J.D. Crouch II: Romania poate fi aparata de sisteme antiracheta mobile

Joi, 03 Aprilie 2008, ora 15:24
1359 citiri
J.D. Crouch II: Romania poate fi aparata de sisteme antiracheta mobile

J.D. Crouch II, fost ambasador al SUA la Bucuresti si fost consilier pe securitate al presedintelui american, spune ca Romania va putea fi aparata de sisteme antiracheta mobile si ca acest subiect ar trebui abordat atat in mod direct cu Washingtonul, cat si in cadrul NATO, informeaza Newsin.

Prezent la dezbaterea pe tema scutului antiracheta american, organizata de German Marshall Fund in cadrul Conferintei de la Bucuresti, J.D. Crouch a explicat ca, desi Romania nu este acoperita de scut, exista solutii mobile pentru a apara teritoriul de amenintarile cu rachete balistice.

"Amenintarile la adresa Romaniei sunt cu raza scurta. Iar sistemele de interceptie in acest caz sunt mobile si in cazul unei amenintari pot fi mutate, de exemplu pe vapor, rachete de interceptie pot fi aduse cu avioanele aici, in Romania. Nu stiu ce va aduce viitorul, dar cred ca sunt multe oportunitati de cooperare intre Romania si SUA si NATO, pentru a exercita aceste capabilitati astfel incat Romania sa fie aparata in cazul unor probleme", a spus Crouch.

Fostul ambasador a facut referire si la conceptul de NATO-izare a scutului promovat de Congresul american, condus de opozitia democrata, prin care aliatii europeni ar trebui sa contribuie la finantarea scutului, punandu-se intrebarea cum va fi impartita decizia operationala in cazul unei amenintari.

"Trebuie sa existe o discutie intre Bucuresti si Washington, iar chestiunea trebuie promovata si la Bruxelles. NATO-izarea poate insemna multe lucruri, nu neaparat ca NATO plateste sau ca NATO opereaza acest sistem, ci ca NATO poate avea un concept operational comun. Din pacate in cazul unei amenintari cu racheta, chestiunea timpului este esentiala, pentru ca decizia trebuie luata foarte rapid", a spus Crouch.

Crouch a subliniat faptul ca cele 10 interceptoare de racheta ce vor fi amplasate in Polonia nu sunt indreptate impotriva Rusiei, ci a amenintarilor din Orientul Mijlociu, remarcand ca ar fi suficiente 11 rachete - pe care Rusia le are cu certitudine - pentru a anihila interceptoarele. El a spus ca, prin comparatie, langa Moscova exista 100 de interceptoare balistice.

Fostul vice-consilier de securitate al presedintelui Bush s-a aratat increzator ca la Soci presedintii Vladimir Putin si George W. Bush vor ajunge la un acord-cadru de colaborare in apararea antiracheta, pentru ca exista "o baza tehnica excelenta pentru cooperare si e timpul sa depasim aceasta abordare confrontationala".

Citește și:
Moment istoric pentru România la Campionatul European de patinaj
Moment istoric pentru România la Campionatul European de patinaj
Patinatoarea română Julia Sauter s-a clasat pe locul 10 în proba feminină de la Campionatul European de patinaj artistic. Aceasta este cea mai bună clasare din istorie pentru România....
Gata cu Dubaiul! Unde a fost văzută Simona Halep după cantonamentul din Golf FOTO
Gata cu Dubaiul! Unde a fost văzută Simona Halep după cantonamentul din Golf FOTO
Simona Halep a efectuat o perioadă de pregătire la Dubai, unde a alternat antrenamentele fizice cu relaxarea. Ea s-a pregătit alături de Fabien Cosmao (de la Academia Mouratoglou), Vasile...