #becali valiza cu bani, #Becali bani Universitatea Cluj, #dosar Valiza Inalta Curte , #frauda