Luni se decide judecarea retrocedarilor caselor nationalizate

Luni, 07 Aprilie 2008, ora 07:43
2446 citiri
Luni se decide judecarea retrocedarilor caselor nationalizate

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va dezbate luni chestiunea revendicarii imobilelor preluate in mod abuziv de regimul comunist, dupa intrarea in vigoare a Legii 10/2001 privind regimul juridic al caselor nationalizate.

Magistratii vor trebui sa decida, in fapt, asupra recursului in interesul legii promovat de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, pentru stabilirea unei practici unitare in cazul solutionarii proceselor de revendicare a proprietatilor confiscate abuziv de regimul comunist.

Demersul procurorului general a agitat lumea juridicului din tara noastra, informeaza Gardianul in editia de luni. Specialistii in drept al proprietatii nu sunt de acord si au sustinut ca acest recurs in interesul legii nu este binevenit, fiind in dezavantajul fostilor proprietari care se chinuie sa-si recupereze bunurile in natura.

Laura Codruta Kovesi considera ca este legal si firesc sa se judece actiunile in revendicare pe baza prevederilor Legii 10 din 2001, si nu pe cele ale Codului civil. Asta in conditiile in care, dupa intrarea in vigoare a actului normativ amintit, nu toate instantele au judecat la fel: unele au solutionat actiunile respectand procedura stabilita de Legea 10, altele au tinut cont de dreptul comun, chiar daca actiunile au fost introduse dupa aparitia legii.

In toate cauzele solutionate pana in prezent de CEDO, fostii proprietari au invocat incalcarea articolului 1 din Protocolul numarul 1 Aditional la Conventia Drepturilor Omului. In contextul in care statul roman plateste si in prezent sute de mii de euro pentru incalcarea acestor drepturi, demersul procurorului general pare cu atat mai mult o actiune cotrara drepturilor omului.

Mai mult decat atat, in cadrul hotararilor CEDO, sunt mentionate si sustinerile Agentului Guvernamental al Romaniei, potrivit carora, actiunea la CEDO ar fi inadmisibila, deoarece fostul proprietar poate urma calea revendicarii in baza dreptului comun.

Este a doua oara cand instanta suprema este chemata a se pronunta asupra practicii de solutionare a cazurilor referitoare la revendicarea caselor nationalizate, prima data realizandu-se in 1995, iar solutia adoptata a generat condamnarile pe banda rulanda la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, care, dupa 13 ani, continua sa amendeze statul roman pentru acea hotarare.

Concret, in 2 februarie 1995, Sectiile Unite ale instantei supreme au decis, cu majoritate de voturi, ca sa fie admise recursurile in anulare declarate de procurorul general al Romaniei impotriva deciziilor prin care au fost restituite imobilele nationalizate, intrucat instantele inferioare si-au depasit atributiile atunci cand au recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilelor.

In opinia Curtii Supreme, acordarea titlului de proprietate revenea puterii legislative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#ICCJ, #case, #nationalizate, #Kovesi , #frauda