Munaf ramane inchis in Irak, decide Curtea Suprema a SUA

Joi, 12 Iunie 2008, ora 19:36
1108 citiri
Munaf ramane inchis in Irak, decide Curtea Suprema a SUA

Curtea Suprema din Statele Unite ale Americii a decis joi in unanimitate impotriva contestatiilor formulate de Mohammed Munaf, acuzat de rapirea jurnalistilor romani, si a lui Shawqi Ahmad Omar, ambii cetateni SUA detinuti in Irak.

Instantele SUA nu au dreptul de a interveni in anchete penale in curs si nici sa-si exprime opinia asupra legitimitatii acestora, a declarat judecatorul John Roberts, membru al Curtii Supreme, transmite AP.

Judecatorii au decis ca exista o protectie asigurata cetatenilor americani detinuti in strainatate de trupele SUA care fac parte dintr-o forta multinationala, dar in acelasi timp Curtea Suprema a explicat ca aceasta protectie nu este si juridica, scrie USA Today.

Potrivit Administratiei Bush, tribunalele SUA nu au autoritate legala pentru a judeca cele doua cazuri, deoarece Munaf si Omar sunt detinuti de o forta multinationala, din care SUA face doar parte. Cei doi sunt detinuti de trupele americane la Camp Cropper, in apropiere de aeroportul international de la Bagdad.

Munaf a fost inchis acolo in urma rapirii a trei jurnalisti romani pe care el ii insotea la Bagdad si alaturi de care a fost tinut ostatic timp de aproape doua luni. Dupa ce Munaf si jurnalistii au fost eliberati, autoritatile romane si americane l-au acuzat ca a participat la organizarea rapirii.

Procurorii americani afirma, in documente juridice, ca Munaf "a recunoscut intr-o inregistrare, in scris si in fata unui tribunal irakian" ca a fost complice la rapire.

Cazul lui Munaf a fost judecat de Tribunalul Penal Central irakian, unde acesta a fost gasit vinovat si condamnat la moarte, dupa un proces pe care avocatii sai l-au catalogat drept o parodie judiciara.

Autoritatile americane au vrut sa il transfere pe Munaf autoritatilor irakiene pentru punerea in aplicare a sentintei, dar in urma cu trei saptamani o curte de apel irakiana a anulat sentinta. Munaf a ramas la Camp Cropper, iar o instanta irakiana urmeaza sa decida ce proceduri se vor aplica in cazul lui.

Ucraina, în discuții cu SUA pentru producția în comun de sisteme antirachetă Patriot
Ucraina, în discuții cu SUA pentru producția în comun de sisteme antirachetă Patriot
Kievul face presiuni asupra Washingtonului pentru producerea în comun a sistemelor de apărare aeriană Patriot pentru a ajuta Ucraina să țină piept Rusiei, a declarat ambasadorul ucrainean în...
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
Cum arată „Ordinea mondială alternativă” imaginată la Beijing
În prezent, ambiția președintelui chinez Xi Jinping de a reface lumea este de netăgăduit. El dorește să dizolve rețeaua de alianțe a Washingtonului și să epureze ceea ce el respinge ca...
#SUA, #impotriva, #curtea suprema, #mohammad munaf, #contestatie , #frauda