Greva la RATB. Bucurestiul e blocat (Video)

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 17:57
11499 citiri
Greva la RATB. Bucurestiul e blocat (Video)

Aproximativ 2.000 de soferi bucuresteni de troleibuze, autobuze si tramvaie au refuzat, joi dimineata, sa iasa cu masinile pe traseu, fiind nemultumiti de reducerea salariilor.

Soferii de RATB care s-au strans la autobaza Titan au alcatuit o lista a revendicarilor, iar printre acestea se afla un spor de 20% de conditii grele si un spor de vacanta de 80%.

Soferii mai cer renegocierea salariului, reducerea orelor de munca de la opt la sase cu pastrarea salariului, pensionarea la 58 de ani si prime de Paste, Craciun si Ziua Transportatorului de 25% din viitorul salariu.

Ce cuprinde lista revendicarilor angajatilor RATB

Cea mai afectata zona este cea din nordul Capitalei. Este vorba de soferii liniilor 101, 102, 103, 181, 246, 311, 682 care nu vor pleca din autobaza Titan, potrivit Antena 3. Nici tramvaiele 34 si 41 nu au plecat pe traseu si nici autobuzele de pe liniile 300, 301, 331, 330, 335 si 104.

Pana la ora 08.00 tramvaiele liniilor 21, 5, 14, 36, 55, 19, 28, 8, 25, 47, 20, 16, 36, si 44 au circulat.

De la ora 08.00 niciun mijloc de transport de suprafata nu a mai ridicat calatori din statie.

Negocieri fara rezultat

Directorul Regiei Autonome de Transport Bucuresti, Gheorghe Aron, a negociat toata noaptea cu angajatii, insa nu au ajuns la un punct comun. El ii asteapta pe soferi din nou la negocieri, la sediul Regiei.

Angajatii Regiei Autonome care s-au strans la autobaza Titan cer ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa vina sa discute cu ei.

Insa, Oprescu a anuntat nu va merge la Autobaza Titan pentru a vorbi cu angajatii RATB care protesteaza, ci ii asteapta pe reprezentantii acestora, la sediul Regiei. Edilul spune ca drepturile salariale ale angajatilor nu vor fi reduse.

Protestatarii de la Autobaza Titan nu vor sa mearga la negocieri la sediul RATB.

Drept urmare, negocierile au avut loc intre Sorin Oprescu, conducerea RATB si reprezentantii Sindicatului Transportatorilor din Bucuresti, la sediul RATB. Dupa trei ore de discutii, primarul Sorin Oprescu a iesit si a zis ca salariile angajatilor RATB nu vor scadea, dar nici nu vor creste si i-a "rugat respectuos" sa se intoarca la lucru. In caz contrar, edilul Capitalei a amenintat ca va "scoate maxi taxi-urile pe strazi".

In jurul orei 14,30, era asteptat raspunsul soferilor RATB, aflati la autobaza Titan. Desi a spus ca nu se va duce la autobaza, primarul Oprescu s-a dus, totusi, in mijlocul angajatilor RATB, in jurul orei 15.00.

Oprescu le garanteaza soferilor RATB ca nu le scad salariile

Inainte de negocieri, Gheorghe Aron a declarat ca salariul net al unui angajat RATB este de 24 de milioane de lei. Insa, soferii Regiei il contrazic si spun ca venitul lor este de 18 milioane de lei pe luna.

Gheorghe Aron le-a dat asigurari salariatilor Regiei Autonome de Transport Bucuresti ca de la 1 mai vor fi mai multi bani, avand in vedere ca pretul unui bilet RATB va creste de la 1,3 la 1,5 lei. Totodata, pretul abonamentelor va fi majorat de la 50 la 55 de lei.

Mihai Vladarau, purtatorul de cuvant al RATB, a anuntat ca protestul soferilor de joi dimineata este ilegal.

"Nu este greva, este un protest spontan si nu stiu daca angajatii vor avea ziua taiata", a declarat oficialul RATB, la Realitatea FM.

Purtatorul de cuvant al RATB: Protestul soferilor e ilegal

Protestul angajatilor RATB de joi dimineata a paralizat Capitala, iar calatorii au circulat numai cu masinile personale, cu metroul sau cu taxiul.

Numarul de persoane care au apelat la taximetristi a crescut cu aproape 30%, iar masinile au fost insuficiente pentru a acoperi cererea.

Protestul soferilor de RATB a crescut numarul comenzilor de taxi

Conducerea Metrorex a anuntat joi ca in cazul in care greva spontana de la RATB se va prelungi compania este pregatita sa suplimenteze garniturile cu 15%.

Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, a declarat, joi dimineata, ca la primele ore ale diminetii nu a fost nevoie de o suplimentare a trenurilor.

Metrorex suplimenteaza garniturile de metrou daca protestul de la RATB continua

Potrivit statisticilor, aproximativ 2,7 milioane de bucuresteni circula zilnic cu RATB.

Bucurestenii pot cere despagubiri

Bucurestenii care au abonament pentru transportul in comun pot da in judecata Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) deoarece greva angajatilor, care i-a lasat pe cetateni o zi fara mijloace de transport, a fost ilegala. In caz de nesolutionare a cererii pot apela la Protectia Consumatorului.

Mai mult, cetatenii care au fost nevoiti sa ia taxiul pentru a ajunge la serviciu, se pot duce cu bonul fiscal la RATB sa ceara decontarea calatoriei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#greva RATB, #soferi protest autobuze , #frauda