Judecatorul Cristi Danilet a scapat de judecata CSM

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 14:44
2904 citiri
Judecatorul Cristi Danilet a scapat de judecata CSM
Foto: businessmagazin.ro

Sectia pentru judecatori a CSM a admis, joi, cele doua exceptii invocate de judecatorul Cristi Danilet de la Tribunalul Cluj, prin care acesta a contestat sesizarea Comisiei de disciplina privind incalcarea Codului Deontologic al magistratilor.

Danilet a invocat ca adresa prin care a fost sesizata Comisia de disciplina a fost semnata de un singur membru al acesteia, respectiv Virgil Andreies, si nu de trei, asa cum prevede regulamentul.

A doua exceptie se refera la faptul ca regulamentul de aplicare a Codului deontologic s-a aplicat retroactiv in cazul sau.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, astfel, cele doua exceptii si a respins resizarea Comisiei de Disciplina.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, urma sa discute joi, sesizarea Comisiei de disciplina pentru judecatori privind incalcarea de catre Cristi Danilet, judecator la Tribunalul Cluj, a dispozitiilor art. 15 alin.1 si art.18 alin.2 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Articolul 15 arata ca "judecatorii si procurorii au obligatia de a nu dezvalui sau folosi pentru alte scopuri decat cele legate direct de exercitarea profesiei informatiile pe care le-au obtinut in aceasta calitate", in timp ce articolul 18 alineatul 2 spune ca "judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor".

44 de judecatori de la Curtea de Apel Cluj si 33 de grefieri de la Tribunalul Cluj au facut, in 2007, doua memorii pe care le-au depus la CSM, in care cereau cercetarea disciplinara a judecatorului Cristi Danilet, deoarece ar fi facut, in cadrul unei conferinte, declaratii defaimatoare la adresa justitiei.

Dupa verificari, Comisia de disciplina pentru judecatori a stabilit, la data de 13 decembrie 2007, ca nu sunt probe care sa-l incrimineze pe Danilet, ca nu exista abateri disciplinare si a clasat lucrarea.

In iulie 2008, aceeasi comisie a stabilit totusi ca "afirmatiile judecatorului si modul in care au fost aduse la cunostinta publicului, reprezinta un comportament ce contravine prevederrilor articolului 15 , alin (1) si 18, alin (2) din Codul deontologic al procurorilor si judecatorilor", se arata in concluziile inspectorilor.

Citește și:
Procuroarea propusă de ministrul Justiției la șefia DIICOT a picat testul CSM-ului. Tensiuni pe tema dosarului crimei de la Caracal VIDEO
Procuroarea propusă de ministrul Justiției la șefia DIICOT a picat testul CSM-ului. Tensiuni pe tema dosarului crimei de la Caracal VIDEO
Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT),...
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
#CSM, #Cristi Danilet, #judecator, #nevinovat , #frauda