Liber la construit pana in mai - ordonanta PUZ-urilor, amanata

Joi, 26 Februarie 2009, ora 22:09
1609 citiri
Liber la construit pana in mai - ordonanta PUZ-urilor, amanata

Guvernul a amanat pentru 30 aprilie 2009 data de intrare in vigoare a ordonantei care obliga la refacerea Planurilor de Urbanism Zonal (PUZ) si care ar impiedica aprobarea si construirea de blocuri turn mai mari decat inaltimea permisa.

Amanarea datei de intrare in vigoare a Ordonantei 27/2008, reglementata printr-o ordonanta de urgenta publicata joi in Monitorul Oficial, este motivata prin faptul ca aplicarea actului normativ incepand cu termenul stabilit initial, respectiv 28 februarie 2009, va conduce la "aparitia unei situatii conflictuale intre autoritatile publice si investitori, cu grave consecinte economice", informeaza NewsIn.

In Capitala, de pilda, termenul initial de 28 februarie i-a grabit pe edili sa puna spre aprobare, pe ordinea de zi a sedintelor consilierilor generali, mai multe proiecte de hotarare ce dau unda verde construirii de blocuri turn a caror inaltime ar urma sa incalce, in unele cazuri, prevederile Planului Urbanistic General (PUG).

Pe 19 februarie, de pilda, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat Planul urbanistic zonal (PUZ) care permite construirea unui bloc turn de 110 metri in cartierul Timpuri Noi din Capitala, dupa ce respectivul PUZ fusese respins intr-o sedinta precedenta.

Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (CTUAT), numita de primarul general Sorin Oprescu, a aprobat construirea blocului de 110 metri intr-o zona unde, conform Planului Urbanistic General (PUG), inaltimea maxima a cladirilor este de doar 20 de metri. Initial, comisia din mandatul de primar general al lui Adriean Videanu aprobase o inaltime si mai mare, de 162 metri.

Surse din cadrul municipalitatii au declarat ca apropierea datei de 28 februarie, la care urma sa intre in vigoare Ordonanta 27/2008, i-a determinat pe edili sa introduca si pe ordinea de zi a sedintei CGMB de vineri, 27 februarie, mai multe proiecte ce vizeaza PUZ-uri pentru blocuri turn.

"Vor fi supuse la vot multe PUZ-uri respinse anterior. Iar asta deoarece se apropie data cand va intra in vigoare Ordonanta nr. 27 din 2008, mult mai restrictiva in privinta realizarii unor constructii, care ar obliga la refacerea tuturor acestor PUZ-uri. Prin reintroducerea lor pe ordinea de zi, li se mai se da practic o sansa beneficiarilor sa-si vada PUZ-urile aprobate, pentru a putea sa se apuce sa construiasca", au spus sursele citate.

Amanarea datei de intrare in vigoare a ordonantei face insa ca sedinta de vineri a CGMB sa nu mai fie ultima sansa pentru aprobarea PUZ-urilor.

Citeste si:
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...
Ce spune Anca Dragu despre o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș. L-ar urma sau ar rămâne în USR?
Ce spune Anca Dragu despre o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș. L-ar urma sau ar rămâne în USR?
Fostul președinte al Senatului și actual vicepreședinte al USR, Anca Dragu, a comentat la RFI informațiile vehiculate în ultima perioade privind o eventuală demisie a lui Dacian Cioloș din...