Inca un avion s-a prabusit la Clinceni: pilotul a murit (Video)

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 23:40
6374 citiri
Inca un avion s-a prabusit la Clinceni: pilotul a murit (Video)
Foto: Antena 3

Un avion de mici dimensiuni, de tip "Festival", cu doua locuri, s-a prabusit, vineri, in jurul orei 19.15, in apropiere de pista aerodromului din Clinceni.

Pilotul avionului si-a pierdut viata in urma accidentului aviatic, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei din Ilfov, Elena Bucur, citata de Antena 3.

Surse din cadrul aerodromului Clinceni au declarat pentru Ziare.com ca pilotul care a murit, Costel Mugurel Uta, in varsta de 37 de ani, era coordonatorul lotului national de acrobatie si avea peste 320 de ore de zbor.

La fata locului au fost trimise sase echipaje ale Serviciului de Pompieri si ale SMURD in conditiile in care aparatul de zbor a luat foc la aterizare.

Potrivit lui Cristian Grasu, de la Ambulanta Bucuresti-Ilfov, pilotul a murit in momentul impactului cu solului. "A suferit un traumatism cranio-cerebral, cu pierdere de substanta si arsuri pe mai mult de 50% din suprafata corpului", a declarat Grasu pentru NewsIn, adaugand ca pilotul se afla singur in avion.

Pe de alta pare, martorii oculari spun ca pilotul ar fi supravietuit prabusirii avionului si ca ar fi murit ars, dupa ce aparatul de zbor, care a luat la foc la aterizare, a explodat.

Prima ipoteza privind cauza accidentului a facut-o Florin Paun, agent sef in cadrul Poltiei Ilfov, potrivit caruia pilotul efectua un zbor de antrenament si, dupa o manevra de intoarcere, s-a prabusit.

In cazul in care informatia se confirma, avionul s-a prabusit in urma unei erori de pilotaj, in contextul in care intoarcerea este strict interzisa atunci cand motorul avionului cedeaza.

O echipa a Directiei de Investigatii Transport Aerian din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructrurii (MTI) se deplaseaza in acest moment la Clinceni, au declarat pentru NewsIn, surse din cadrul MTI.

Motoplanorul de tip "Festival", produs la Aerostar Bacau si care este folosit pentru deplasari scurte, in special de oamenii de afaceri, se pare ca ar apartine unei firme private.

Intre aviatie si parasutism

In urma cu 25 de ani, tatal pilotului decedat la Clinceni a scapat dintr-un accident grav de aviatie, conform unor surse apropiate mediului aviatic.

Pilotul instructor Gheorghe Uta s-a prabusit cu avionul, in timp ce facea repetitii pentru Ziua Aviatiei Austriei. Acesta si-a rupt ambele picioare si maxilarul, insa a scapat cu viata.

In urma accidentului, a stat o luna internat la spitalul din Oradea, apoi alte sase luni cu picioarele in ghips si inca trei, la pat. Dupa ce s-a refacut, Gheorghe Uta a revenit in aviatie. Gheorghe Uta s-a pensionat in 1998, dupa 11.000 de ore de zbor.

Constantin Uta era atat pilot privat, cat si parasutist militar. El a mostenit pasiunea pentru aviatie de la tatal sau, iar pasiunea pentru parasutism de la mama lui, care a fost instructor de parasutism.

Vinerea neagra de pe Clinceni

Este a doua tragedie aviatica de pe aerodromul din Clinceni din ultima perioada, dupa ce comandantul aerodromului, Mihai Dobre, si-a pierdut viata, pe 5 iunie, dupa ce avionul de mici dimensiuni pe care il pilota s-a prabusit.

Mihai Dobre era unul dintre cei mai buni piloti acrobati din Romania, cu o experienta notabila si sute de ore de zbor.Pilotul Mihai Dobre avea 24 de ani, dar o experienta de 9 ani, el fiind si cel mai tanar comandant de aerodrom din Romania.

Potrivit martorilor, aparatul, care zbura la joasa altitudine, efectua o coborare in spirala, pe verticala, s-ar fi "comportat ciudat".La impactul cu solul, aparatul, care nu este dotat cu o cutie neagra, a explodat. Accidentul a avut loc la orele 20.00, aparatul prabusindu-se la aproximativ 1 kilometru de pista.

Aparatul de tip Extra 300 L avea un motor cu 300 de cai putere, putand zbura cu viteza maxima de 407 km/h. Este usor de manevrat, dar e proiectat pentru a fi usor instabil, tocmai pentru ca spectacolul oferit in aer sa fie total.

Triplu campion national la acrobatie aeriana

Mihai Dobre avea 1.000 de ore de zbor si a fost de trei ori campion national la acrobatie aeriana, a declarat, vineri, directorul Aeroclubului Roman, George Rotaru.

"Mihai Dobre avea 1.000 de ore de zbor. Era un pilot foarte bun si a fost de trei ori campion national la acrobatie aeriana. Era foarte apreciat de colegi si un instructor foarte bun de zbor", a spus George Rotaru.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#accident aviatic Clinceni, #avion prabusit Clinceni, #pilot mort Clinceni, #avion antrenament Clinceni , #frauda
Comentarii