Mandat de urmarire internationala pe numele lui Munaf

Marti, 06 Aprilie 2010, ora 19:49
1891 citiri
Mandat de urmarire internationala pe numele lui Munaf

Curtea de Apel Bucuresti a emis, pe 2 aprilie, la cererea Parchetului de pe langa aceasta instanta, un mandat de urmarire internationala pentru Mohamad Munaf, condamnat definitiv in 2008 la 10 ani de inchisoare pentru terorism in legatura cu rapirea jurnalistilor din Irak.

Cererea a fost inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti pe 1 aprilie, iar judecatorii au admis-o pe 2 aprilie. Procedura este una secreta, care se judeca in camera de consiliu, fara citarea partilor, in prezenta procurorului.

Potrivit legii, mandatul de urmarire internationala este emis de instanta de executare a pedepsei la care a fost condamnat Munaf.

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat, pe 24 aprilie 2008, pe Mohammad Munaf la 10 de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi timp de 5 ani dupa executarea pedepsei, precum si la plata a 2.000.000 de euro daune morale jurnalistilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion.

Instanta l-a mai obligat si la plata a 100.000 lei cheltuieli judiciare catre stat.

De asemenea, magistratii au respins cererea de expulzare a lui Mohammad Munaf de pe teritoriul statului roman dupa executarea pedepsei.

Omar Hayssam si Mohammad Munaf (in lipsa) au fost trimisi in judecata, in 17 octombrie 2005, pentru acte de terorism prevazute in Legea 535/2004. Potrivit procurorilor, cei doi au aranjat cu o grupare terorista din Bagdad rapirea jurnalistilor romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian.

In martie 2005, cei trei jurnalisti au plecat in Bagdad pentru a realiza o serie de reportaje despre noua administratie irakiana. Deplasarea a fost finantata de controversatul om de afaceri sirian Omar Hayssam, iar prietenul acestuia, Mohammad Munaf le-a fost ghid jurnalistilor romani. Criza ostaticilor din Irak a luat sfarsit pe 22 mai 2005, cand cei trei jurnalisti au ajuns in tara.

Curtea de Apel Bucuresti a decis pe 13 iunie 2008 condamnarea lui Omar Hayssam la 20 de ani de inchisoare in baza Legii privind prevenirea si combaterea terorismului, raportat la articolul 189 Cod Penal privind lipsirea de libertate a unei persoane si la 10 ani interzicerea unor drepturi.

Mohammad Munaf a fost condamnat la moarte prin spanzurare de instanta Tribunalului Penal de la Bagdad. Curtea Irakiana de Casatie a anulat sentinta de condamnare la moarte pronuntata in 2006 de un tribunal irakian impotriva lui Mohammad Munaf, a anuntat pe 1 martie 2008, avocatul sau american, Joseph Margulies, intr-un e-mail trimis agentiei Associated Press.

Instanta superioara irakiana a luat aceasta decizie motivand ca din documentele curtii de prima instanta nu se poate determina rolul pe care Munaf si ceilalti acuzati l-au avut in rapirea celor trei jurnalisti romani, la Bagdad, in 2005.

Procurorul irakian a fost de acord cu decizia Curtii de Casatie, a precizat avocatul Margulies in e-mailul trimis Associated Press.

Munaf, care are cetatenie americana din anul 2000, s-a aflat in custodia fortelor americane din mai 2005. In 2006 un tribunal irakian l-a condamnat la moarte, intr-un proces controversat, pe motiv ca a ajutat la rapirea celor trei ziaristi romani, in 2005, la Bagdad.

Mohammad Munaf le-a servit ca ghid in Irak jurnalistilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion, care au fost tinuti ostatici 55 de zile in 2005. La eliberarea lor, banuindu-l de complicitate cu rapitorii, armata americana l-a arestat.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...