Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Haaretz: Scandalul cu ovule din Romania, un caz de antisemitism?

Joi, 23 Iulie 2009, ora 11:49
3109 citiri
Haaretz: Scandalul cu ovule din Romania, un caz de antisemitism?

Jurnalistii de la cotidianul israelian "Haaretz" publica in editia online de joi un articol despre scandalul privind traficul ilegal de ovule din Romania, intrebandu-se daca este vorba despre un caz de antisemitism.

Comparand medicii israeliani cu nazistii, Colegiul Medicilor din Romania risca sa provoace antisemitism, a declarat doctorul Yoram VlBlachar, presedintele Asociatiei Monidale a Medicilor, pentru Haaretz.

Israelianul care conduce organizatia pentru etica medicala a reactionat la declaratia publica a profesorului Vasile Astarastoare, presedintele Colegiului Medicilor, care a declarat marti ca doctorii israelieni din Romania pot fi comparati cu personalul medical de la Auschwitz.

"Ei au incalcat mesajul profesiei medicale. S-au lasat cumparati cu bani pentru o manopera care punea in pericol sanatatea unui semen de-al lor. Nu este un act medical. Din punctul meu de vedere cei de la Auschwitz sunt comparabili cu cei care au facut aceste manopere", a declarat Astarastoae, adaugand ca medicilor repsectivi ar trebui sa li se retraga dreptul de practica.

Este vorba despre medicii care lucrau la clinica "Sabyc" din Bucuresti, unde ginecologul Harry Mronescu si fiul sau Yair Miron, care prelevau ovule de la tinere sarace pentru sume de nimic si le vindeau pe zeci de mii de euro au fost arestati.

"Donatorii erau persoane vulnerabile, oameni saraci carora li s-a cumparat parti din trup, fara fi informati asupra riscurilor si nu li s-a spus ca fac parte dintr-o cercetare stiintifica", a declarat presedintele Colegiului Medicilor.

Cei doi medici israelieni au negat ca au incalcat legea iar Blachar a declarat chiar ca, indiferent daca au facut trafic de ovule sau nu, tot e o diferenta de "ani lumina" fata de ceea ce se intampla la Auschwitz.

Aurel Vainer: Nu e vorba de antisemitism, ci de invidie

Romanii si evreii care lucreaza in tara sustin ca perchezitiile de la clinica "Sabyc" si scandalul in sine au legatura cu competitia dintre clinicile de acest tip din tara. Rabinul Naftali Deutsch, din Romania, spune ca exista mai multe clinici israeliene care fac trafic de ovule care functioneaza in tara iar politia nu le "deranjeaza".

"In mod clar este vorba despre o disputa intre competitori, altfel asa ceva nu s-ar fi intamplat", spune Deutsch.

Si Aurel Vainer, liderul comunitatii evreiesti din Romania, sustine acelasi lucru: cei de la Sabyc se plimbau in masini sport scumpe iar competitorii lor de la alte clinici au devenit invidiosi.

"Masinile si alte lucruri au dus la invidie si oamenii au reactionat negativ. Poate faptul ca erau straini a atras atentia, insa nu vad legatura cu faptul ca erau evrei. Si romanii bogati sunt tratati cu ostilitate. Asa e omul", spune Vainer.

Patronul Clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Miron, si Cecilia Borzea, capi ai unei retele internationale, acuzati de trafic de ovule, au fost arestati pe 20 iulie si au primit mandate de arestare pentru 29 de zile.

La clinica "Sabyc" au fost realizate aproximativ 2.000 de inseminari artificiale, desi clinica nu avea autorizatie. De serviciile clinicii be-neficiau cupluri din Germania si Israel, care plateau sume intre 10.000 si 15.000 de euro. Donatoarele erau femei tinere, majoritatea de etnie rroma, din Romania, care primeau intre 800 si 1.000 de lei (in functie de numarul de celule prelevate) pentru o recoltare de ovocite.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Scandal ovule Sabyc, #Haaretz antisemitism , #frauda