Financial Times: Ecologistii romani se opun unei companii miniere

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 12:02
2121 citiri
Financial Times: Ecologistii romani se opun unei companii miniere
Foto: Arhiva

Cu o economie aflata in recesiune si un pret al aurului in crestere, unii politicieni din Romania se gandesc ca extragerea aurului de la Rosia Montana ar putea ajuta la cresterea veniturilor din taxe si la deblocarea investitiilor straine.

Financial Times scrie, insa, ca decizia privind exploatarea celor peste 10 milioane de uncii nu a fost luata pana acum pentru ca ecologistii duc de zece ani o campanie in care spun ca cianurile folosite de extragerea aurului ar provoca un dezastru ecologic.

Pentru toti ecologistii aflati in campanie, lectia invatata la Baia Mare este cea mai importanta. Aici, in 30 ianuarie 2000, digul unui iaz de decantare plin cu cianuri a cedat, iar 100.000 de tone de apa contaminata au ajuns in Dunare. Aceasta a omorat 1.000 de tone de peste si a contaminat terenurile si apa potabila pe o raza de cativa kilometri.

Cu o astfel de experienta, zece ani mai tarziu este greu sa gasesti un roman care sa nu aiba o parere despre proiectul de la Rosia Montana, mai scrie Financial Times.

Situatia proiectului este neclara dupa ce, in 2007, Ministerul Mediului a suspendat evaluarea impactului, in urma unui scandal despre documentatie. Totusi, noul Guvern a adus proiectul din nou pe agenda, ministrul Adriean Videanu spunand ca vrea ca acest proiect sa inceapa cat mai repede.

Si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat intr-o intalnire cu investitorii la Viena ca va sustine proiectul daca este solutionata problema de mediu. "Parerea mea este ca avem nevoie de investitori ... Daca lucrurile pot fi clarificate din punct de vedere al mediului, atunci vom sprijini toate tipurile de investitii care ne vor ajuta sa curatam Romania. Si sunt sigur ca acesta va fi si un impuls puternic pentru dezvoltarea sistemului minier si pentru crestere", a spus el pentru Financial Times.

Cu un pret de 1.095 de dolari pentru o uncie, Gabriel Resources sustine ca exploatarea zacamantului de la Rosia Montana ar aduce patru miliarde de dolari la economia Romaniei in cei 16 ani, cat dureaza proiectul, si ca va revigora o ramura a industriei slabita.

Compania explica, de asemenea, ca o mina moderna va impiedca repetarea dezastrului de la Baia Mare si a promis ca va curata zona poluata. Totusi, aceste argumente nu au convins organizatiile neguvernamentale, care vad Gabriel Resources ca o societate care vrea sa scoata profit rapid in detrimentul mediului si al comunitatii.

"Nici macar nu este o companie romaneasca, este o companie canadiana, asa ca nu vad cum poate fi in interesul Romaniei", spune Lucian Simion, de la Greenpeace Bucuresti. "Vor sa distruga patru munti pentru a lua tot aurul din ei", adauga el pentru Financial Times.

Richard Young, director financiar la Gabriel Resources, a afirmat ca proiectul nu aduce doar profit pe termen scurt, ci deschide o tara catre investitii straine. "Mineritul este o amintire negativa in Europa de Est din perioada comunista. Ceea ce spunem este ca, poate, mineritul nu este atat de rau", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rosia Montana Gold Corporation, #Gabriel Rosia Montana, #Rosia Montana investitii aur , #frauda