Hayssam cere desecretizarea convorbirilor cu Presedintia

Sambata, 12 Ianuarie 2008, ora 14:04
1631 citiri
Hayssam cere desecretizarea convorbirilor cu Presedintia

Omar Hayssam cere, in recursul de la Curtea Suprema impotriva sentintei prin care a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, depunerea, la dosarul cauzei, a transcrierilor unor convorbiri pe care spune el ca le-ar fi purtat cu reprezentantii Presedintiei Romaniei.

"Solicitam eliberarea tuturor transcrierilor convorbirilor purtate de mine in perioada anterioara arestarii mele, mai ales cele cu Mohamad Munaf si cu reprezentantii Presedintiei Romaniei", se arata in motivele de recurs depuse la inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti din 13 iunie 2007 prin care a fost condamnat la 20 de ani inchisoare. Recursul de la Curtea Suprema are termen de judecare data de 21 ianuarie 2008

Avocatii omului de afaceri Omar Hayssam mai cer instantei sa admita, ca probe in favoarea clientului lor, audierea fostului director al SRI, Radu Timofte, a fostului ambasador al Romaniei in Irak, Mihai Stuparu, dar si a lui Mohamad Munaf printr-o comisie rogatorie.

De asemenea, se mai solicita in recurs ca inalta Curte de Casatie si Justitie sa trimita o adresa Parlamentului Romaniei prin care sa ceara stenograma audierii lui Radu Timofte la Comisia special constituita pentru suspendarea Presedintelui Romaniei. Avocatii lui Hayssam sustin ca, in timpul acestor audieri, fostul director al SRI ar fi spus mai multe lucruri despre rapirea celor trei jurnalisti - Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion.

O parte a convorbirilor dintre Omar Hayssam si procurorul care a instrumentat dosarul sau, Ciprian Nastasiu, au fost facute publice dupa ce ele au aparut in dosarul privind fuga omului de afaceri. in aceasta cauza este judecat Mustafa Tartoussi cel cu nava caruia se presupune ca a fugit Omar Hayssam.

Potrivit transcrierii convorbirilor, Hayssam sustine ca a plecat cu avionul, ca un domn, cu un pasaport. De asemenea, Hayssam reclama presiuni ce s-ar fi facut asupra sa si care l-ar fi determinat sa plece, presiuni despre care da procurorului care insista sa le afle foarte putine indicii. Potrivit mai multor surse judiciare, o parte a convorbirilor lui Omar Hayssam nu au fost desecretizate.

Reamintim ca tot prin recursul depus la Curtea Suprema, Omar Hayssam cere si audierea lui Dorin Iacob, despre care spune ca a fost omul de legatura al sau cu presedintele Traian Basescu.

"Solicitam audierea domnului Iacob Dorin care a fost desemnat de presedintele Traian Basescu sa tina legatura cu mine dupa declansarea evenimentelor si care mi-a transmis dispozitiile acestuia. Proba este utila si concludenta cauzei intrucat domnul Iacob a fost prezentat de presedinte ca omul sau de incredere si mi-a transmis din partea acestuia mai multe informatii in legatura cu atitudinea pe care trebuie sa o adopt in relatia cu presa si rapitorii", se arata in motivele de recurs depuse la inalta Curte de Casatie si Justitie pentru Omar Hayssam.

Dorin Iacob a fost seful de cabinet al lui Virgil Magureanu si este cel care a negociat fuziunea PNR cu PD si a avut functia de secretar pe probleme de imagine al PD. in timpul scandalului consilierului prezidential Stana Anghelescu, Traian Basescu a declarat ca exista "un personaj, se numeste Dorin Iacob, care pe toate drumurile spune ca este consilierul presedintelui, ceea ce nu este adevarat", a precizat seful statului.

"In principal cerem admiterea recursului, casarea sentintei penale a Curtii de Apel Bucuresti din 13.06.2007 si trimiterea cauzei in rejudecare. in subsidiar solicitam admiterea recursului, casarea sentintei si in rejudecarea cauzei si schimbarea incadrariii a faptei asa cum o sustine prin prezentul recurs. Tot in subsidiar admiterea recursului, casarea sentintei si achitarea mea in conditiile in care eu nu am comis fapta", se arata in recursul depus la inalta Curte.

Completul Curtii de Apel Bucuresti a decis, pe 13 iunie 2007, condamnarea lui Omar Hayssam la 20 de ani de inchisoare in baza Legii 535 din 2004 privind prevenirea si combaterea terorismului, raportat la articolul 189 Cod Penal privind lipsirea de libertate a unei persoane si la 10 ani interzicerea unor drepturi. Hayssam va executa pedeapsa cea mai grea adica 20 de ani de inchisoare si 10 ani interzicerea unor drepturi civile. Curtea de Apel Bucuresti l-a obligat pe omul de afaceri sirian, Omar Hayssam, prin sentinta pronuntata miercuri 13 iunie 2007, care il condamna la 20 de ani de inchisoare si la plata unor daune materiale de cate 2 milioane de euro pentru fiecare din cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...