Jaful din Pasul Gutai: doi suspecti retinuti de politie

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 20:05
1321 citiri
Jaful din Pasul Gutai: doi suspecti retinuti de politie
Foto: adevarul.es

UPDATE: In cursul zilei de miercuri au mai fost retinuti inca trei suspecti in jaful din pasul Gutai, care ar fi pregatit un jaf identic, in seara de miercuri, pe raza orasului Negresti, pe DN19.

Doua persoane au fost retinute, miercuri, de politistii maramureseni, in cazul jafului masinii de transport valori, petrecut la 15 septembrie anul trecut, in Pasul Gutai, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor mentionate, unul dintre cei retinuti este cetatean italian, iar celalalt un roman cu antecedente penale.

Politistii au ajuns la cei doi in urma unor informatii furnizate de ofiterii de la Directia generala de Informatii si Protectie Interna a Ministerului de Interne. Sursele au precizat ca ar exista probe care ii acuza si ca se asteapta si rezultatul unor expertize ADN.

Persoane mascate imbracate in uniforme kaki si veste reflectorizante au oprit in trafic, in Pasul Gutai, la 15 septembrie 2009, o masina de transport valori, sub pretextul unui control rutier de rutina. Persoanele respective i-au determinat pe ocupantii masinii sa coboare, dupa care au fugit cu autovehiculul, in care se aflau aproximativ 280.000 de lei, dintre care 40.000 de lei au fost recuperati de politisti la scurta vreme dupa jaf.

Ulterior, trei autoturisme folosite de autorii jafului au fost gasite de politisti, iar, in urma verificariilor, a rezultat ca aceste masini erau reclamate ca fiind furate. Autoturismele au fost duse la sediul IPJ Maramures, unde sunt examinate de specialistii criminalisti.

"In aceeasi zona unde a fost abandonata autospeciala blindata, politistii au gasit trei autoturisme folosite de catre autorii infractiunii. In urma verificarii lor a rezultat ca toate erau reclamate furate si au fost examinate de specialistii criminalisti", a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Maramures, Voichita Zehan.

Conform oficialilor IPJ Maramures, anuntul despre jaf a fost facut la numarul de urgenta 112 de unul dintre cei aflati in autovehiculul atacat, care nu fusese deposedat de telefonul mobil.

Oficiali ai Inspectoratului General al Politiei Romane au declarat ca cei trei angajati ai societatii de transport valori vor fi cercetati penal pentru neglijenta in serviciu. Celor trei li se imputa faptul ca au coborat din masina atunci cand atacatorii au simulat un control rutier.

"Indivizi mascati care simulau efectuarea unui control rutier au oprit pe DN 18 mai multe autoturisme. Din informatiile pe care le detinem este vorba despre sase indivizi care purtau uniforme kaki si veste reflectorizante. O autospeciala care apartine unei societati de transport valori a oprit si ea.(...)

Atacatorii au imobilizat si dezarmat insotitorii, dupa care unul dintre suspecti a urcat la volan si a condus masina pe un drum laturalnic, la cateva sute de metri de drumul national.

Apoi au luat banii din autospeciala si i-au incuiat in compartimentul tezaur al acesteia pe cei trei angajati ai firmei si au parasit zona cu un autoturism de teren", a declarat Voichita Zehan, purtator de cuvant al IPJ Maramures.

Reprezentantii G4S, firma careia ii apartine masina de transport valori, au la vremea respectiva ca echipajul de pe blindatul companiei de securitate a actionat conform procedurilor interne.

"Din primele cercetari reiese ca angajatii nostri au actionat procedurilor interne. Evenimentul petrecut astazi a evidentiat faptul ca nu este inca reglementata oprirea de catre organele politiei a masinilor blindate de transport valori aflate in misiune, in sensul ca in acest moment acestea pot fi oprite oriunde si oricand pentru controale de rutina care se pot constitui in riscuri la adresa echipajelor si valorilor transportate", a spus directorul general al G4S, Alice Tirsea.

Aceasta a mai precizat ca una din cele sase persoane a cerut documentele masinii si ale soferului, iar cand agentul de transport valori a coborat pentru a prezenta actele a fost amenintat cu un pistol mitraliera, iar intreg echipajul, format din trei membri (soferul, insotitorul si casierul), a fost fortat sa predea armamentul si valorile transportate. Infractorii au deplasat autospeciala in afara drumului national si au abandonat-o.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#jaf masina valori Pasul Gutai, #Pasul Gutai jaf retinuti , #frauda