Mostenitorii inginerului Ion Basgan cer 100 de miliarde de dolari Statelor Unite

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 20:18
6120 citiri
Mostenitorii inginerului Ion Basgan cer 100 de miliarde de dolari Statelor Unite

Fiii inginerului Ion Basgan cer Statelor Unite 100 de miliarde de dolari pentru invetia pe care americanii au furat-o de la tatal lor in 1942.

Este vorba de o metoda revolutionara care permitea petrolistilor sa foreze la adancimi de peste 2.000 de metri si reducea costurile de productie cu cel putin 30%. In timpul razboiului, insa, Statele Unite i-a confiscat brevetul, informeaza 24 Heures.

Desi intreaga lume i-a recunoscut meritele, inventatorul nu a primit nici un ban pentru descoperirea sa, iar companiile petroliere au castigat in urmatoarele decenii zeci de miliarde de dolari.

Furtul brevetului a fost recunoscut in anii 1960, cand s-a estimat si ca petrolistii au castigat 30 de miliarde de dolari cu inventia inginerului roman. Guvernul american a incercat sa ajunga la o intelegere cu Ion Basgan la sfarsitul anilor 1960, dar acesta a refuzat pentru ca proprietatea privata apartinea statului comunist.

Inventatorul roman a reusit sa fuga din tara impreuna cu sotia si cei trei fii. El a murit trei ani mai tarziu, pe 15 decembrie 1980, din cauza problemelor de sanatate si saracie.

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, recuperarea brevetului a devenit posibila deoarece Tratatul de la Madrid din 2004 recunoaste protectia mondiala a oricarei licente industriale. De asemenea, statutul de membra UE, obliga Romania sa isi rezolve orice probleme legate de abuzurile statului in perioada comunista.

Unul dintre fiii inginerului, care a fost senator liberal, a reusit sa treaca prin Parlament o lege in baza careia are dreptul de a revendica singur o indemnizatie fabuloasa din partea statului, dar si a Petrom, principalul producator de petrol din Europa de Est. Ceilalti doi fii ai inventatorului roman, care nu traiesc in Romania, au fost alertati si, astfel, s-a ajuns la un proces de succesiune.

Sorin Basgan, care locuieste din 1986 in regiunea Lausanne, din Elvetia si care desfasoara procedurile in numele mamei si a unuia dintre fratii sai, stabilit in Germania, a declarat ca, daca va castiga, va realiza visul tatalui sau de a infiinta o fundatie pentru sprijinirea cercetarilor privind energiile regenerabile.

Desigur, in cazul in care castiga procesul cu Statele Unite care va urma, familia lui Ion Basgan va fi la fel de bogata ca Bill Gates, Warren Buffet si alti americani miliardari, mai scriu jurnalistii francezi.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...