Ziare.com

Mircea Eliade are statuie in cartierul Mantuleasa

Sambata, 28 Martie 2009, ora 18:05

   

Mircea Eliade are statuie in cartierul Mantuleasa
Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, a participat, sambata, la dezvelirea statuii lui Mircea Eliade, realizata de celebrul sculptor Vasile Gorduz inaintea trecerii sale in nefiinta.

Inaugurarea a avut loc in fata Bisericii Mantuleasa din cartierul bucurestean cu acelasi nume, care a fost foarte indragit de cel care a fost filozoful si istoricul religiilor.

Despre personalitatea lui Mircea Eliade au facut ample referiri primarul Neculai Ontanu, Silvia Radu, sotia regretatului sculptor Vasile Gorduz, profesorul universitar doctor Sorin Alexandrescu, Dan C. Mihailescu si Dan Haulica, presedintele de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta, scriitoarea Ana Blandiana si academicianul Eugen Simion.

Prin aceasta actiune, edilul sectorului 2 a dorit sa imbogateasca zestrea de monumente a Capitalei ce reprezinta mari personalitati ale poporului nostru la care sa se adauge si statuia lui Mircea Eliade, arata un comunicat al primariei sectorului 2, remis Ziare.com.

In anul 2007, cand s-au implinit 100 de ani de la nasterea lui Mircea Eliade, primarul Neculai Ontanu, membrii familiei marelui scriitor si numeroase personalitati ale culturii si artei romanesti au dezvelit o placa memoriala in amintirea aceastuia.

Placa a fost montata pe blocul situat pe strada Radu Cristian numarul 1, in zona Pietei Rosetti, bloc care a fost construit intre timp pe locul unde s-a aflat casa in care, la mansarda, a locuit in tinerete scriitorul, filozoful si istoricul religiilor, cel care a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei Sewell L. Avery din 1962 si onorat cu titlul de Distinguished Service Professor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1622 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Merita

Mircea Eliade merita aceast monument, pe stada Mantuleasa, pe unde si-a plimbat el personajele fantastice, in frumosul Bucuresti interbelic.
Macar atat sa facem si noi, daca el singur a reusit sa fie liderul unei intregi generatii (''27), a primit distinctia Doctor Honoris causa de la 25 de universitati de prestigiu, s-a impus ca cel mai mare specialist in Istoria religiilor. Eliade ca scriitor si istoric al ideilor religioase, Ionescu ca dramaturg, Cioran ca filosof si Brancusi ca sculptor sunt patru mari personalitati de origine romana, care s-au afirmat cu succes pe plan international.

 

De acord 100%, cu observatia ca e posibil ca statuia sa nu stea prea mult pe soclu...

...daca afla ambasada Israelului de la Bucuresti ! Ca si in alte cazuri ( cel mai ''celebru'', cand a cerut guvernului roman interzicerea, nici mai mult, nici mai putin, a unei carti cu bancuri, cu Itic si Strul !?)...pe baza mult uzatei si rasuflatei placi intitulate...''antisemitism''...Reamintesc cititorilor ca toti cei anumerati ( adevarate simboluri ale poporului roman mult-incercat de-a lungul istoriei !) au fost acuzati de catre grupurile evreiesti ca fiind legionari !?...PS: lui Napoleon ii sunt atribuite cuvintele (desi apartin romanilor) '' istoria o scriu invingatorii ! ''...Personalitatile neamului care au incercat sa arate maselor obidite cine ii tine in robie, au fost anatemate ca ''legionari si antisemiti''...Tradatorii de neam si de tara care au pus-o pe tava hoardelor de camatari straini, sunt laudati in mass-media corporatista ca fiind...''democrati''...Iar cetateanul turmentat ( s tot fie de cateva secole bune !), se intreaba natang : '' eu cu cine votez ?''...

Chestiunea evreiasca

Daca nu ma inseala memoria, Eugen Ionescu n-a fost acuzat de simpatii fata de legionari. Si nici despre C-tin Brancusi n-am auzit sa se fi spus ceva.
personal cred ca atunci cand e vorba de minti destepte, nu conteaza etnia. Serge Moscovici era evreu, Mihail Sebastian era evreu, Benjamin Fondaine, Paul Cornea - oameni de valoare care au contribuit la cultura romana si universala

subscriu opiniei lui "regard"

da, Mircea Eliade merita, merita cu mult mai mult. E insa un pas in directia cea buna.
Romania ar trebui sa-si onoreze fiii cei buni asa cum se cuvine.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor