MAE primeste cu "satisfactie" rezultatul referendumului din Elvetia

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 22:44
2309 citiri
MAE primeste cu "satisfactie" rezultatul referendumului din Elvetia

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima satisfactia fata de rezultatul votului elvetian, favorabil pentru prelungirea Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE si pentru extinderea sa la Romania si Bulgaria.

Diplomatia romana considera ca aceste rezultate creeaza "premisele intensificarii si diversificarii relatiilor cu Uniunea Europeana si, implicit, cu Romania".

"Relatiile romano-elvetiene se bazeaza pe acordurile bilaterale dintre Elvetia si Uniunea Europeana, iar dinamica acestora demonstreaza vointa ambelor tari de a dezvolta cooperarea in domeniile politic si economic. in acest sens, votul exprimat duminica de poporul elvetian reprezinta optiunea pentru securitate economica si sociala, dar si pentru deschidere fata de cooperarea cu Uniunea Europeana si toate statele membre.

Ne exprimam satisfactia in legatura cu faptul ca aceasta cooperare europeana nu a fost afectata de stereotipiile negative si de temerile vehiculate in timpul campaniei", se arata intr-un comunicat al MAE, citat de NewsIn.

Elvetienii au aprobat masiv duminica prelungirea si extinderea la Romania si Bulgaria a acordurilor cu UE pentru libera circulatie a muncitorilor, in pofida unei campanii in care dreapta populista a incercat sa ii sperie ca cei mai noi membri UE le vor fura locurile de munca precum niste corbi. Campania a determinat MAE sa il convoace in ianuarie pe ambasadorul Elvetiei la Bucuresti pentru a da explicatii.

Dintre toti elvetienii care au votat, 59,6% au votat "da". In total, 22 dintre cele 26 de cantoane elvetiene s-au pronuntat pentru colaborarea cu Bruxelles-ul, care a permis unui numar de 200.000 de europeni sa lucreze in Elvetia incepand din 2002.

"Nu" a primit 40,4% din voturi, fiind predominant in patru cantoane. Rezultatul a creat surpriza printre obsevatori, care nu excludeau ca actuala criza economica sa accentueze tentatia protectionista in fata riscului somajului. Scrutinul era urmarit indeaproape de Berna si Bruxelles, pentru ca un "nu" ar fi anulat rezultatele mai multor ani de cooperare economica.

Ministerul roman al Afacerilor Externe "isi exprima increderea ca prelungirea Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE si extinderea sa la Romania si Bulgaria vor crea noi perspective legaturilor de prietenie si colaborare dintre cele doua tari".

Si Uniunea Europeana a salutat votul elvetienilor in favoarea liberei circulatii a tuturor cetatenilor UE, potrivit unui comunicat transmis de presedintia ceha a Uniunii Europene.

"Felicitam cetatenii Confederatiei helvetice pentru ca si-au exprimat dorinta de a continua cooperarea cu UE fondata pe libertatea de miscare a persoanelor, una dintre libertatile europene fundamentale, care se aplica tuturor statelor membre ale Uniunii Europene", subliniaza comunicatul presedintiei cehe a UE.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca a transmis felicitarile Comisiei presedintelui Confederatiei helvetice, Hans-Rudolf Merz, "pentru rezultatul excelent al referendumului".

"Acest acord este un acord-cheie pentru relatiile dintre Uniunea Europeana si Elvetia. Votul pozitiv al poporului elvetian deschide calea consolidarii legaturilor care existau in relatiile noastre in domenii de interes reciproc", a spus Barroso.

"Sunt convins ca vom intensifica si mai mult relatiile noastre excelente", a conchis presedintele Comisiei Europene in mesajul transmis presedintelui elvetian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reactie MAE, #rezultat referendum Elvetia, #prelungire libera circulatie , #frauda
Comentarii