Marius Oprea: Tismaneanu orchestreaza razbunarea din umbra

Joi, 18 Februarie 2010, ora 20:01
1949 citiri
Marius Oprea: Tismaneanu orchestreaza razbunarea din umbra
Foto: www.cartearomaneasca.ro

Presedintele Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Marius Oprea, sustine ca tot ce i se intampla acum este o razbunare a lui Vladimir Tismaneanu, care "orchestreaza totul din umbra", pentru ca doreste sa ii ocupe locul.

"M-am dus saptamana trecuta la cabinetul primului ministru si am depus raportul de activitate al institutului pe anul trecut. Un munte de dosare. Ceea ce pot sa va spun este ca decizia mea de numire intarzie din cauza presiunilor exercitate de persoane pe care le-am numit deja in presa.

Vladimir Tismaneanu isi doreste functia de presedinte de onoare al Consiliului Stiintific. Aceasta functie insa a fost ocupata de Dorin Tudoran", a declarat acesta in cadrul unui interviu acordat Evenimentului Zilei.

Marius Oprea sustine ca Tismaneanu s-a suparat pe el pentru ca a ales-o pe Doina Cornea.

"In cadrul unei intalniri din martie 2009, in cadrul careia s-a discutat unificarea Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste cu IICCR-ul, doamna Doinea Cornea mi-a spus ca demisioneaza daca domnul Tismaneanu va fi cooptat. Doamna Cornea poate nu uita, asa cum am uitat multi, ca domnul Tismaneanu a scris o carte controversata de interviuri cu fostul presedinte Iliescu. In acelasi timp, domnul Tismaneanu ma acuza pe mine ca vreau sa scriu o carte despre Basescu", a mai declarat acesta.

Tismaneanu: In 2009 l-am sustinut pe Marius Oprea in fruntea Institutului

Marius Oprea a mai marturisit ca in cazul in care Consiliul Stiintific care ar fi aparut in urma unificarii Comisiei Tismaneanu cu IICCR, Doinea Cornea, Cristian Parvulescu, Petre Mihai Bacanu din boardul vechiului IICCR au spus ca isi dau public demisia si fac scandal.

"Am avut un schimb de emailuri cu Vladimir Tismaneanu. Presiunile au continuat. Ei voiau sa-mi tai din bugetul meu ca sa indeplinesc dorintele lor. Am facut totusi ceva: i-am indeplinit dorinta lui Vladimir Tismaneanu ca pe site-ul IICCR cartea sa " Perfectul acrobat" sa fie declarata cartea lunii. Ca sa-i satisfac orgoliul. Dar vine un moment cand ti-ai atins limita. Pentru ca eu nu am cedat acestor presiuni, au vrut sa ma schimbe", mai sustine acesta.

Marius Oprea mai spune ca Emil Boc nu il inlocuieste pentru ca foarte multa lume ar interpreta-o ca pe o tentativa de politizare a muncii IICCR.

"N-am spus asta. Problema e ca institutul tinde sa devina incomod tocmai datorita acestor actiuni de identificare reala cu urmari juridice. Noi am depus plangeri penale in peste 400 de cazuri. Da, ne trimit NUP-uri. Incarcam si Parchetul cu o munca si o responsabilitate neplacute pentru ei. Noi ce spunem, de fapt? Ca presedintele Basescu a condamnat comunismul degeaba, pentru ca niciun activist si niciun securist nu raspund pentru faptele lor. Sunt institutii ale statului care nu baga in seama probele pe care le aducem. Probabil ca persoanele din fruntea acestor institutii sunt neplacut surprinse de rezultatele pe care le avem pe aceste directii de investigare. Retineti nuanta: institutul este unul de investigare, nu de cercetare", a mai spus Oprea.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Marius Oprea scandal Tismaneanu, #orchestra umbra scandalul, #alege Doina Cornea , #frauda