Invatati 23 August fara profesor

Miercuri, 22 August 2007, ora 22:36
8797 citiri
Invatati 23 August fara profesor

Ceea ce se poate spune simplu, fara complicatii, despre 23 august, este ca e o data din calendar. Dincolo de ea, depinde de unde privesti. Din ce tara, de pe ce planeta, din ce haine te strecori prin lume. Cate urechi ai, cata plictiseala, cata dorinta. In functie de asta, daca te numesti enciclopedie sau persoana pur si simplu, il scrii sau nu cu litera mare.

In istorie, in 23 august s-au intamplat multe. Si nu pentru ca data ar fi strabatuta de un fior astral deosebit, ci numai pentru simpul motiv ca anul are 365 de zile, iar istoria e foarte lunga. Si inainte sa apara agentiile de stiri au existat cronicari. Basca popoarele lumii, care nasteau spre vesnica pomenire diverse variante de folclor.

Facem o spicuire: in 410, Roma a ajuns pe mana vizigotilor, iar in 1244, mercenarii au cucerit Ierusalimul. In 1833, in coloniile britanice se aboleste sclavia, iar peste sase ani, Marea Britanie anexeaza Hong-Kong. Sarind mai aproape, Wikipedia mai zice ca in 1939, s-a semnat pactul Ribbentrop-Molotov. In 1942 incepe batalia de la Stalingrad, peste doi ani Romania iese din Axa, trecand de partea Aliatilor, in 1986 se naste Andra (in aceeasi zi cu Gene Kelly, Paul Everac, Andrei Plesu si Fuego). In 2005 are loc o remaniere guvernamentala in Cabinetul Tariceanu, iar in acelasi an, CFR Cluj pierde cu 1-3 in fata RC Lens meciul din mansa a doua din finala Cupei UEFA Intertoto.

Mai la chestiune, ambitioasa noastra istorie facuta de oameni darji, ca asa suna manualul pana mai ieri, consemneaza cate ceva, dar nu se risca prea tare. Asta pe de-o parte e bine, deoarece multe evenimente din istoria secolului XX sunt inca folosite politic. Pe de cealalta, vorbind la modul ideal, dovedeste saracie. Dar intr-o lume in plina transformare intr-o jungla a consumului, cui ii mai pasa de istorie?

Cine-i 23 august? E fostul stadion, actualmente Lia Manoliu". Sunt foste fabrici si uzine, camine de nefamilisti, localitati, scoli si gradinite. De ce l-a pictat Nicolae Ceausescu peste tot? Pentru ca trebuia sa spuna intregii galaxii ca poporul roman este recunoscator talpii sovietice, care l-a egalizat pe om pana l-a facut dobitoc, dar nu in numele moralei crestine, ci al reimpartirii avutiei capitaliste.

Manualele de istorie de dinainte de 1989 erau clare: 23 August 1944 e data insurectiei (forma de lupta deschisa, organizata si armata dusa impotriva unui regim, a unei autoritati sau pentru indepartarea unei armate ocupante DEX).

Copiii invatau despre revolutia nationala de eliberare antifascista si antiimperialista si aflau doua chestiuni: Transilvania trebuia eliberata, si a fost eliberata cu ajutorul rusilor. In consecinta, traiasca marele popor de la rasarit!

Ce invata copiii astazi? Mai nimic. Profesorii si manualele le spun doar ca este un subiect controversat: pe de-o parte s-au intors armele impotriva Germaniei hitleriste, pe de alta au venit sovieticii. Mai afla ca subiectul Ion Antonescu e la fel de controversat.

Dascalii mai dedicati le explica faptul ca unii il considera pe general erou, apreciind ca a decis intrarea Romaniei in al doilea razboi mondial numit Razboiul sfant pentru reintregirea teritoriala" alaturi de Germania deoarece a primit garantii privind reintoarcerea teritoriilor anexate in 1940.

Altii nu-i pot ierta faptul ca a format un guvern impreuna cu legionarii, Consiliul de Ministri prezidat de el avand un vice in persoana lui Horia Sima. Si adauga arestari, deportari, lagare de munca, politica antisemita (ca sa folosim o exprimare eufemistica). Li se aduce drept argument acel fantastic soldati, va ordon, treceti Prutul!", insa va mai trece mult pana natia va ajunge la un consens. Pana una-alta, cultul lui Antonescu e interzis. Dar ca sa afle de ce, copiii trebuie sa se apuce sa citeasca tot despre aceasta tema si sa ajunga, adulti fiind, la propria concluzie.

