Greva de la mertrou, ilegala din cauza ca a afectat grav viata comunitatii

Miercuri, 09 Decembrie 2009, ora 23:16
1576 citiri
Greva de la mertrou, ilegala din cauza ca a afectat grav viata comunitatii
Foto: www.bucurestiromania.ro

Greva angajatilor de la metrou este ilegala, deoarece oprirea transportului subteran a afectat grav viata comunitatii, iar sindicalistii nu au propus patronatului solutii concrete la revendicarile lor, in timpul negocierilor dinaintea protestului, care au avut doar un caracter formal, potrivit Tribunalului Bucuresti.

"Se observa pe de o parte ca la momentul declansarii conflictului colectiv de munca singura nemultumire a salariatilor era cea legata de mandatul dat comisiei de negociere, ce nu permitea acesteia sa negocieze drepturi salariale suplimentare pana la aprobarea bugetului si pe de alta parte faptul ca celelalte revendicari nu au fost discutate in cursul intalnirilor de negociere", arata Tribunalul Bucuresti in motivarea deciziei prin care greva angajatilor Metrorex a fost declarata ilegala.

"Ori din dispozitiile Legii 168/1999 (n.r. - privind solutionarea conflictelor de munca) relevante in cauza rezulta ca nu este posibila declansarea grevei decat in legatura cu revendicarile care au facut obiectul negocierilor colective, declansarea grevei cu privire la revendicari care nu au fost in prealabil supuse negocierii imprima acesteia un caracter nelegal", potrivit motivarii.

De asemenea, instanta arata ca, legat de revendicarilor salariale, nu au fost purtate negocieri intre partenerii sociali, "reprezentantii patronatului avand mandatul de negociere limitat la chestiuni ce nu implica majorari ale fondului de salariu pana la aprobarea bugetului".

Instanta considera ca se aplica dispozitiile articolului 8 din Legea 168/1999 "numai in situatia salariatilor ale caror salarii sunt stabilite prin acte normative cu consultarea organizatiilor sindicale, caz in care modificarea acestora ar presupune adoptarea unor acte normative noi.

Simpla crestere prognozata a indicelui de profitabilitate a muncii, invocat de sindicat ca motiv temeinic de acordare a unei cresteri a fondului de salarii, "nu este in sine un factor suficient care sa justifice majorarea salariala".

Mai mult, instanta apreciaza ca, dupa analizarea actelor depuse la dosar a rezultat ca Sindicatul nu a prezentat, pe toata durata negocierilor, solutii concrete la revendicarile formulate, "ceea ce face ca etapa negocierii si a concilierii sa nu fi avut un caracter real si serios, parand mai degraba a constitui indeplinirea formala a acestor etape obligatorii, doar in vederea declansarii grevei", ceea ce imprima grevei un caracter nelegal, potrivit motivarii.

Greva de la metrou a avut caracter nelegal

Pe de alta parte, instanta arata, in motivare, ca din actele depuse la dosarul cauzei rezulta ca greva generala a fost declansata la mai putin de cinci zile de greva de avertisment, "ceea ce imprima grevei un caracter nelegal" fiind incalcate dispozitiile "imperative" ale art 44 din Legea 168/1999.

In ceea ce priveste asigurarea, pe durata grevei generale, a unei treimi din activitatea normala, cu satisfacerea cerintelor minime de viata ale comunitatii locale, asa cum cere art. 66, alin. 1 din Legea 168/1999, TB arata, in motivare, ca cerinta privind asigurarea a o treime din activitatea normala a fost indeplinita.

"Fara a nega dreptul lucratorilor la greva, instanta apreciaza ca acesta nu este unul absolut si ca trebuie exercitat in conditiile si limitele prevazute de lege si cu respectarea garantiilor in scopul asigurarii unor servicii esentiale in viata comunitatii, in caz contrar exercitarea dreptului la greva devenind abuziva (...) Instanta retine asadar ca desfasurarea grevei in intervalul mentionat nu numai ca nu s-a facut cu respectarea cerintelor minime de viata ale comunitatii locale, ci este de natura a afecta negativ grav viata comunitatii, ceea ce imprima grevei un caracter nelegal", sustin magistratii, in motivare.

In opinia separata a asistentilor judiciari, care au constatat ca actiunea Metrorex nu este intemeiata, iar greva a fost legal declansata, se arata ca treimea de activitate reglementata de lege a fost asigurata, deoarece doar in intervalul 4.00-16.00 a fost oprita activitatea de transport de calatori, in timp ce angajatii Metrorex lucreaza 24 de ore din 24, astfel incat activitatea a fost, de fapt, suspendata doar 12 ore pe zi, deci s-a asigurat mai mult de o treime din activitate, motiv pentru care greva este legala.

Sindicalistii de la metrou au fost obligati, printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti din 18 noiembrie, sa isi reia imediat activitatea normala, instanta hotarand ca greva acestora este nelegala.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 18 noiembrie, sa admita actiunea Metrorex si sa constate nelegalitatea grevei sindicalistilor de la metrou, dispunand totodata incetarea de indata a grevei. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Angajatii de la metrou au fost in greva generala pe 17 si 18 noiembrie, iar trenurile nu au circulat in intervalul orar 04.00-16.00. Peste 300.000 de oameni care foloseau zilnic metroul in intervalul 05.00-16.00 au fost nevoiti sa utilizeze alte mijloace de transport. In cele doua zile de greva generala traficul rutier a fost grav afectat, chiar daca RATB a suplimentat capacitatea de transport cu 200 de autobuze, troleibuze si tramvaie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#greva metrou nelegala, #afecta viata comunitatii, #decizie Tribunal Bucuresti , #frauda