Judecatorii bucuresteni cer demisia de onoare a ministrului Predoiu

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 13:44
2973 citiri
Judecatorii bucuresteni cer demisia de onoare a ministrului Predoiu

Aproape 100 de judecatori din cadrul instantelor din Bucuresti si din tara au semnat o petitie pe care au inaintat-o, joi, Ministerului Justitiei, magistratii cerandu-i lui Catalin Predoiu sa-si dea demisia de onoare din cauza agravarii "fara precedent" a situatiei sistemului judiciar.

"Va solicitam sa evaluati onest riscurile privind distrugerea definitiva a justitiei prin continuarea mandatului dvs., sa ne mai dati noua si instantelor o ultima sansa si sa luati singura masura ce v-a mai ramas si care, in acelasi timp, poate insemna o speranta pentru sistemul judiciar, aceea de a va inainta neintarziat demisia de onoare", este mesajul semnatarilor catre ministrul Justitiei.

"Constatam agravarea, fara precedent in istoria de dupa 1989, a situatiei sistemului judiciar, pe de o parte ca urmare a neputintei complete a Ministerului Justitiei de a-i gestiona corespunzator interesele, iar pe de alta parte datorita tolerarii si deseori alimentarii atacurilor publice si mesajelor guvernamentale la adresa sigurantei si stabilitatii statutului judecatorilor", se arata la inceputul petitiei.

"Predoiu a desfiintat demnitatea instantelor"

Judecatorii sustin, in petitia inaintata Ministerului Justitiei, ca instantele se afla deja in pragul haosului si il acuza pe Catalin Predoiu ca este "direct raspunzator atat pentru blocajul functional iminent al instantelor, cat si pentru tensiunile sociale acumulate si care pot exploda oricand, cu consecinte imprevizibile pentru societatea romaneasca".

Judecatorii ii reproseaza ministrului "lipsa de determinare in apararea intereselor sistemului judiciar", "dezinteresul manifest pentru situatia concreta a instantelor si drepturile judecatorilor", "lipsa oricarei autoritati in Guvernul Romaniei", "evidenta lipsa de sprijin politic din partea partidelor aflate la Guvernare", "atitudinea sfidatoare si pedagogica cu care sunt tratati judecatorii".

"Domnule ministru, veti ramane, cu siguranta, in memoria noastra, ca ministrul care nu a vizitat macar o singura instanta in intregul sau mandat, ca ministrul care a pledat la Curtea Constitutionala impotriva intereselor evidente ale propriului sau sistem si ca ministrul care, in schimbul adoptarii unor Coduri, a consimtit la desfiintarea demnitatii instantelor, aduse in situatia de a organiza chete pentru plata materialelor necesare ori de a se umili in fata furnizorilor de servicii pentru pasuirea datoriilor", se arata in petitia judecatorilor.

Semnatarii catalogheaza drept "catastrofala" activitatea lui Predoiu ca ministru al justitiei. "Va aducem la cunostinta ca judecatorii nu mai au nicio asteptare pozitiva de la mandatul dvs., avand convingerea ca nu sunteti in stare sa rezolvati problema crizei acute din justitie, ci doar eventual s-o agravati pana la punctul de unde nu va mai exista cale de intoarcere", se mai arata in petitie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#judecatori cer demisie, #demisie ministru Justitiei , #frauda