Ce a urmat dupa acel 23 s-a ingrasat in fiecare an. In 1989, copiii strigau prin fata blocului Ceausescu-PCR, doua zile libere!"

Copiii mici, deoarece cei mari mergeau la defilare. Printre blocuri albe, trase la indigo, pe strada principala, categoriile socio-profesionale se urcau in care alegorice si, incolonate, ii multumeau lui Nicolae Ceausescu pentru viata plina de bunastare, pentru ca duce Romania spre comunism.

Nirvana epocii aduna laolalta muncitorii din sectoarele calde, armata, pionierii, garzile patriotice, dascalii, medicii, artistii, indiferent de nationalitate.

Pe stadioane, soimii patriei, pionierii si utecistii desenau stema Partidului Comunist Roman si slobozeau porumbei. O problema era cand acestia decolau, deoarece coincidea cu momentul cand se gainatau. Dar zorii comunismului miroseau puternic a garoafe, si nu mai conta nimic.

Momentul defilarii era o mare bucurie, care incepea cu cateva zile inainte de 23, deoarece se baga carne. Lumea se calca in picioare la coada, politistii si securistii detasati sa stapaneasca dorinta populara de chiftele nu faceau fata.

Trebuia sa vii cu toata familia ca sa demonstrezi ca poti manca tot ce scrie pe bon. Intr-un falnic 23, Lucian Stefan Chis n-a putut veni, ca era bolnav, dar au venit ceilalti membri ai familiei. N-au mai prins carne, le-a ajuns numai ficat. Cu ficatul in mana, familia a ajuns acasa, si i l-a aratat si baiatului. De miros, i s-a facut si mai rau si l-au dus la spital. Asa a aflat Lucian Stefan Chis, de 23 August, ca are hepatita.

La tara, pe gardurile mai rasarite, oamenii varuiau lozinci: Stalin si poporul rus/ libertate ne-au adus". In fiecare 23 dimineata, oamenii luau pensula in mana si faceau upgrade la lozinca, sa fie proaspata si sa nu uite de unde le vine lumina.

Intr-un sat din Maramures exista, ca-n multele altele, o mama eroina. Restul anului, mama era eroina pur si simplu, iar tatal bea ca un erou, iar copiii cresteau ca niste purcei, cu paine, ca erau saraci lipiti, iar capul familiei stingea tot. Dar de 23 August, era una dintre mandriile locului.

Obositi, dar cu pasii fericiti, oamenii veneau acasa si deschideau televizorul. Undele le aruncau in odaie spectacole. Alte stadioane, alte scene, aceleasi fete. Mesaje din fabrici si uzine, sinteze din vizite de lucru si, daca Elena Ceausescu avea o zi buna, un film cu coreeni.

Ce s-ar putea spune despre 23 august? Nimic. Suntem singuri, cu propriile ganduri. Si cu cat sunt mai putine, cu atat sunt mai fixe.

Mihai Cristian Chis

- 23 august 1944 in presa din 23 august 2007

- Tratatul Molotov - Ribbentrop a 'desfigurat' Europa de Est

- Istoria Romaniei in imagini mai putin cunoscute: 23 august, comunismul si Nicolae Ceausescu (VIDEO/ AUDIO):

Ziare.com a selectat mai multe filme care sa readuca in memorie semnificatia datei de 23 august 1944. De asemenea, am ales mai multe filme din activitatea lui Nicolae Ceausescu care a avut un rol important in atribuirea unei conotatii pozitive a datei de 23 august 1944.

Pentru completarea tabloului epocii incheiate in 1989, am adaugat imnul de stat al Republicii Socialiste Romania si un fisier audio cu un cantec repetat obsesiv in timpul epocii de aur: Poporul, Ceausescu, Romania.

Defilarea armatei romano-germane la Bucuresti, in 1944.

Lideri comunisti romani si rusi la Kremlin, in 1944.

Film de propaganda nazista, din vara lui 1944.

[mai multe filme in Istoria Romaniei in imagini mai putin cunoscute: 23 august, comunismul si Nicolae Ceausescu]

Eveniment Quarterly Report

O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
Partidul Ecologist Român şi Partidul Verde-Verzii, membru al Verzilor Europeni, au anunțat că au format Alianţa AER pentru România. ”Această alianţă se distinge printr-un program...
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
Preşedintele AUR, George Simion, a continuat seria întâlnirilor la nivel internaţional în această săptămână la Bruxelles, anunţă, sâmbătă, reprezentanţii formaţiunii. ”Ne...