Firmele contractate de Ridzi se revolta: Chemarea la audieri nu e constitutionala

Luni, 06 Iulie 2009, ora 20:47
2194 citiri
Firmele contractate de Ridzi se revolta: Chemarea la audieri nu e constitutionala
Foto: Arhiva

Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL, firmele de consultanta ce au incheiat contractele cu MTS pentru Ziua Tineretului sustin ca nu sunt obligate sa participe la audieri pentru ca sunt persoane private.

Danut Bugnariu, avocatul celor doua firme, a participat luni la lucrarile sedintei Comisiei parlamentare de ancheta a modului in care au fost cheltuiti banii pentru Ziua Tineretului, ocazie cu care a invocat decizia 45 din 2004 a Curtii Constitutionale prin care CCR a stabilit ca Regulamentul Camerei Deputatilor nu poate institui obligativitati decat pentru deputati si pentru reprezentantii institutiilor din subordinea Camerei.

"In decizia Curtii se arata expressis verbis ca Regulamentul este constitutional in masura in care se refera la organizarea interna. Nu pot stabili drepturi si obligatii decat pentru deputati si pentru institutii, in functie de relatiile constitutionale", a argumentat Bugnariu adaugand ca prevederile Regulamentului nu pot fi opozabile unor companii private.

In consecinta, Bugnariu a precizat ca a venit la Comisie in calitate de invitat, cu un mandat limitat din partea celor doi clienti ai sai, care ii interzice sa dea informatii referitoare la desfasurarea evenimentelor anchetate sau la documentele financiar-contabile.

Avocatul companiilor Artisan Consulting SRL si Mark SRL a precizat ca nu poate pune la dispozitia comisiei contractele incheiate cu firmele de subcontractoare deoarece acestea au cerut respectarea clauzei de confidentialitate. Bugnariu a spus ca membrii comisiei parlamentare pot adresa in scris intrebari conducerii celor doua companii, iar daca solicita alte documente decat cele depuse astazi, adica contractele cu MTS, trebuie sa faca o adresa scrisa.

Olteanu: Este interesul companiilor

in replica, deputatul PNL Bogdan Olteanu i-a cerut sa nu intre intr-o disputa constitutionala in care cele doua companii nu sunt parte si i-a atras atentia lui Bugnariu ca este in interesul clientilor sai sa-si prezinte cauza in fata Comisiei.

"Documentele care ne-au parvenit sunt incriminante la adresa celor doua companii si este in interesul lor sa-si prezinte cauza", a apreciat Olteanu.

Pornind de la o afirmatie a lui Bugnariu referitoare la faptul ca a fost chemat la DNA, democrat-liberalul Gelu Visan l-a intrebat pe avocat daca, in opinia sa, sunt indeplinite conditiile pentru a aprecia ca s-a inceput o ancheta judiciara.

"Sunt indeplinite aceste conditii: exista numar de dosar, audieri, documente solicitate si predate", a spus Bugnariu fapt ce l-a determinat pe Visan sa constate ca ancheta comisiei este ilegala din moment ce exista in paralel o ancheta judiciara.

Cele doua firme de consultanta care au incheiat trei contracte cu MTS pentru organizarea Zilei Tineretului au transmis, pe 2 iulie, Comisiei de ancheta a deputatilor doua adrese in care precizeaza ca DNA a inceput cercetarile in acest caz, iar existenta Comisiei ar trebui sa se incheie.

Membrii Comisiei au decis sa retrimita celor doua firme solicitarea pentru audierea reprezentantilor acestora in legatura cu organizarea Zilei Tineretului, fiind vorba de Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL.

Adresele primite de deputati au acelasi text, diferind doar antetele fiecarei firme si semnaturile reprezentantilor legali. De asemenea, cele doua societati sunt inregistrate la aceeasi adresa.

ANRMAP: MTS a respectat prevederile legale privind procedurile

Presedintele ANRMAP a aratat ca, potrivit raportului Autoritatii, MTS a respectat reglementarile OUG 34 referitoare la achizitiile publice, dar si ca atributiile ANRMAP sunt limitate in cazul exceptiilor de la aceasta Ordonanta, dupa cum este si cazul organizarii de catre MTS a Zilei Tineretului.

Cristina Traila, presedinte al Autoritatatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, a afirmat ca serviciile de recreere, culturale si sportive contractate de MTS cu prilejul Zilei Tineretului constituie o exceptie de la OUG 34/2006 privind Achizitiile publice, astfel ministerul avand posibilitatea sa foloseasca o procedura proprie in privinta contractarii acestor servicii.

Presedintele ANRMAP a mai explicat ea membrilor Comisiei de ancheta ca Ministerul Tineretului a respectat reglemetarile OUG 34/2006, dar ca Agentia nu a putut sa controleze decat legalitatea procedurilor, dar nu si legalitatea contractelor, pentru ca "atributiile ANRMAP sunt limitate cand este vorba de exceptii de la aceasta OUG 34".

"Raportul de control al ANRMAP a fost demarat la solicitarea MTS, pe 18 mai. Concluzia a fost ca Ministerul a respectat prevederile articolului 16 din Ordonanta 34/2006 privind achizitiile publice. Noi nu verificam decat legalitatea procedurilor, nu legalitatea contractelor", a mai spus Traila.

Totodata, membrii Comisiei au solicitat presedintelui ANRMAP sa prezinte, marti, o serie de acte suplimentare, care nu au fost anexate raportului prezentat, desi in raport se facea referire la acestea.

Reprezentanti ai CNA, Antena 3, RealitateaTV, MTS, audiati marti

Presedintele Comisiei de ancheta a deputatilor privind organizarea Zilei Tineretului, Alina Gorghiu, a declarat ca audierile Comisiei vor continua marti cu reprezentantii CNA, ai Directiei de Tineret a MTS, a posturilor de televiziune Antena 3 si Realitatea TV.

De asemenea, membrii Comisiei de ancheta ii vor audia, incepand cu ora 12:00 si pe membrii Comisiei de Evaluare si de Selectie din cadrul MTS.

Gorghiu a mai spus ca marti membrii Comisiei vor stabili daca vor suplimenta lista persoanelor invitate pentru audieri si ca vor solicita si alte documente.

Totodata, ea a declarat, la finalul audierilor de luni, ca in privinta evenimentelor care au avut loc la Costinesti cu ocazia Zilei Tineretului a reiesit clar ca este o "discrepanta" intre sumele platite de MTS si cele cheltuite pentru organizarea evenimentului, deoarece Media Pro Pictures a suportat cea mai mare parte a cheltuielilor.

Mai mult, Gorghiu a declarat ca firma Artisan Consulting SRL a subcontractat de la firma Compania de Publicitate Mark SRL organizarea evenimentului din Costinesti, pentru care se angajase in contractul cu MTS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#scandal Ziua Tineretului, #scandal Monica Ridzi, #firme audiate Ridzi , #frauda