Inregistrarile Camatarilor au fost inlaturate din dosar in mod corect

Vineri, 23 Ianuarie 2009, ora 17:16
1897 citiri
Inregistrarile Camatarilor au fost inlaturate din dosar in mod corect

Inregistrarile cu persoane din dosarul clanului Camatarilor au fost inlaturate de instanta inferioara in mod corect pentru ca au fost obtinute ilegal, motiveaza instanta suprema.

Totodata, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) este de acord si cu sustinerea Curtii de Apel Bucuresti ca Legea sigurantei nu respecta dreptul la corespondenta.

Unele persoane din dosarul Camatarilor nu au stiut ca sunt inregistrate cand au discutat cu anchetatorii, care au incercat sa obtina declaratii intr-un anumit sens, ceea ce este ilegal, isi motiveaza instanta suprema decizia din martie 2008, prin care a dat dreptate Curtii de Apel Bucuresti de a nu recunoste legalitatea inregistrarilor procurorilor in procesul clanului Camataru.

ICCJ a sustinut decizia Curtii de Apel Bucuresti de a inlatura inregistrarile purtate intre inculpatii din dosarul Camatarilor, pe motiv ca au fost obtinute in mod ilegal, iar instanta de apel nu a avut sprijinul DIICOT de a verifica legalitatea obtinerii autorizatiilor de interceptare, se arata in motivarea deciziei ICCJ din 4 martie 2008, cand au fost respinse recursurile procurorilor si ale unora dintre inculpati.

"Obtinerea unor explicatii din partea unor persoane care nu cunosc faptul ca discutia este inregistrata, neasistate de avocati si carora li se fac promisiuni ca li se vor asigura beneficii procedurale in situatia in care vor da declaratii intr-un anumit sens, este contrara legii, astfel ca depozitiile obtinute in acest fel nu pot constitui mijloace de proba", constata judecatorii ICCJ.

Potrivit judecatorilor, convorbirile inregistrate au fost purtate in mediul ambiental, intre anchetatori si inculpati sau martori, ceea ce constituie "o modalitate mascata de audiere".

Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut, in mare, motivarea Curtii de Apel Bucuresti, in replica la recursul prucurorilor, care a vizat "excesul de putere comis de judecatorii instantei de apel (n.r. CAB)" si "gresita achitare" a inculpatilor pentru unele din infractiunile de care au fost acuzati.

In acest context, judecatorii CAB au stabilit ca apelul formulat de Ion Balint, zis Nutu Camataru, impotriva sentintei din 18 iulie 2005 a Tribunalului Bucuresti, care l-a condamnat la 9 ani de inchisoare, este intemeiat. In plus, analizand fiecare din cele sase infractiuni grave pentru care acesta a fost condamnat, Curtea de Apel a ajuns la concluzia ca infractiunea de proxenetism s-a prescris, complicitatea la talharie nu e sustinuta de probe, iar complicitatea la inselaciune cu consecinte deosebit de grave este probata cu inregistrari considerate de instanta ca fiind ilegal obtinute.

De asemenea, instanta a decis achitarea lui Nutu Camataru pentru infractiunile de inselaciune si instigare la santaj pe motiv ca probele existente la dosar nu dovedesc vinovatia acestuia. Totodata, el a fost scutit si de plata despagubirilor care ii fusesera imputate, instanta stabilind in plus ridicarea sechestrului de pe imobilul sau din comuna Gruiu, judetul Ilfov.

Astfel, au ramas valabile doar pedepsele primite pentru complicitate la santaj si favorizarea infractorului, de altfel cele mai mici, ambele de cate 2 ani si 6 luni de inchisoare, plus sporul de pedeapsa de 3 ani primit initial, pe care insa Curtea a considerat de cuviinta sa-l reduca. Adunand si tragand linie, CAB a ajuns la concluzia ca Nutu Camataru ar fi trebuit sa faca 2 ani 7 luni si 17 zile de inchisoare, insa, scazand perioada de arest preventiv, a constatat ca n-a mai ramas nimic din pedeapsa, iar inculpatul poate fi pus de indata in libertate daca nu mai e arestat in alta cauza.

Instanta a considerat la fel de intemeiat si apelul formulat de fratele lui Nutu, Vasile Balint, zis Sile Camataru, condamnat de Tribunalul Bucuresti la 15 ani de inchisoare. Si in cazul sau, instanta a stabilit ca infractiunea de proxenetism s-a prescris. Ca si fratele sau, Sile Camataru a fost si el achitat pentru infractiunea de inselaciune si santaj.

In schimb, in cazul acuzatiilor de talharie si lipsire de libertate in mod ilegal judecatorii au stabilit ca acestea se sustin, fiind probate prin declaratiile mai multor martori, insa fara varianta agravanta la care fusese incadrata initial fapta. Singura acuzatie pentru care CAB a considerat ca pedeapsa data de tribunal a fost corecta este cea de trafic de persoane.

In plus, in opinia judecatorilor Curtii de Apel, din probele prezentate reiese ca, de fapt, Sile este cel care a coordonat activitatea gruparii, chiar daca a negat acest lucru. Tinand cont si de faptul ca e recidivist cu mai multe condamnari la activ, instanta a decis ca in cazul sau se impune aplicarea unui spor la pedeapsa cea mai grea din condamnarile anterioare: 11 ani de detentie, plus un spor de 2 ani.

Mama Camatarilor, Smaranda Stoica, zisa Mimi Camatareasa, a scapat si ea de inchisoare, desi judecatorii au stabilit ca exista suficiente dovezi care probeaza infractiunea de proxenetism in forma continuata, determinand prin constrangere fete care aveau numai 15 ani sa se prostitueze. Cu toate acestea, CAB a decis suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani de detentie, considerand ca "pronuntarea unei pedepse cu inchisoarea va constitui un avertisment suficient pentru inculpata".

Sora Camatarilor, Angela Stoica, a ramas cu cei 12 ani de detentie stabiliti initial de tribunal, la fel ca si Silviu Dudita, zis Fluturica, unul dintre locotenentii Camatarilor, condamnat tot la 12 ani de inchisoare.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) si-au motivat decizia din 7 februarie 2007, de punere in libertate a lui Nutu Camataru si de reducere substantiala a pedepselor unora dintre membrii clanului Camatarilor, prin faptul ca o mare parte din probele depuse la dosar ar fi fost obtinute in mod ilegal.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Camatari inchisoare, #caz Camatari instanta, #inregistrari Camatari, #Nutu Camataru , #frauda