Membrii CSM, ingrijorati de magistratii care cer pensionarea

Miercuri, 05 Noiembrie 2008, ora 16:56
1479 citiri
Membrii CSM, ingrijorati de magistratii care cer pensionarea

Consiliului Superior al Magistraturii si-a exprimat, miercuri, ingrijorarea numarului mare de cererei de pensionare, determinate zvonurile legate de modificarea legislatiei in vigoare.

Plenul CSM a luat in discutie, miercuri, problema pensionarii unui numar mare de magistrati, din cauza zvonurilor privind modificarea legislatiei in vigoare, unii dintre membrii CSM cerand garantii Ministerului Justitiei ca legea nu va fi schimbata, informeaza NewsIn.

In sedinta de miercuri a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-au impartit reprosuri intre membrii CSM, pe de o parte, si ministrul justitiei, Catalin Predoiu, pe de alta parte.

"Numarul mare de cereri de pensionare sunt efectul zvonurilor, conform carora este pe cale sa se modifice legea prin care magistratii ar primi drept pensie 80% din ultimul salariu", a declarat judecatoarea Florica Bejinariu, care a cerut ministrului Predoiu sa garanteze ca, in urmatoarele sase luni, acesta lege nu se va schimba.

"Nu pot oferi o asemenea garantie, deoarece nu stiu ce Guvern o sa fie peste o luna", a replicat Predoiu.

In continuare, procurorul Liviu Dascalescu a atras atentia ca atat CSM, cat si Ministerul Justitiei sunt institutii manipulate de persoane de rea credinta, care discuta de o pensie de "60 de procente din ultimul salariu pentru magistrati.

O sa fie un colaps complet, o sa ne plece 700-800 de oameni competenti din sistem", a aratat Dascalescu. Acesta a aratat, insa, ca si el spera sa obtina decizie de pensionare.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a dat asigurari ca actualul Guvern nu are in vedere o asemenea modificare.

Kovesi: Magistratii sa nu se ghideze dupa zvonuri

La randul sau, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a aratat ca magistratii nu trebuie sa se ghideze dupa zvonuri, recunoscand ca a tot semnat, in ultima perioada, decizii de pensionare si ca cei care au deja astfel de decizii refuza sa mai munceasca.

"Eu semnez toata ziua decizii de pensionare. Am primit semnale din teritoriu ca foarte multi procurori refuza sa intre in sala de judecata, pe motivul ca au decizia de pensionare in buzunar, dar fara a fi puse in plata. Mai mult, din doua in doua luni solicita recalcularea pensiei", a aratat Kovesi.

Un alt lucru care i-ar influenta pe magistratii in prag de pensie este o lege unitara a salarizarii pentru bugetari.

"Nu numai problema proiectului de ordonanta propus de minister a produs panica, ci si legea unitara a salarizarii si pensionarii bugetarilor a condus la aceasta stare de fapt", a aratat presedintele CSM, Lidia Barbulescu. In acest context, Predoiu a spus ca protestul dascalilor a agitat apele.

"Aceasta problema nu exista daca nu se vorbea de o lege unitara de salarizare a bugetarilor, discutie care a demarat in urma protestelor dascalilor", a completat Predoiu.

In prezent, un numar de 700 de magistrati din intreaga tara au vechimea necesara pentru a iesi la pensie. Potrivit unei statistici a Ministerului Public, exista 111 procurori care au deciziile de pensionare semnate, dar nepuse in plata. De altfel, in sedinta de miercuri, CSM a aprobat pensionarea a 10 magistrati.

Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
CSM discută astăzi propunerea de suspendare a judecătoarei din dosarul accidentului de la 2 Mai
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii discută, miercuri, propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcţie, până la finalizarea...
#CSM, #ingrijora, #decizie, #pensionare, #magistrat, #modifica, #legislatie , #frauda