In ciuda ministrului Culturii, Guvernul mai da bisericilor 7,3 milioane de lei

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 20:35
1328 citiri
In ciuda ministrului Culturii, Guvernul mai da bisericilor 7,3 milioane de lei

Guvernul a suplimentat bugetul ministerului Culturii cu 7,3 milioane de lei, suma destinata finantarii unor cheltuieli ale unitatilor de cult, in ciuda faptului ca, dupa rectificarea din aprilie, mai multe proiecte culturale au ramas fara banii necesari pentru a putea continua.

Cele 7,3 milioane au fost alocate din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Executivului, printr-o hotarare de guvern publicata vineri in Monitorul Oficial.

In urma rectificarii bugetare din aprilie, ministerul Culturii a ramas mai sarac cu 28 de milioane de lei, din totalul initial de 1,2 miliarde.

Ministrul Theodor Paleologu declara pe 14 aprilie ca vrea sa reduca din fondurile alocate construirii de biserici, pentru a putea mari, printre altele, bugetul Festivalului National de Teatru, care beneficiaza, anul acesta, de fonduri cu 78% mai mici decat in 2008.

Ministrul Culturii a mai spus atunci ca institutia pe care o conduce are pe lista de prioritati pentru anul in curs 31 de proiecte, care sunt analizate pentru a se vedea de cati bani va beneficia fiecare in parte dupa rectificare.

Paleologu a lasat atunci sa se inteleaga faptul ca, pentru proiectele care ar urma sa beneficieze de fonduri total insuficiente, se ia in calcul inclusiv varianta ca ele sa nu mai fie organizate anul acesta.

In a doua jumatate a lunii aprilie, zeci de universitati, festivaluri, teatre si personalitati ale vietii artistice din Romania si din strainatate si-au declarat sustinerea fata de o petitie a organizatorilor Festivalului National de Teatru, petitie prin care se solicita reanalizarea bugetului alocat Culturii si salvarea "culturii vii".

Pe 25 mai, reprezentantii ministerului au afirmat ca bugetul de criza din 2009 va afecta si teatrele si muzeele, care vor trebui "sa-si mai reduca din pretentii". Tot din pricina crizei de fonduri, ministerul Culturii nu va mai finanta, anul acesta, programul "Promocult 2009", al carui principal obiectiv este promovarea valorilor culturale contemporane din Romania.

O luna mai tarziu, deputatii PD-L i-au reprosat ministrului Culturii ca nu da banii promisi pentru renovarea bisericilor, avertizandu-l ca e riscant ca alesii sa nu-si onoreze promisiunile in pragul alegerilor prezidentiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#buget Ministerul Culturii, #rectificare buget Cultura, #fonduri ministerul Culturii , #frauda