Magistratii vor fi sanctionati si pentru comportamentul din timpul liber

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 14:45
1027 citiri
Magistratii vor fi sanctionati si pentru comportamentul din timpul liber
Foto: Napoca News

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Virgil Andreies, vrea ca magistratii sa poata fi sanctionati si pentru fapte comise in afara orelor de serviciu daca comportamentul lor aduce atingere imaginii sistemului.

In acest context, Andreies (foto) a amintit ca proiectul de lege privind modificarea cadrului legislativ in baza caruia opereaza Inspectia Judiciara a CSM a fost finalizat de Comisia Juridica, informeaza NewsIn.

"Exista o serie de abateri disciplinare comise de judecatori si procurori care nu au putut fi sanctionate din cauza faptului ca modificarile din 2005 au legat aceste abateri in sensul de a avea legatura cu serviciul.

Or, sunt unele abateri disciplinare pe care le comit judecatorii in afara programului de lucru sau in afara institutiei, dar aduc grave prejudicii prestigiului justitiei. Ei au un statut, trebuie sa se comporte intr-un anumit fel in societate, astfel incat trebuie sa sanctionam astfel de derapaje, fara a intra in domeniul vietii private a magistratului", a declarat Andreies, in cadrul unei conferinte de presa de la Cluj.

Judecatorul clujean a mai spus ca alte modificari care apar in proiectul de lege se refera la autonomia inspectorilor judiciari fata de CSM, la faptul ca ei vor avea un statut permanent, nu unul de inspector detasat si aria sanctiunilor disciplinare va fi mai mare, permitand "o individualizare corecta a sanctiunilor".

CSM a finalizat analiza activitatii inspectorilor de la Inspectia Judiciara, documentul urmand sa fie prezentat la sedinta de consiliu de saptamana viitoare. "Cei care sunt buni raman, cei care nu, pleaca", a promis judecatorul clujean.

In ceea ce priveste viitorul Inspectiei Judiciare, Andreies a afirmat ca activitatea se va axa, pe viitor, pe controale tematice.

"Oricand avem semnale ca ceva in activitatea sistemului judiciar nu merge sau vreun magistrat a comis o abatere sau a incalcat in vreun fel legea, vom face verificari imediate si vom lua masuri prompte", a mai explicat presedintele CSM. Acesta a amintit ca cele opt posturi vacante din cadrul inspectiei au fost scoase la concurs pe criteriul teritorialitatii, nu numai la Curtea de Apel Bucuresti sau la Parchetul acestei instante.

Presedintele CSM s-a referit in cadrul conferintei de presa de la Cluj si la proiectul de lege privind raspunderea materiala a judecatorilor, acesta fiind finalizat pana la finele lunii martie.

"Pana la sfarsitul lunii martie, CSM, impreuna cu asociatiile profesionale, va definitiva proiectul de lege privind raspunderea materiala a magistratilor. Acest proiect va fi facut la standardul existent in aceasta materie in tarile UE", a precizat Virgil Andreies.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#modifica legislatie magistrati, #sanctiona fapte, #afara serviciului, #Virgil Andries , #frauda