Leonard Orban: Marea Neagra are nevoie de proiecte concrete

Vineri, 31 Octombrie 2008, ora 13:18
1066 citiri
Leonard Orban: Marea Neagra are nevoie de proiecte concrete

Comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban afirma ca regiunea Marii Negre nu are nevoie de crearea unor noi institutii europene ci de proiecte concrete, care sa promoveze cooperarea in regiune.

Declaratia a fost facuta in cadrul primului Forum al organizatiilor neguvernamentale de la Marea Neagra, eveniment organizat la Bucuresti cu sprijinul Ministerului de Externe, informeaza Newsin.

Comisarul roman a sustinut ideea implicarii societatii civile in aceste proiecte, spunand ca, de multe ori, organizatiile neguvernamentale pot fi mult mai eficiente decat institutiile.

In acest sens, Leonard Orban a explicat ca Sinergia Marii Negre, proiect de cooperare regionala initiat de Romania si sustinut de UE, trebuie sa functioneze prin structurile existente deja la nivel national si regional si nu sa vizeze crearea de noi institutii.

El a subliniat ca, dupa conflictul recent dintre Georgia si Rusia, Comisia Europeana are convingerea ca eforturile pentru cooperarea la Marea Neagra trebuie dublate.

In acest context, a declarat Orban, exista spatiu suficient pentru ca cele doua initiative care vizeaza dimensiunea estica a regiunii - Parteneriatul Estic si Sinergia Marii Negre - sa se dezvolte complementar si sustinandu-se reciproc.

Parteneriatul Estic este o alta initiativa de colaborare regionala, propusa recent de Polonia si Suedia. Au existat voci care au sustinut ca acest proiect se suprapune cu Sinergia Marii Negre si ca tinde sa submineze proiectul initiat de Romania si Bulgaria.

Leonard Orban a atras insa atentia ca unul dintre pilonii principali ai Sinergiei este cooperarea transfrontaliera, proces sustinut de UE. "In perioada 2007-2013, UE va finanta demersurile de cooperare transfrontaliera dintre Romania, Republica Moldova si Ucraina cu 126 de milioane de euro", a declarat oficialul UE.

Instabilitatea din regiune se poate propaga

Minstrul de externe Lazar Comanescu, care a participat la deschiderea Forumului ONG-urilor, a atras atentia ca problemele zonei sunt complexe, plecand de la conflictele inghetate, rutele de transport de energetie, migratie, mediu si infrastructura, si au nevoie o abordare mai pragmatica si o cooperarea regionala mai eficienta. "Raspunsul UE la aceste provocari a fost formularea unui document de viziune politica denumit Sinergia Marii Negre", a subliniat Comanescu.

Seful diplomatiei romane a apreciat capacitatea remarcabila a societatii civile din regiunea Marii Negre de a se solidariza, intr-un moment in care "climatul geopolitic global este marcat de turbulente plitice si de riscuri economice". "Regiunea Marii Negre nu poate evita impactul acestor miscari globale", a subliniat ministrul de externe, recomandand ca in acest context societatea civila sa dea dovada de pragmatism si deschidere.

"In ultimele luni au avut loc in regiune evenimente nedorite", a spus Comanescu facand referire la conflictul din Georgia, un episod ce a atras atentia ca "instabilitatea se poate propaga, daca nu este gestionata cu suficienta atentie".

"Societatea civila din regiune se confrunta cu o serie de probleme legate de fondurile limitate sau de capacitatea redusa de a promova proiecte in actualul context politic si economic", a mai spus ministrul, care a subliniat importanta prezentei donatorilor la eveniment.

La forumul de la Bucuresti participa ONG-uri din cele zece tari ale regiunii extinse a Marii Negre - Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina - si din alte state ale UE. Duminica, in ultima zi a forumului, va fi organizat un targ de proiecte prin care se faciliteaza legatura cu posibili donatori - agentii guvernamentale, companii private, ONG-uri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat joi, 18 aprilie, că mai multe troleibuze și autobuze vor circula pe trasee modificate în weekend. Este vorba despre troleibuzele liniei 97...
#Leonard Orban, #Marea Neagra, #cooperare transfrontaliera, #forum, #Bucuresti , #frauda