MAE, dezamagit ca Marea Britanie mentine restrictiile pentru romani

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 22:00
1829 citiri
MAE, dezamagit ca Marea Britanie mentine restrictiile pentru romani

Ministerul Afacerilor Externe a luat act de decizia autoritatilor de la Londra de a mentine pana in anul 2011 restrictiile privind accesul fortei de munca din Romania si Bulgaria pe piata fortei de munca din Marea Britanie si isi exprima dezamagirea in legatura cu aceasta masura.

MAE considera ca libera circulatie a fortei de munca reprezinta un principiu fundamental al Pietei Unice, garantat prin tratatele Uniunii Europene, iar cetatenii romani, in calitate de cetateni europeni, trebuie sa se bucure de acest drept in toate statele membre cat mai curand posibil.

Mentinerea barierelor in calea liberei circulatii a lucratorilor impiedica utilizarea intregului potential de forta de munca al UE pentru iesirea din actuala criza si relansarea economiei europene, precizeaza MAE intr-un comunicat.

In opinia MAE, nivelul prezentei romanesti din Marea Britanie nu este de natura sa provoace o presiune importanta pe piata locala a muncii care sa justifice masuri de protectie, mai ales in conditiile in care se manifesta o tendinta accentuata a cetatenilor romani de a se reintoarce in Romania.

Obiectivul comun al Romaniei si al Marii Britanii, atat in plan bilateral, cat si cadrul UE si NATO, ramane promovarea unui parteneriat strans.

Cele doua parti vor actiona, in continuare, pentru valorificarea multiplelor oportunitati de cooperare, astfel incat decizia privind accesul pe piata fortei de munca sa nu afecteze dezvoltarea relatiilor romano-britanice, precizeaza MAE de la Bucuresti.

Autoritatile britanice au decis sa prelungeasca restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pentru inca cel putin doi ani, a anuntat guvernul de la Londra. Ministerul britanic de Interne a precizat ca decizia este necesara pentru a proteja lucratorii britanici si "interesul national". Pana acum, restrictiile au fost revizuite anual.

Doar maxim 21.250 de muncitori agricoli din Romania si Bulgaria vor putea veni in Marea Britanie pe an, plus 3.500 pentru domeniul procesarii alimentelor. Cand opt state din fostul bloc comunist au aderat la UE in 2004, cetatenii lor nu au fost vizati de restrictii in accesul pe piata muncii din Marea Britanie. De atunci, mai mult de un milion de persoane au venit din aceste tari.

Luni, ministrul de Interne Alan Johnson a recunoscut ca guvernul nu a gestionat corespunzator imigratia si ca a expus piata muncii la "presiuni".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#restrictii romani Marea Britanie, #MAE restrictii Londra, #munca Marea Britanie , #frauda