Harta verde a Bucurestiului, un proiect neconventional

Luni, 12 Mai 2008, ora 12:00
2979 citiri
Harta verde a Bucurestiului, un proiect neconventional

"Harta verde" a Bucurestiului a fost distribuita cu ultimul numar al revistei National Geographic si a fost oferita gratuit, duminica, in Gradina Cismigiu. Luni a fost lansat si site-ul care cuprinde o varianta extinsa a hartii - cu zonele verzi de la periferia Capitalei.

Concret, "harta verde" a Bucurestiului cuprinde toate spatiile verzi, inclusiv scuaruri, pistele pentru biciclisti, locurile de unde se pot inchiria (unul singur, in prezent), magazinele ecologice, monumentele istorice etc.

Green Map este o harta locala a mediului inconjurator care include atat obiective culturale si sociale cat si obiective naturale, reprezentate si identificate printr-o serie de simboluri valabile la nivel global.

Scopul principal al "hartilor verzi" este de a promova sustenabilitatea comunitatilor, de a incuraja implicarea lor in descoperirea unor noi resurse, dar si in ceea ce priveste protejarea resurselor existente, de a crea legaturi intre comunitati si turistii in vederea dezvoltarii si implementarii unor initiative legate de protectia mediului si de dezvoltare durabila.

"Harta verde" a aparut in 1992. Wendy Brawer, o americanca din New York, a avut ideea de a realiza o harta care sa ajute turistii, pe cei stabiliti de curand in oras, dar si pe newyorkezii get-beget sa gaseasca usor obiectivele naturale si culturale importante.

Scopul initial al acestei harti era de a prezenta orasul dintr-o perspectiva proaspata, atractiva atat pentru vizitatori, cat si pentru comunitatile locale care sa genereze implicare in viata urbei.

Proiectul a fost un succes si s-a extins rapid in lume. Incepand cu anul 2007 a fost creata pe Internet o comunitate virtuala a "hartilor verzi", www.greenmap.org. Proiectul romanesc, lansat lunea aceasta on-line, se afla la adresa www.hartaverde-bucuresti.ro.

Citește și:
„Samsarul deșeurilor” din Sectorul 5 scapă de pușcărie. Cât costa o plimbare cu camionul de gunoi prin centrul Bucureștiului MOTIVARE
„Samsarul deșeurilor” din Sectorul 5 scapă de pușcărie. Cât costa o plimbare cu camionul de gunoi prin centrul Bucureștiului MOTIVARE
Vasilică Vătafu, un „șmecher” care a cerut 1,7 milioane de lei de la reprezentanții unor firme de salubritate din Sectorul 5 pentru ca mașinile de gunoi să nu fie amendate de Poliția...
Parada militară de la București, fără avioane și elicoptere, din cauza vremii nefavorabile
Parada militară de la București, fără avioane și elicoptere, din cauza vremii nefavorabile
Avioanele şi elicopterele nu se ridică de la sol, la parada militară organizată joi, de 1 Decembrie în Capitală, din cauza vremii nefavorabile din Bucureşti, unde temperatura nu depășește...