Miting de sustinere pentru Mitropolitul Corneanu

Sambata, 14 Iunie 2008, ora 21:42

   

Miting de sustinere pentru Mitropolitul Corneanu
Aproximativ 500 de credinciosi - romano-catolici, greco-catolici, neoprotestanti si ortodocsi- au participat la Timisoara, sambata seara, la o adunare pentru sustinerea IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, in fata Operei Nationale.

La adunare a mai participat si episcopul Bisericii Romano-Catolice din Timisoara, Martin Ross, vicarul Episcopiei Romano-Catolice, Laszlo Bokcei, preotul paroh al Bisericii Greco-Catolice Sf. Maria si pastori de la mai multe biserici baptiste din oras, relateaza NewsIn.

Participantii la adunare au tinut timp de cateva minute un moment de tacere, dupa care au recitat impreuna Tatal Nostru.

Adunarea a fost convocata de un credincios din Timisoara, Stefan Kallos, nemultumit de faptul ca IPS Nicolae Corneanu, care s-a impartasit in cadrul unei slujbe greco-catolice, a fost acuzat in "mod nedemn in legatura cu actul sau de deschidere ecumenica inspre credinciosii greco-catolici".

Mitropolitul Banatului a anuntat sambata ca nu va participa. "Fiind eu in cauza nu ma pot pronunta (cu privire la mesajul Patriarhiei catre credinciosi de a se abtine de la a participa la adunare, n.r). Fiecare are constiinta proprie. Nu o sa merg la adunare", a declarat, sambata, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.Preotii Bisericii Greco-Catolice din Timisoara, in casa carora s-a impartasit mitropolitul, il sustin pe acesta
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3831 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Ioan (cel adevarat)
rank 1
Demisia !
Un om cu educatie si cu simtul realitatii,cum este acreditat Corneanu,trebuie sa-si recunoasca greseala si sa DEMISIONEZE.
Y9T
rank 1
se vede cat stii randuiala bisericeasca
Dupa logica ta, Patriarhul Teoctist dupa parerea ta ar fi trebuit sa "demisioneze" si el nu? Pai, crestinule, in Biserica nu se demisioneaza pentru ca nu te inscrii ca intr-un partid ci esti CHEMAT. "Nu voi M-ati ales pe Mine; ci Eu v-am ales pe voi" spune Iisus in Evanghelia dupa Matei(15,16)Cine se pune in locul lui Iisus ca sa- destituie? Mai citeste Biblia inainte sa6ti dai cu parerea.
ATHANASIE ANGHEL
rank 1
RETRAGEREA DE ONOARE
NICOLAE CORNEANU AR TREBUI SA CREARA RETRAGEREA DE ONOARE DIN FRUNTEA MITROPOLIEI BANATULUI.NU VAD UNDE S-AR FI AJUNS DACA IN TIMPUL SINOADELOR ECUMENICE BISERICA ORTODOXA AR FI FOST "ECUMENISTA" SI S-AR FI IMPARTASIT CU ARIENII NESTORIENII SI TOTI ERETICII. BISERICA ROMANO CATOLICA S-A RUPT DIN TRUPUL BISERICII ADEVARATE CU MULT INAINTE DE 1054. IAR GRECO-CATOLICII SUNT O INVENTIE A IEZUITILOR NICI CAL NICI MAGAR.IN SPIRITUL ADEVARULUI NICOLAE AR TREBUIE SA TE PENSIONEZI...CU TOT RESPECTUL PENTRU VARSTA MATALE.
zoticos
rank 1
lui athanasie anghel
draga athanasie anghel dupa cele scrise de fratia ta nu se poate trage decat concluzia ca magar esti chiar tu si ca sa poti trece la statiul de cal te rog nu te mai magariii
Zaharia
rank 1
In apararea IPS CORNEANU!
Prin inteligenta si diplomatia sa, IPS Corneanu a adus pacea, fratietatea si respectul reciproc intre credinciosii diferitor culte din Mitropolia Banatului! Aici nu vei intalni tensiunile existente intre ortodocsii si greco-catolicii din parohiile lui Bartolomeu, unde s-a ajuns chiar la daramari ale unor vechi biserici greco-catolice, adevarate monumente istorice si de cultura! De altfel, din cate se stie, acest oerarh este si unul dintre principalii acuzatori a lui Corneanu, cerand, nici mai mult, nici mai putin, decat caterisirea Mitropolitului! Oare in conditiile acestea, mai putem vorbi de ecumenism, de pace sociala, de unirea tuturor bisericilor, asa cum ne invata Mantuitorul nostr, Isus Cristos? Si ca sa va dati seama de veridicitatea celor spuse referitoarea la daramarea unor biserici greco-catolice in mitropolia lui Anania, tastati: http://www.youtube.com/watch?v=f6NRY3CDMRY&feature=related
Alunelu
rank 1
Felicitari TIMISORENILOR!
Felicitari TIMISORENILOR, care si in acest caz si-au aratat adevarata lor vocatie de dreptate si iubire a aproapelui, indiferent de confesiune! In realizarea acestui climat de civilizatie si respect intre credinciosi, un rol urias il are si IPS Corneanu, Mitropolitul ortodox, care prin exemplul sau de slujire a Domnului, ne face o mare cinste! Sa fi siguri participantii la acest miting de solidaritate, ca au de partea lor majoritatea credinciosilor ortodocsi, greco-catolici, romano-catolici, protestanti si ai altor confesiuni ce traiesc atat in parohiile Tarii
Sodoma
rank 1
Intrebare adresata lui Nastase pe blogul sau,dar fara raspuns
Nastase,dupa cum bine sti,chiar si criminalii au drepturi intr-o lume a democratiei.Am doua intrebari pt tine,una legata de crime si una legata de viata sociala romaneasca:

-Ce vei face ca politician in continuare in Romania, incat urmasii lui Ceausescu sa stie exact unde au fost ingropati sotii Ceausescu ?
-Romania are un aparat birocratic exagerat de mare,iar datorita aparitiei calculatoarelor, acest aparat birocratic ar putea fi redus pana la 50%,chiar si prin pensionarea lor.Intrebarea ar fi,ce vei face ca acest aparat birocratic sa fie redus si cand ai sa incepi o asemenea lupta ?
Utilizator sters
Eu sunt mic ,nu stiu nimic!
Nu-l intreba ca o sa aiba soarta 'Gomorei'
Ultima ora!
rank 1
In apararea lui Corneanu
Alaturi de credinciosi s-au aflat sambata seara in centrul orasului si reprezentantii tuturor cultelor din Timisoara. Ei si-au exprimat, astfel, sustinerea fata de IPS Nicolae Corneanu, Mitropolit al Banatului, care a fost acuzat ca s-a impartasit la Biserica greco-catolica.
Cele cateva sute de oameni au stat in liniste, cu lumanarile aprinse in maini, timp de 15 minute, dupa care au rostit in cor Tatal Nostru. Pe singura pancarta afisata de catre unul dintre participantii la manifestatie era inscriptionat "O singura turma, un singur pastor".

Dupa cele 15 minute, credinciosii s-au intors cu fata spre Catedrala, au mai petrecut in liniste cateva minute, apoi s-au impartit in grupuri si, fie au mai stat sa discute, fie au plecat.

Printre reactiile de sustinere a IPS Nicolae Corneanu se numara si cea a comunitatii evreiesti din Timisoara: "Sustinem si noi initiativa timisorenilor care s-au rugat pentru IPS Nicolae pentru ca acesta de multi ani a practicat ecumenismul in Banat, nu doar pe hartie, ci si in practica, in incercarea de apropiere intre diferitele culte timisorene. In Timisoara au fost numeroase evenimente ecumenice cu participarea tuturor bisericilor, orasul nostru fiind recunoscut pentru interconfesionalitatea si interculturalitatea sa", a declarat Paul Costin, presedintele Comunitatii Evreilor din Timisoara.(Dorina Tataran, Liliana Iedu)
Fruncea
rank 1
Vesti calde din Timisoara
Sute de credinciosi s-au rugat impreună in centrul Timisoarei
de Alina Sabou | 14 iunie 2008Circa 500 de persoane au răspuns chemării unui timisorean de a se ruga impreună in centrul orasului in semn de sustinere pentru Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Adunarea a venit in urma faptului că mitropolitul a fost acuzat in legătură cu actul său de deschidere ecumenică inspre credinciosii greco-catolici. In timp ce Patriarhia i-a indemnat pe credinciosi să nu participe la această manifestare organizată de un timisorean care a dorit să rămană anonim, societatea civilă, reprezentată de Societatea "Timisoara", a atras atentia că "toti ne impărtăsim din acelasi Potir al Domnului Iisus Hristos, indiferent de ce preot il tine in mană si cărei confesiuni crestine ii apartine". La intalnirea din fata Operei timisorene au luat parte ortodocsi, greco-catolici, romano-catolici si penticostali. Ei au rostit laolaltă rugăciunea "Tatăl Nostru" si au aprins lumanări. Adunarea a durat numai cateva minute, dar la ea au luat parte si politisti comunitari si jandarmi, pentru a evita orice disensiuni.

Unele voci au sustinut că gestul mitropolitului Banatului de a se impărtăsi la greco-catolici ar putea duce chiar la o demisie a inaltului prelat. "Am cerut caterisirea Mitropolitului Corneanu. Prin ce a făcut, s-a exclus singur din comunitatea bisericească, a Bisericii Ortodoxe Romane si a Bisericii Ortodoxe Universale“, a spus, in urmă cu cateva zile, IPS Bartolomeu Anania. Despre aceste cereri, Corneanu a mărturisit: "Este părerea lor. Eu imi văd de treaba mea".

Pe de altă parte, Societatea "Timisoara" precizează că este ingrijorată "de modul profund neecumenic in care unii prelati din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane s-au manifestat in ultima perioadă. Ne exprimăm tristetea de a vedea că valorile morale ale crestinismului: iubire de oameni, fratietate, respect si bună intelegere, sunt puse in umbră de unele tendinte de separare exagerată a cultelor religioase, exclusiv pe teme de dogmă. Banatul in general, Timisoa
La gard cu voi
rank 1
Bay popa prost,ial pa Tokes si apanzurati-va
Tradatorii de neam au ajuns si in Biserica
Vesti calde din Timisoara(2)
rank 1
Fruncea continua
Pe de altă parte, Societatea "Timisoara" precizează că este ingrijorată "de modul profund neecumenic in care unii prelati din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane s-au manifestat in ultima perioadă. Ne exprimăm tristetea de a vedea că valorile morale ale crestinismului: iubire de oameni, fratietate, respect si bună intelegere, sunt puse in umbră de unele tendinte de separare exagerată a cultelor religioase, exclusiv pe teme de dogmă. Banatul in general, Timisoara in special, sunt zone in care convietuirea armonioasă, respectuoasă si fraternală intre numeroase grupuri etnice si religiose e o caracteristică ce onorează această parte a Europei si o transformă intr-un exemplu pentru toti locuitorii ei. Orice incercare de invrăjbire a lor, fie prin nationalism exacerbat, fie prin acte de fundamentalism religios, unii impotriva celorlalti, este sortită esecului tocmai pentru că fratietatea datează de secole, iar exprimarea ei este intrată in traditia istorică si spirituală de multe generatii", spun reprezentantii societătii civile.
EU
rank 1
Afara cu Securistul !!!
E timpul sa plece !!!
tu
rank 1
da gradatii de la bucuresti, cluj etc?
aia de sustin aberatii de 2000 de ani?
care sunt ata de largi la suflet, cat un ordin murdar?
aia sa nu fie deranjati din "structuri"?
Nicolae
rank 1
Va respect si va incurajez PREAINALTE !!!
Pai Domnilor de la patriarhie :
- Citi inalti prelati ce au facut pact cu DRACUL(=comunistii) ati dat voi in vileag =ZERO !!!
-Citi dintre voi ati iesit la revolutie sa deschideti usile bisericilor sa nu fie impuscati tinerii ? =zero !!!
-Citi dintre VOI v-ati lepadat de averile voastre sa le daruiti saracilor ? =zero !!!
Atunci ce aveti cu PREAINALTUL Corneanu care a recunoscut -si SINGURUL- dupa revolutie greseala facuta si a REGRETAR-O !!!! VOI trimiteti oamenii AFARA din biserica STRABUNA !!! Manifestati-va ca si APOSTOLI credinciosi nu mincinosi !!!Si mai trimite-ti si cite o carticica de rugaciuni pe la biserici sa invete si copilasii cum sa se roage DOMNULUI !!! LEPADATI-VA de SATANA DRAGILOR securisti de la PATRIARHIA ROMANA !!!
Nae Doctoru'
rank 1
Mitropolitul Nicolae Corneanu fata cu reactiunea
Gestul Mitopolitului Nicolae de a se impartasi intr-o biserica romano catolica a fost simbolic.El nu si-a negat apartenenta la biserica ortodoxa ci a aratat inca odata universalitatea spiritului crestin, lipsa de prejudecati, dorinta de apropiere a celor doua mari biserici surori, care recunosc acelasi Dumnezeu si aceiasi Sfanta Treime.Mitropolitul Corneanu nu e de blamat, ci de felicitat. Altfel inseamna ca intre noi-credinciosii romani- si de pilda Patriarhul Alexei al II-lea al Rusiei, care refuza cu obstinatie sa-l primeasca pe Papa la Moscova nu este nici o deosebire. Cu gesturi ca acesta al Mitopolitului Corneanu se recladeste puntea dintre cele doua biserici surori, punte atat de importanta astazi cand crestinismul este atacat in lume cu o virulenta si perfidie din ce in ce mai mare.
Mooksoo
rank 1
Biserica Ortodoxa a Ardealului
V-am spus eu ca incet-incet se pun bazele unei biserici ortodoxe a Ardealului (Banat-Crisana) in frunte cu banateanul Corneanu si oradeanul Sofronie? Biserica ortodoxa romana va pierde vestul tarii, daca nu l-a pierdut deja. Mai vedem ce si cum...
Pr. Paisie
rank 1
Foarte bine!
Si foarte bine daca ar fi asa! Credeti ca e usor sa traiesti in imperiul lui Bartolomeu, unde s-a pornit o adevarata vanatoare asupra greco-catolicilor, unde domneste o acuta stare de tensiune si ura, intretinuta de acesta si acolitii sai si unde se darama fara rusine vechi biserici apartinatoare credinciosilor greco-catolici?
Iulius
rank 1
Din ispravile lui Bartolomeu
Iata o parte din victimele politicii de tensiune si confruntare dintre ortodocsi si greco-catolici din Ardealul de sub jurisdictia lui Bartolomeu!
Tastati: http://www.youtube.com/watch?v=f6NRY3CDMRY&feature=related
Gigi
rank 1
Timisoreni, multa lume vorbeste despre gestul vostru!
o stire mai ampla ,inclusiv fotografii, gasiti aici:

http://www.greco-catolica.org/a372-Sute-de-persoane-au-participat-in-Timisoara-la-un-miting-pentru-sustinerea-Mitropolitului-Nicolae-Corneanu.aspx
padretiti
rank 1
http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-06-14&id=238809
Aparitia bisericii greco-catolice din Transilvania se bazeaza pe minciunile Curtii Imperiale de la Viena si tradarea clerului ortodox roman. Instalati in noua provincie cucerita habsburgii au incercat fara succes sa readuca catolicismul printre protestantii majoritari in randurile maghiarilor si sasilor. Aproape imediat romanii ortodocsi au devenit tinta propagandei iezuite. Discriminarea la care erau supusi romanii in Transilvania - considerati din punct de vedere legal "tolerati" si "eretici" - le-a indicat habsburgilor calea de urmat: i-au momit pe inaltii ierarhi ortodocsi cu promisiunea ca se vor bucura de un statut egal cu cel al maghiarilor si sasilor. O parte a clerului ortodox transilvan a preferat avantajele materiale pentru un compromis in materie de credinta - nu fara o scurta lupta.http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-06-14&id=238809
cernucan
rank
mitropolitul corneanu
O analiza profesionista si obiectiva facuta de jurnalista Ramona Balutescu asupra acuzelor aduse Mitropolitului Nicolae Corneanu ca s-ar fi impartasit cu ereticii o gasiti la adresa:
http://www.greco-catolica.org/a386-Cine-sunt-ierarhii-eretici-din-Romania-anului-2008.aspx
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor