In Romania, Ora Pamantului a scazut cu 100 MW consumul de energie

Duminica, 29 Martie 2009, ora 16:23
2364 citiri
In Romania, Ora Pamantului a scazut cu 100 MW consumul de energie

Ora Pamantului, eveniment prin care romanii au fost invitati sa stinga sambata lumina timp de o ora, a generat o scadere a consumului de energie electrica cu 100 de megawati, a declarat, duminica, pentru NewsIn, directorul diviziei Dispecerat Energetic National, din cadrul Transelectrica.

"Nu a fost vizibila o scadere masiva a consumului de energie electrica la nivel national. Consumul mediu la nivel national la ora de varf este de 7.000 MW, iar, in seara de sambata, aceasta a inregistrat o variatie de numai 100 MW. Daca ar fi participat toti consumatorii, nu numai populatia, s-ar fi cunoscut o diferenta mai mare. Din lucrurile mici se fac faptele mari", a declarat Octavian Lohan.

Estimativ, potrivit lui Lohan, la actiune a participat 10% din populatie.

Anul trecut, pe 29 martie, Ora Pamantului a diminuat consumul cu pana la 150 de megawati, ceea ce inseamna ca aproximativ 1,5 milioane de becuri au fost stinse in intreaga tara, a declarat, la acea data, pentru NewsIn, directorul in cadrul Dispeceratului Energetic National, Marian Cernat.

Romania se alatura in 2009, in mod oficial, campaniei globale Ora Pamantului (Earth Hour), al carei scop este de a dovedi ca populatia poate actiona concertat impotriva schimbarilor climatice, potrivit reprezentantului WWF Programul Dunare-Carpati Romania, Luminita Tanasie.

Institutii importante au inchis lumina

Campania din Romania s-a derulat in orasele Bucuresti, Timisoara, Iasi, Brasov, Botosani, Cluj-Napoca si Tulcea. In Capitala, au fost stinse luminile de la institutii importante precum Palatul Parlamentului. Pe 28 martie, la 20:30, odata cu stingerea luminilor, WWF a organizat un eveniment de strada in Piata Constitutiei, impreuna cu Astroclubul Bucuresti.

WWF Programul Dunare-Carpati Romania urmareste conservarea naturii si a proceselor ecologice in Romania si in regiunea Dunare-Carpati, initiind, deruland si sprijinind proiecte pentru pastrarea diversitatii biologice, a speciilor salbatice si ecosistemelor naturale.

Campania este organizata de WWF (World Wide Fund for Nature), cea mai mare organizatie de mediu din lume.

Earth Hour este un apel global la actiune pentru un viitor sustenabil. Earth Hour a fost organizat pentru prima oara in 2007, in Sydney, Australia, cand 2,2 milioane oameni si companii au stins luminile timp de o ora. Un an mai tarziu, evenimentul a devenit global, antrenand 50 de milioane de oameni din 35 de tari.

Potrivit Reuters, citat de Green Report, in 2008, aproape 30 de milioane de oameni au stins luminile timp de o ora, pentru a-si arata sprijinul fata de lupta impotriva incalzirii globale, primii fiind cei din Fiji si Noua Zeelanda.

Citeste si:
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
Noi tensiuni au izbucnit în USR după ce mai mulți membri incomozi din filiala Diaspora au fost excluși din partid ca urmare a alegerilor pentru șefia filialei. Aceștia susțin că fostul...
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Tudor Buzatu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată,...