Ziare.com

IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Ardealului si Crisanei

de Ovidiu Draghia
Luni, 10 Septembrie 2007, ora 16:57

   

IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Ardealului si Crisanei
Valeriu Anania s-a nascut la 18 martie 1921, comuna Glavile, in judetul Valcea si in prezent este mitropolit al Mitropoliei Ardealului si Crisanei.

A urmat scoala primara in satul natal, apoi cursul secundar l-a facut la Bucuresti. S-a inscris la Seminarul Teologic Central din Bucuresti ale carui cursuri le-a urmat in perioada 1933-1941. A frecventat si cursurile la liceele Dimitrie Cantemir si Mihai Viteazul din Capitala, luandu-si bacalaureat in urma examenului sustinut la liceul "Mihai Viteazul" (1943). In anul 1935, minor fiind, s-a inscris ca toti elevii in organizatia "Manunchiul de prieteni", organizatie a tineretului scolar de tip legionar.

In anul 1941 a fost retinut, o luna de zile pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar. In anul 1942 a fost arestat si condamnat din nou, la sase luni de inchisoare, pentru ca ar fi detinut in podul Manastirii Cernica materiale legionare si arme.

La 2 februarie 1942 s-a calugarit la Manastirea Antim din Bucuresti, dandu-i-se numele de Bartolomeu. In acelasi an, la 15 martie 1942, a fost hirotonit ierodiacon, slujind in aceasta calitate la Manastirile Polovragi si Baia de Aries. Dupa greva studenteasca de la Cluj, fiind inlaturat din Facultatea de Medicina in anul 1947, a ajuns staret la Manastirea Toplita din judetul Harghita.

A studiat la "Facultatea de Teologie" din Bucuresti si la "Academia Andreiana" din Sibiu, obtinand titlul de "licentiat in teologie" (1948).

A fost trimis in anul 1966 de catre BOR in America, unde a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de aici: secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Serviciului "Publicatii". In anul 1967 a fost hirotonit ieromonah de catre Arhiepiscopul Victorin, acordandu-i-se din partea Sfantului Sinod rangul de arhimandrit. Tine nenumarate conferinte si face parte din mai multe delegatii ale Bisericii Ortodoxe Romane peste hotare.

Reintors in tara, este director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, intre anii 1976-1982. In anul 1982 se va retrage la Manastirea Varatec, pentru a se dedica scrisului. A fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, la 21 ianuarie 1993.

La 2 martie 2006, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ridicat pe Prea Cuviosul Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului si Clujului la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6224 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cum se poate...!!??

Am ramas siderat cand am citit in articol ca "In anul 1935, minor fiind, s-a inscris ca toti elevii in organizatia "Manunchiul de prieteni", organizatie a tineretului scolar de tip legionar." Ce m-a uluit? Ca se sustine ca "...s-a inscris ca toti elevii ...". Ce ziarist poate sustine o asemenea anomalie? Cum se permite sa se aduca acuze, indirect, unei intregi generatii de elevi. Chiar nu mai avem nimic sfant? Si acum ce ati vrea? Sa conduca Biserica Ortodoxa Romana un fost legionar? Cediferenta e intre unlegionar si securist? NICIUNA, DOMNILOR. Amandoi ucideau fara judecata: unul in "numele" lui Dumnezeu, celalat in "numele" comunismului.

 

DAR,

Nu e vorba de a fi legionar ,e vorba de taria de caracter.Legionarii
adev au rezistat ,terorii ,iar imitatiile au devenit ,episcopi,
mitropoliti si patriarhi .Apropos,ce grad aveti domnule Anania,cand va stiam erati colonel plin,der regretatul,fiei tarana usoara era deja general,dvs tot asa ati ramas ? Noroc ca nu sunteti si **** si mason,ca erati chiar potrivit demnitatii de patriarh.Alexandru,

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor