Frauda bancara: Cum actiona reteaua cu relatii in Senat, ANAF, ministere si banci

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 18:40
15138 citiri
Frauda bancara: Cum actiona reteaua cu relatii in Senat, ANAF, ministere si banci
Foto: Arhiva

Politicieni, angajati din ANAF, AVAS, Ministerul Economiei si Ministerul Agriculturii, precum si din cadrul a trei banci sunt implicati in scadalul fraudelor bancare, in care s-a emis cerere de arestare preventiva pentru 33 de persoane, printre care si vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel.

Actorii principali, pe langa Cercel, sunt Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), cercetat in liberate, Dragos Diaconescu, general(r) DIE, Mihai Stan si Daniel Rusu, din Calarasi, acestia fiind considerati capii retelei.

Cele 33 de persoane sunt acuzate de obtinerea sau incercarea de obtinere a unor credite prin intermediul unor documente falsificate, cu sprijinul FNGCIMM, care oferea scrisori de garantii, dar si a lui Mihai Grigoroiu, angajat in Ministerul Economiei, care oferea consultanta pe procedura de obtinere a fondurilor europene in moduri mai putin legale.

Joi, la sediul DIICOT, au avut loc audieri timp de peste 15 ore, fiind intervievate in jur de 100 de persoane.

Vineri, au iesit la iveala primele interceptari telefonice in acest caz, in care sunt mentionate si nume foarte cunoscute, cum ar fi cel al miliardarului Ioan Niculae, patronul Interagro, sau al fostului sef al Politiei Romane, Pavel Abraham.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE, desfasurarea scandalului fraudelor bancare:

- Mihai Grigoroiu, angajat in Ministerul Economiei, il consilia pe Mihai Stan in vederea intocmirii documentelor pentru obtinerea de fonduri europene.

"Din cercetarile efectuate a rezultat ca prin societatea de consultanta unde suspectul Mihai Grigoroiu a avut calitatea de angajat au fost depuse trei dosare de finantare, respectiv pentru societatea Ancuta, Alram Servinvest si Eurotrading Invest, societati controlate de Mihai Stan. Acestea vizeaza acelasi tip de finatare", se arata in referatul DIICOT, citat de Mediafax.

- Frauda bancara a fost stopata de serviciul anti-frauda de la BCR. Reprezentantii bancii ar fi anuntat politia, precum si BNR si celelalte banci comerciale. Claudiu Cercel, vicepresedintele BRD, si-ar fi avertizat complicii in legatura cu declansarea anchetei, conform unor surse judiciare, citate de Adevarul.

- Interceptarile scot la iveala o legatura intre jaful comis in luna februarie 2011 pe centura Capitalei si "reteaua bancherilor", informeaza Digi24.

Astfel, fratele lui Mihai Stan a plecat atunci de la o banca din Capitala cu peste 7 miliarde lei vechi, dar a reclamat ulterior la politie ca a fost oprit in apropierea localitatii Jilava de o masina cu mascati. Acestia au sustinut ca sunt de la politie, i-au trantit pe posesorii banilor pe caldaram si au plecat cu toata suma.

Ancheta politiei nu a avut niciun rezultat pana acum, existand suspiciunea ca totul a fost o inscenare. Din interceptarile aflate la noul dosar reiese ca Cercel si Diaconescu asteptau acei bani si, suparati ca nu i-au primit, au rupt legatura cu Mihai Stan timp de cateva luni de zile.

- Mihai Stan este audiat la sediul DIICOT din Bucuresti.

- Daniel Ruse si-a recunoscut vina, declarand a recurs la fraude, deoarece fusese amenintat de camatari, relateaza Adevarul. Potrivit spuselor sale, cand afacerile cu ferma de porci nu au mai mers, a apelat la camatari pentru a-si plati datoriile si a evita executarea silita.

Insa nici acestora nu a reusit sa le plateasca la timp, astfel ca a fost sechestrat si tinut cu arma la tampla. Dupa ce banii au ajuns la camatari, acestia l-au eliberat.

Pentru a face rost de bani in continuare, Ruse a recunoscut initierea gruparii infractionale.

- Mihai Stan va fi adus la DIICOT, potrivit B1 TV. El incercase sa obtina fonduri europene in mod ilicit, prin intermediul firmelor Ancuta, Alram Servinvest si Eurotrading.

Acesta ar fi folosit inscrisuri sub semnatura privata si inscrisuri oficiale falsificate pentru producerea de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania. Printre bancile mentionate se numara CEC, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank.

- Mihai Stan si Daniel Ruse erau cei care "infrumusetau" firmele, schimband sediul social, infiintand puncte de lucru si majorand artificial capitalul social, prin foi de varsamant, extrase de cont si ordine de plata.

"Astfel, societatile comerciale infiintate sau preluate figureaza cu cifre de afaceri, profituri, numar de angajati si active uriase, pentru a crea aparenta unor afaceri de succes, profitabile care sa obtina rapid finantare. Si in acest caz, toate actele prezentate sunt falsificate", potrivit procurorilor.

- Mihai Stan a fost prins, potrivit Romania TV.

- Mihai Stan, mana dreapta a lui Dragos Diaconescu si liderul gruparii din Calarasi, a disparut, relateaza B1 TV. In cazul in care acesta nu va fi gasit, va fi dat in urmarire nationala si internationala.

Potrivit anchetatorilor, Mihai Stan reusise sa-si creeze un cerc relational extrem de important, din care faceau parte functionari cu rang inalt in Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii, Senat, AVAS, FNGCIMM, ANAF si Fondul National de Garantare a Creditare Rural.

- Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Nu exista caracatita bancherilor, este un grup infractional din afara bancilor. In cazul sistemului bancar, trebuie evitate exagerarile, pentru ca, dupa aceea, toata lumea va avea de suferit. E vorba de trei banci, in cazul uneia situatia nu este clara. Sunt mai putini bancheri decat degetele de la maini. Este vorba de 16 unitati bancare, din trei banci. Cele trei banci au vreo 2.000 de unitati bancare sau poate chiar mai mult".

Frauda bancara Isarescu cere moderatie: Nu exista o caracatita a bancherilor!

- Pavel Abraham, fost sef al Politiei Romane, apare in dosar. Acesta a declarat ca, intr-o discutie intre doua persoane, unul dintre ei a spus ca il vrea ca avocat al apararii, deoarece i-a aparat in instanta o ruda, intr-un caz legat de droguri. "Este un balon de sapun, care doveste incompetenta, doar ca sa arate ca sa lucreaza in justitie. E un heirupism. Sunt adusi oameni cu zecile si nu are cine sa vorbeasca cu ei. Sunt o gramada de greseli", a precizat Abraham, la Romania TV.

- Omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, este mentionat in referatul procurorilor. Membrii gruparii ar fi obtinut credite pentru Interagro.

Frauda bancara Unul dintre cei mai bogati romani apare in interceptari

- Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca procurorul de caz s-a exprimat gresit cand a spus ca 80% din bancile din Romania sunt implicate in dosar.

"Procurorul de caz nu s-a exprimat corect in limba romana. E vorba de faptul ca o retea din afara sistemului bancar a reusit sa penetreze in cateva locuri. Este vorba de un functionar, doi, cu care s-a lucrat. Trebuie sa fim atenti la cum rostim in limba romana, ca sa nu se creeze o catastrofa", a declarat Vasilescu, la Romania TV.

"Mesajul este, fara indoiala, socant. Eu sustin ca este nevoie cu atat mai mult de exactitate. Cu aproximari de 80 de la suta nu ajungem la nici un rezultat. Este o retea din afara sistemului bancar, care s-a constituit intr-un singur scop, sa obtina credite", a subliniat oficialul bancii centrale.

Vasilescu a precizat ca sunt sute de milioane de conturi si nu se poate efectua verificarea "cont cu cont". "In fiecare banca exista sistem de supraveghere. Poarta raspunderea executivul fiecarei banci. Trebuie sa creeze astfel de sisteme de supraveghere, pentru a evita acest atac la profitul bancilor", a spus el.

Frauda bancara Reteaua avea relatii in Senat, AVAS, ANAF, ministere

De asemenea, consilierul guvernatorului BNR a precizat ca actionarii bancii sunt singurii care vor suporta pierderile, nu clientii si nici contribuabilii.

- 16 banci din Romania ar fi implicate in fraudele bancare, potrivit referatului DIICOT, citat de Realitatea TV.

- Reteaua infractionala ar avea legaturi in Senat, ANAF, AVAS si Ministerul Economiei, care le oferea protectie, potrivit referatului DIICOT, citat de Mediafax.

- Fostul general DIE Dragos Diaconescu ar fi fost capul gruparii infractionale, potrivit Romania TV. Toti membrii gruparii apelau la acesta, in momentul cand doreau sa obtina un credit cu documente false, se arata in referatul DIICOT.

- Interceptarile au fost transcrise pe aproximativ 300 de pagini. Membrii gruparii cautau, intotdeauna, persoane care sa aiba "pile" la banci, pentru a le putea rezolva "problemele", se arata in acestea.

Interceptari in cazul de frauda bancara Dragos Diaconescu, capul grupului infractional

- Dupa ce Tribunalul Bucuresti ia decizia, persoanele in cauza pot face recurs. Va urma ca decizia finala privind starea in care vor fi cercetate sa fie luata de Curtea de Apel. Aurel Saramet va fi cercetat in libertate.

- Primele interceptari telefonice: Saramet discuta despre cum pot fi efectuate fraudele si stabilea locul de intalnire.

- Cele 33 de persoane retinute sunt aduse la Tribunalul Bucuresti, unde judecatorii vor hotari asupra cererii de arestare preventiva pentru 29 de zile.

- DIICOT a facut cerere oficiala pentru arestarea pentru 29 de zile a celor 33 de persoane retinute joi.

Care sunt acuzatiile

Potrivit DIICOT, invinuitii sunt acuzati de obtinerea, in mod ilegal, a unor credite, in baza unor documente falsificate. Banii erau destinati finantarii unor proiecte de achizitii de utilaje, prin intermediul unor firme controlate de liderii gruparii.

Acestia ar fi obtinut scrisori de garantare de la FNGCIMM, cu ajutorul carora obtineau imprumuturile bancare.

Frauda bancara: Cine mai are incredere in banci?

Activitatile infractionale erau sprijinite de Aurel Saramet, Claudiu Cercel, dar si trei angajati din Ministerul Economiei, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu, precum si de fostul general DIE/SIE, Florian Dragos Diaconescu.

In perioada 2010 - 2012, membrii gruparii, formate din 48 de persoane, au obtinut in mod fraudulos 40 de credite, de la 16 unitati bancare. In total, prejudiciile provocate sunt estimate la 22 de milioane de lei.

Liderul gruparii ar fi Daniel Ruse, fost candidat la Primaria Oltenita, in 2008. Ulterior, potrivit presei locale, acesta si-a cumparat o ferma de porci si ar fi coordonat obtinerea de credite folosind documente false.

Acesta are legaturi si cu un alt grup infractional cunoscut in judetul Calarasi, fratii Moga, unul din acestia fiind finul lui Ruse.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#frauda credite bancare, #Aurel Saramet frauda bancara, #Claudiu Cercel frauda bancara , #frauda
Comentarii
Poza VisOnAir
VisOnAir
rank 4
Base ai promis ca-i duci in piata centrala pe tepari. A venit timpul
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3