Ziare.com

Fostul sef al DGA, Marian Santion, din nou in instanta

Marti, 18 Martie 2008, ora 13:17

   

Fostul sef al DGA, Marian Santion, din nou in instanta
Curtea Suprema va judeca pe 21 martie plangerea fostului sef al DGA, procurorul Marian Santion (foto), impotriva solutiei de neincepere a urmaririi penale (NUP) a fostului sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a MIRA, chestorul Virgil Ardelean, si a loctiitorului acestuia, anunta NewsIn.

In plangerea depusa de la Curtea Suprema, Santion solicita desfiintarea rezolutiei procurorilor DNA si cere, fie mentinerea solutiei cu alta motivare, fie retrimiterea cauzei la DNA pentru refacerea cercetarilor.

Procurorul Santion arata in plangerea mentionata ca procurorul care a dispus NUP ar fi dat solutia fara sa lamureasca toate datele problemei, sugerand ca procurorul DNA a vrut doar sa finalizeze mai repede un dosar.

Marian Santion, a depus in octombrie 2007 o plangere penala la Parchetul General impotriva actualului sef al DGA, Irinel Paun, si a sefilor fostei "Doi si un sfert", Virgil Ardelelean si Constantin Dirna.

In plangerea depusa la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sation il acuza pe seful DGA, Irinel Paun, de omisiunea sesizarii organelor judiciare si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Prin aceeasi plangere, Santion solicita si extinderea cercetarilor in privinta fostului sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a Ministerului de Interne, chestorul Virgil Ardelean si a loctiitorului acestuia, Constantin Dirna.

Alaturi de acestia, in plangerea penala au fost vizati si Valeriu Tinca, sef serviciului juridic al DGIPI si Constantin Baci, sef serviciului juridic al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, acuzati de abuz in serviciu.

Procurorul Marian Santion si-a dat demisia, in 6 martie 2007, din functia de sef al DGA, dupa ce fostul ministru de Interne Vasile Blaga, a trimis o echipa de control care urma sa verifice managementul DGA. Ulterior, Santion a fost aparat de asociatii nonguvernamentale, printre care si Asociatia pentru

Implementarea Democratiei in Romania, si de presa, care au dezvaluit ca acesta ar fi devenit incomod prin anchetele derulate in DGA care ar fi vizat mai multe cadre superioare din MAI suspectate de fapte de coruptie.

De asemenea, Irinel Paun il acuza pe seful Asociatiei pentru Implementarea Democratiei (AID), Alexandru Cumpanasu, de complicitate la abuz in serviciu, intr-o plangere depusa la Parchet, in care Santion este acuzat de abuz in serviciu.

In fapt, Irinel Paun il acuza pe Santion, ca la infiintarea Centrului National de Voluntariat pentru Integritate, in asociere intre DGA si AID, Santion ar fi pus la dispozitia asociatiei coordonate de Cumpanasu, cu titlu gratuit, patru birouri si mobilierul aferent dintr-un sediu al Inspectoratului General al Politiei Romane de pe strada Mihai Voda numarul 6.

Potrivit lui Paun, in acest fel DGA ar fi cheltuit nejustificat 600 de lei noi pentru administrarea acestor spatii.

Irinel Paun il mai acuza pe fostul sef al DGA de achizitionarea a aproximativ 1.000 de plachete omagiale din care multe nu mai pot fi folosite intrucat au fost inscriptionate cu numele lui Marian Santion. Potrivit lui Paun, plachetele ar fi fost realizate atat in limba romana, cat si in mai multe limbi straine, iar prin achizitionarea ar fi fost depasit plafonul de cheltuieli alocat pentru protocol.

Paun a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in calitate de sef al DGA, o plangere penala impotriva lui Marian Santion pe care il acuza de abuz in serviciu.

Ulterior, prin doua completari la aceeasi plangere, Irinel Paun a cerut declinarea competentei in acest dosar catre Directia Nationala Anticoruptie, considerand ca ar exista indicii privind savarsirea unor infractiuni conexe faptelor de coruptie.

La randul sau, Santion, sustine ca Irinel Paun ar fi comis un abuz in serviciu atunci cand a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul infiintarii Centrului National de Voluntariat pentru Integritate, deoarece el nu se considera vinovat atat timp, cat pentru acest parteneriat si-au dat acordul scris si sefii Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), chestorii Virgil Ardelean si Constantin Dirna, precum si ofiterii Valeriu Tinca, seful serviciului juridic al DGIPI si Cristian Baci, seful serviciului juridic al Ministerului Internelor si Reformei Administrative.

Santion afirma ca, in calitatea lor de sefi ai DGIPI si de reprezantanti ai serviciilor juridice din DGIPI si Ministerul de Interne, cei patru ar fi fost de acord cu infiintarea centrului si a cerut si cercetarea acestora pentru aceeasi fapta de care este acuzat si el de catre Irinel Paun.
Citeste mai multe despre Fost sef DGA Marian Santion instanta
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2249 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor