Miron Cozma cere redeschiderea dosarelor mineriadelor

Marti, 25 Noiembrie 2008, ora 17:16
1853 citiri
Miron Cozma cere redeschiderea dosarelor mineriadelor

Fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a declarat, marti, in fata Penitenciarului Barcea Mare, de langa Deva, ca a discutat cu avocatii sai si ca va redeschide dosarele mineriadelor.

Cozma isi doreste sa fie reabilitat impreuna cu colegii sai care au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea in aceste dosare, informeaza Agerpres.

"Voi redeschide dosarele pentru ca s-a incalcat flagrant legea. Am trei avocati care se vor ocupa de aceste dosare. Eu am acordul de la Cozia, semnat de Radu Vasile. Eu eram lider de sindicat, nu eram un rasculat, aveam un statut juridic, eram partener social, de la egal la egal. Radu Vasile a semnat acordul cu manuta lui, iar ceea ce este acolo este proba indubitabila. Voi cere expertiza ca sa arat ca este scrisul lui", a spus Cozma.

Redeschiderea dosarelor a fost confirmata si de Dorin Lois, un alt lider sindical condamnat la inchisoare pentru mineriada de la Costesti si eliberat in urma cu doua saptamani din Penitenciarul Barcea Mare.

El a afirmat ca a fost condamnat pe nedrept si este posibil ca primele demersuri in vederea reabilitarii sale sa fie facute dupa jumatatea lunii ianuarie 2009.

Fostul lider sindical Vasile Lupu a fost eliberat conditionat, marti, din Penitenciarul Barcea Mare, dupa ce a efectuat doua treimi din cei cinci ani de inchisoare la care a fost condamnat pentru instigare la subminarea puterii de stat in mineriada de la Costesti, din ianuarie 1999.

Alaturi de Lupu au mai fost condamnati la pedepse similare Constantin Cretan, Dorin Lois, Ionel Ciontu si Romeo Beja.

Dorin Lois si Constantin Cretan au fost eliberati conditionat din penitenciarele Barcea Mare, respectiv Targu Jiu, in lunile octombrie si noiembrie. Ionel Ciontu a murit in Spitalul penitenciar Jilava, in ianuarie 2007.

Un alt lider condamnat in dosarul mineriadei de la Costesti este Romeo Beja, care a fugit din tara inainte de a fi inchis si care este dat in urmarire internationala.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...