Gheorghe Zamfir implineste 69 de ani

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 10:40
2467 citiri
Gheorghe Zamfir implineste 69 de ani

Gheorghe Zamfir, supranumit "Regele naiului" implineste, marti, 69 de ani.

Nascut la 6 aprilie 1941, in Gaesti, judetul Dambovita, a fost profesor de onoare la scoala din satul Valea Mare din judetul Vaslui, predand cu multa daruire, limba rromani.

Animat de traditiile rrome, acesta a derulat activitati de punere in valoare a obiceiurilor tiganesti: "jocul caprei, ursul si tiganul, sarba-n caruta cu picioarele de-a tara", si mai ales obisnuia sa dirijeze oile prin glasul minunat al naiului sau.

Mama sa era o cunoscuta vrajitoare a magiei albe (mama Cosesteanca), iar tatal sau, un priceput mestesugar al metalului neferos(ceaonar). Alaturi de cei 8 frati ai sai, a debutat in ansamblul "Ciubotica Cucului" din Botosani.

Gheorghe Zamfir, fire ambitioasa, a ajuns sa cante chiar la metrourile din Paris, unde intr-o zi norocul i-a suras. Auzindu-l, un impresar francez, i-a propus un contract artisitic pentru a canta alaturi de cei mai grandiosi artisti ai lumii. De aici pana la faima, nu a mai fost decat un pas. Dupa o cariera muzicala de succes, in 1982, in plin comunism, dedica un concert lui Dumnezeu. Cade in dizgratia cuplului Ceausescu. Este nevoit sa plece in exil.

Cariera sa continua si in exil, bucurandu-se de succes mondial. Primeste numeroase premii si distinctii. In 1986, in Canada, din relatia cu Susan Nichols, i se naste unicul fiu, Emmanuel Teodor Zamfir, actualmente baterist intr-o formatie rock din Montreal. In 1995 se casatoreste cu Marie Noelle, la Paris.

Revenit in Romania dupa Revolutia din 1989, traverseaza o perioada de dificultati financiare din cauza datoriilor acumulate fata de fiscul francez, care ii confisca posesiunile din Franta. Acest fapt nu il impiedica sa isi continue cariera artistica.

Gheorghe Zamfir modifica forma, constructia si tehnica naiului, largindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul in toate stilurile si genurile muzicale, revolutionand sunetul la scara universala si aducand naiul in atentia publicului modern.

Muzicianul aduce schimbari inovatoare naiului traditional romanesc de 20 de tuburi, inlocuindu-l cu noi variante continand succesiv 22, 25, 28 si 30 de tuburi, pentru largirea domeniului tonal, astfel: naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) si naiul contrabas (30 de tuburi - aparut in 1972). In 2003 confectioneaza naiul numit Gigantul, avand 42 de tuburi, 1,35 m inaltime si 1,2 m latime.

Pe langa prestigioasa cariera de muzician, se manifesta ca artist si in domeniul literar si al artelor plastice, publicand versuri, eseuri si o carte autobiografica si expunand picturi proprii in tara si in strainatate.

Dupa Revolutie, Gheorghe Zamfir devine, pentru scurt timp, membru al Partidului Romania Mare, condus de Corneliu Vadim Tudor. Revista Romania Mare ii atribuie afirmatii antisemite, din cauza carora, in 2002, nu i se permite sa concerteze in Israel, fiind oprit la aeroport si obligat sa se inapoieze la Bucuresti. Se retrage din PRM si, in toamna anului 2004, Gheorghe Zamfir devine membru al Partidului Democrat.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Gheorghe Zamfir zi nastere, #Gheorghe Zamfir biografie , #frauda