Ziare.com

Harta verde a Bucurestiului, un proiect neconventional

de Ovidiu Draghia
Luni, 12 Mai 2008, ora 12:00

   

Harta verde a Bucurestiului, un proiect neconventional
"Harta verde" a Bucurestiului a fost distribuita cu ultimul numar al revistei National Geographic si a fost oferita gratuit, duminica, in Gradina Cismigiu. Luni a fost lansat si site-ul care cuprinde o varianta extinsa a hartii - cu zonele verzi de la periferia Capitalei.

Concret, "harta verde" a Bucurestiului cuprinde toate spatiile verzi, inclusiv scuaruri, pistele pentru biciclisti, locurile de unde se pot inchiria (unul singur, in prezent), magazinele ecologice, monumentele istorice etc.

Green Map este o harta locala a mediului inconjurator care include atat obiective culturale si sociale cat si obiective naturale, reprezentate si identificate printr-o serie de simboluri valabile la nivel global.

Scopul principal al "hartilor verzi" este de a promova sustenabilitatea comunitatilor, de a incuraja implicarea lor in descoperirea unor noi resurse, dar si in ceea ce priveste protejarea resurselor existente, de a crea legaturi intre comunitati si turistii in vederea dezvoltarii si implementarii unor initiative legate de protectia mediului si de dezvoltare durabila.

"Harta verde" a aparut in 1992. Wendy Brawer, o americanca din New York, a avut ideea de a realiza o harta care sa ajute turistii, pe cei stabiliti de curand in oras, dar si pe newyorkezii get-beget sa gaseasca usor obiectivele naturale si culturale importante.

Scopul initial al acestei harti era de a prezenta orasul dintr-o perspectiva proaspata, atractiva atat pentru vizitatori, cat si pentru comunitatile locale care sa genereze implicare in viata urbei.

Proiectul a fost un succes si s-a extins rapid in lume. Incepand cu anul 2007 a fost creata pe Internet o comunitate virtuala a "hartilor verzi", www.greenmap.org. Proiectul romanesc, lansat lunea aceasta on-line, se afla la adresa www.hartaverde-bucuresti.ro.
Citeste mai multe despre Bucuresti biciclete Harta verde
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2777 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor