Melescanu: Guvernul ar putea ingheta salariile

Joi, 09 Octombrie 2008, ora 11:30
4887 citiri
Melescanu: Guvernul ar putea ingheta salariile

Guvernul ar putea adopta o ordonanta de urgenta prin care sa inghete salariile in cazul in care intra in vigoare masurile de crestere a salariilor adoptate de Parlament.

Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu a declarat ca s-ar putea adopta o ordonanta de urgenta de catre Guvern care sa inghete orice cresteri salariale in afara celor deja decise, in cazul intrarii in vigoare a masurilor populiste adoptate de Parlament.

Melescanu a mai declarat ca PNL ar putea colabora cu orice forta politica pentru a forma Guvernul. Ministrul sustine ca Tariceanu, dar si Norica Nicolai sau Crin Antonescu ar putea fi propunerile pentru functia de presedinte din partea PNL. In cazul sau, liberalul considera ca este mult prea devreme pentru a discuta despre un asemenea lucru.

Intrebat care vor fi masurile pe care Guvernul le va adopta pentru a face fata scandalului creat de masurile de majorare a salariilor profesorilor de parlament, Melescanu spune ca Guvernul nu va accepta masuri populiste care sa compromita cresterea economica a Romaniei.

"Am avut deja discutii pe aceasta tema si exista o pozitie foarte clara si ferma a PNL de a nu accepta in niciun fel, chiar daca ne aflam in campanie electorala, masuri salariale care sa compromita cresterea economica a Romaniei, care sa reprezinte o ipoteca pentru dezvoltarea viitoare a tarii.

Exista o presiune foarte mare din partea diferitelor categorii sociale pentru cresterea veniturilor, dar noi ne bazam pe o regula foarte simpla: veniturile populatiei cresc in fiecare an, inclusiv salariile bugetarilor, cu cresterea eficientei economice la care se poate adauga, eventual, si inflatia. In conditiile in care noi am avut o crestere economica de 8 % in acest an, iar inflatia prognozata era de 3%, in medie cresterile salariale ar trebui sa fie de 11% anul acesta".

Melescanu sustine ca, in cazul in care legea care creste salariile profesorilor va fi promulgata, Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta prin care sa inghete orice cresteri salariale in afara de cele decise.

"La nivelul nostru, avem mai multe optiuni, prima a si fost activata: am facut un apel la CCR pentru a declara neconstitutionale prevederile legii care stipuleaza cresterea salariilor profesorilor cu 50%. De asemenea, exista posibilitatea ca in urma atentionarii trimise de premier presedintelui Basescu, acesta sa nu promulge legea si sa o retrimita la Parlament pentru a fi dezbatuta.

Daca totusi nu se va tine seama de pericolul pe care il reprezinta o asemenea crestere necontrolata a salariilor fara surse, Guvernul ar putea adopta o ordonanta de urgenta care sa inghete orice cresteri salariale in afara celor care deja au fost decise. La MAp, de exemplu, cresterea de anul acesta este de doar 4% in doua transe. Cei care doresc sa creasca salariile cu 50% trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa ne spuna de unde vor sa taiem bani: de la pensionari, din invatamant, de la sanatate, infrastructura sau dezvoltare rurala. Daca asa vor sindicatele asa vom face", a mai spus Melescanu.

Melescanu a mai declarat ca "guvernele succesive conduse de Calin Popescu Tariceanu nu si-au desfasurat activitatea intr-o perioada foarte relaxata din punct de vedere politic".

"Nu am beneficiat de o majoritate solida in Parlament si practic Guvernul a fost atacat din toate partile de catre o opozitie destul de brutala. Inclusiv am facut obiectul unor critici deschise venite din partea presedintelui, insa in loc de a intra in dispute cu toti cei care propuneau teme de polemica, noi ne-am concentrat doar pe crearea conditiilor necesare", a spus ministrul.

Ministrul Apararii nu s-a pronuntat asupra posibilitatii de colaborare a PNL cu PD-L intr-o alianta postelectorala, insa a afirmat ca "PNL nu tine absolut si in mod absurd sa guverneze".

In ceea ce priveste votul uninominal, Melescanu a declarat ca acesta seamana cu "reformarea omului nou in sistemul socialist".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mierea va avea etichetă pe care se va preciza proporția provenienței din fiecare țară, arată cele mai recente măsuri UE
Mierea va avea etichetă pe care se va preciza proporția provenienței din fiecare țară, arată cele mai recente măsuri UE
Parlamentul European a votat miercuri seara în favoarea unor măsuri care să faciliteze identificarea originii mierii, informează dpa. Cu 603 voturi pentru, 9 împotrivă şi 10 abţineri,...
Fermierii din România, revoltați după cel mai recent vot din Parlament: „Cea mai proastă veste din 2024!”
Fermierii din România, revoltați după cel mai recent vot din Parlament: „Cea mai proastă veste din 2024!”
Protestele de la începutul anului ale fermierilor au încetat în urma promisiunilor Guvernului că le va respecta cererile. Între timp, s-a acumulat din ce în ce mai multă nemulțumire din...
#guvernul, #ingheta, #salariile, #aplica, #masurile, #populiste, #Parlament , #frauda