Ziare.com

IPS Bartolomeu Anania, posibil succesor al lui Teoctist

de Madalina Mitan
Joi, 06 Septembrie 2007, ora 09:37

   

IPS Bartolomeu Anania, posibil succesor al lui Teoctist
IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, va candida la scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe, daca Sfantul Sinod ii va cere acest lucru. Anania a declarat pentru Evenimentul Zilei ca se va supune unei astfel de solicitari, daca aceasta va fi formulata de majoritatea ierarhilor.

"Raman consecvent declaratiei mele publice ca nu voi candida pentru scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In lumina neasteptatului fenomen recent, prin care o parte din trupul Bisericii imi cere imperativ sa candidez, declar ca nu o voi face, dar ca raman consecvent pozitiei mele de o viata, in sensul ca niciodata nu am cerut ceva pentru mine, dar intotdeauna m-am supus Bisericii in ceea ce ea mi-a cerut", a declarat IPS Bartolomeu, pentru sursa citata.

Un grup de 109 intelectuali, multi dintre ei fosti detinuti politici, a lansat marti un apel catre mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, prin care ii solicita sa candideze pentru scaunul de Patriarh.

Ceilalti doi potentiali viitori patriarhi sunt Mitropolitul Olteniei, IPS Teofan, si cel al Moldovei, IPS Daniel.

Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a nascut in anul 1921 in localitatea Glavile Pitesteana, judetul Valcea. In perioada 1933-1941 a fost elevul Seminarului Central si a obtinut diploma de Bacalaureat la Liceul "Mihai Viteazul" din Bucuresti.

In 1958 a fost arestat de regimul comunist si condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru uneltire impotriva ordinii socialiste, fiind acuzat de activitate legionara inainte de 23 august 1944.

Dupa eliberarea din inchisoare, IPS Bartolomeu a indeplinit diferite functii la Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din Statele Unite. Din anul 1993 a fost numit Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, iar din anul 2006, mitropolit al nou-infiintatei Mitropolii a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3045 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

IPS BARTOLOMEU - CEA MAI DISTINSA PERSONALITAE EOLOGICA, ISTORICA, CARTURAREASCA SI ARTISITICA A BISERICII DE AZI

IPSa Bartolomeu este cea mai distinsa personalita teologica - prin traducerea si comentarea recente a Sfintei Biblii, istorica - prin anii de incercari in inchisorile comuniste si experienta de o viata in sanul Bisericii, catehetice -prin predicile de aleasa tinuta teologica din Catedrala Clujului, artistica - prin poeziile, piesele de teatru ,-carturareasca - prin albumele de arta si cartile scrise, patriotica - prin atitudinea romaneasca si ortodoxa luata la marile momente ale istoriei neamului. Duhul Sfant Dumnezeu sa inspire Sfantul Sinod si credinciosii Romaniei pentru BARTOLOMEU - PATRIARH

 

Este aservit politic !

Desi este un om erudit, bun roman si teolog, s-a angrenat politic in favoarea lui Basescu,ceea ce nu-i corect ! ............. Sunt absolut impotriva alegerii ca Patriarh al Bisericii ortodoxe roamne !!!

 

pentru bartolomeu

ips barttolomeu a fost si este idolul meu in cunoastere spirituala si morala crestina si nu numai. fiu de preot, am cunoscut istoria si am savurat unele din lucrarile d-lui la indrumarea tatalui meu, fost coleg de facultate cu domnia sa. este pentru mine cel mai indreptatit sa preia conducerea b.o.r.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor